Demirtaş: Çok hatalı bir görüştür - Deprem Haberleri - Son Depremler

Kayseri Jeoloji Mühendisleri eski Başkanı Adnan Evsen'in Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta iki büyük depremin Kayseri'de kaç 5.1 büyüklüğünde hissedildiğini açıklamıştı. Ünlü Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş da, Evsen'in yaptığı bu açıklamanın yanlış olduğunu söyledi. Demirtaş, hangi açıklamaları yaptı, neler söyledi? Detaylar Kayseri Anadolu Haberin Kayseri Haberinde...

Demirtaş: Çok hatalı bir görüştür - Deprem Haberleri - Son Depremler

Kayseri Jeoloji Mühendisleri eski Başkanı Adnan Evsen, Kahramanmaraş’ta iki büyük depremin Kayseri’de kaç büyüklüğünde hissedildiğini açıklamıştı. 
Ünlü Paleosismolog Dr. Ramazan Demirtaş da, bu açıklamaya yanıt verdi. Demirtaş,’6 Şubat 2023 depremleri Kayseri'de VI şiddetinde hissedildi, M=5.1'e karşılık gelir’ demek çok çok hatalı bir görüştür. 6 Şubat 2023 depremlerinde Kayseri ve çevresinde 50-100 (0,05-0,1g) ivme kaydedilmiştir’ ifadelerini kullandı. 
Demirtaş, ‘Yanlış bilgi. Depremin şiddeti ile büyüklüğü tamamen birbirinden farklı. Şiddet olayı çok görecelidir. Depremin merkezinde, kayalık zeminde bile derecesi düşük olabilir. Şiddet çok değişkendir. Artık şiddet kullanmıyoruz. İvme değerleri kullanıyoruz’ dedi.
Demirtaş açıklamasını, ‘Kayseri'nin farklı kesimlerinin farklı zemin koşullarına ve bina özelliklerine bağlı olarak çok farklı ivmeler kaydedilmiştir. Bu ivmeler VI şiddeti ya da M=5.1 büyüklüğüne karşılık gelir demek, son derece yanlış bir bilgidir’ şeklinde sürdürdü.  Yerel zemin koşulları ve bina özelliklerine bağlı olarak Kayseri'nin farklı kesimlerinde farklı yatay ve düşey ivmeler (PGA) oluşmuştur. Bunun anlamı Kayseri'de VI şiddetinde demek son derece yanlıştır. Ayrıca Kayseri'de 5.1 hissedildi demek çok çok hatalı bir görüştür’ şeklinde sürdürdü. 
Evsen’in Kayseri Anadolu Haberde yaptığı açıklamaları için tıklayın