Demirtaş'tan Kayseri depremi açıklaması: Yerel yöneticiler...

Naci Görür'ün 'Kayseri canlı fay üzerinde oturuyor!' açıklaması 'Kayseri'de büyük bir deprem olur mu olmaz mı?' tartışmalarını alevlendirmiş, yerel yöneticilerin sessiz kalması ise Kayserililerin tepkisine sebep olmuştu. Jeoloji Mühendisi Dr. Demirtaş'tan konuyla ilgili bir açıklama geldi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…

Demirtaş'tan Kayseri depremi açıklaması: Yerel yöneticiler...

Naci Görür'ün 'Kayseri canlı fay üzerinde oturuyor!' açıklaması 'Kayseri'de büyük bir deprem olur mu olmaz mı?' tartışmalarını alevlendirmiş, yerel yöneticiler konuyla ilgili bir açıklamada bulunmaması vatandaşların tepkisine neden olmuştu. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Jeoloji Mühendisi Dr. Demirtaş, ‘Yerel yöneticiler neden dikkat alsın ki? Deprem bilim veri ile konuşur, ispat gerektirir’ dedi.

Demirtaş'tan Kayseri depremi açıklaması: Yerel yöneticiler...

Prof. Dr. Naci Görür Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 11 ili etkileyen depremlerin ardından açıklamaları dikkat çekmişti. Geçtiğimiz gün ise 'Fatih Altaylı ile Pazar Sohbeti: Hangi iller risk altında?' isimli programına katılan Görür, Kayseri'de ani gelişebilecek depreme karşı uyarılarda bulunmuştu.

Kayseri’de 7 büyüklüğünde deprem beklenebileceğinin altını çizen Görür, ‘Mesela Kayseri'de deprem oldu. Ama kimileri de çıkıyor; 'Kayseri'de 7 büyüklükte deprem olmaz' diyor. Kayseri halbuki canlı bir fayın üzerinde oturuyor. Üzerinde oturduğu fay 700 kilometre uzunluğunda. Bir fay depremi ne zaman oluşturur tekerrür periyodu dolarsa. 99 depremlerinden sonra biz bağırdık; 'Marmara tehlikede' diye. Çünkü 99 depremleri önemli ölçüde strese Marmara'nın altına yükledi. Normalde 99 depremleri olmasaydı depremi normal periyodunda bekleyecektik. Halbuki şimdi erkene çekti, onun için alarm veriyoruz’ ifadelerini kullanmıştı.

Jeoloji Mühendisi Dr. Ramazan Demirtaş da, özellikle depremle ilgili yanıltıcı ifadelerin ve korku yayılımının bilimsel etikle bağdaşmadığını vurgulayarak, ‘Kayseri halkına canlı bomba üzerinde oturuyorsunuz açıklaması yapamazsınız’ diyerek sert bir eleştiride bulunmuştu.
Demirtaş'ın açıklamaları, vatandaşı gereksiz panikten uzak tutmuş ancak vatandaşlar herhangi bir açıklama yapmayan yerel yöneticilere tepki göstermişti.

Tepkiler sonrası Dr. Demirtaş açıklamada bulundu. Demirtaş açıklamasında şu ifadelere yer verdi, ‘Yerel yöneticiler neden dikkate alsın ki! Deprem bilim veri ile konuşur, ispat gerektirir. Bilim insanı bilimsel etik kurallara özen göstermelidir. Veriye dayanmayan uyarı adı altında yapılan açıklamaların halkta ciddi travmaya/psikolojik sorunlara yol açtığını hesap eder’