Deprem bölgesine hem yardım, hem de sevgi götürüyor
Kayseri'de yaşayan deprem gönüllüsü Hayrettin Doğan, 6 Şubat'ta gerçekleşen felaketten bu yana bölgeye giderek depremzedelerin yaralarını sarmaya çalışıyor.
Ülkemizde 11 ili derinden etkileyen 6 Şubat depreminde, tüm Türkiye yaralarını sarmaya çalışıyor. Kayserili iletişimci, yardımsever, güvenlik görevlisi Hayrettin Doğan, depremin ilk gününden beri deprem bölgesindeki kişilere ulaşıp, kendi imkanları doğrultusunda depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılıyor.
Sizleri, örnek davranışta bulunan Hayrettin Doğan ile yaptığımız röportaj ile baş başa bırakıyoruz…
Depremzedelerin maddi manevi yanında olduğunu belirten Doğan şöyle dedi: “Deprem keşke olmasaydı, ama deprem olduktan sonra biz yaraları telafi edip bastırmak adına bölgeye yardımlarda bulunduk. Nasıl yardımlarda bulunduk? Sosyal mecralarda benim afiş olduğum ilanlara, duyurulara sağ olsun eş dost akrabalar duyarsız kalmadı. Bu konuda yaptığımız maddi manevi yardımları deprem bölgesine ulaştırdım. Nasıl ulaştırdım? Kendi ulaşım aracıma yapmış olduğum kolilerden yerleştirip, onları deprem bölgesindeki ailelere, çocuklara, yetişkinlere ulaştırdım. Bu kolilerin içinde, kırtasiye malzemeleri, giyecek, yiyecek her şey vardı ve temizlik malzemeleri de… Bu şekilde Kayseri’den yardım malzemelerini götürdüm.”
‘Bir insanla irtibat kurmanız için illa o insanı tanımamız gerekmiyor’
Hayrettin Doğan, afet olduktan 3 gün sonra bölgeye yardıma gittiğini söyleyerek: “Biz iletişimciyiz basın yayın mezunu olduğumu söylemiştim. Bu yüzden oradaki insanlara ulaşmak zor olmadı. Afet olduktan 3 gün sonra bölgeye intikal ettim. Bir insanla irtibat kurmanız için illa o insanı tanımamız gerekmiyor. Bu ne manaya geliyor, oradaki insanlara gidip kolilerini dağıttım. Dediğim gibi onları tanımak şart değil, onlar bizim vatandaşlarımız, kardeşlerimiz… Gittim çadır buldum ve yardıma ihtiyacınız var galiba dedim, kimsede yok demedi. Çünkü: herkesin orda yardıma ihtiyacı var. Ben de hazırlamış olduğum kolileri götürdüm onlara teslim ettim. Bu kolileri ben sadece getirmekle mükellef oldum, yardımı şu kişiler yaptı diye bilgilendirmede bulundum. Onların adına geldim Kayseri den sevgi selam getirdim dedim. O şekilde yardımları aktardım.” ifadelerinde bulundu.
Bu konuda zorlandığınız noktalar oldu mu?
Deprem bölgesine gidiş geliş yollarının bozuk olduğunun altını çizen Doğan, “Özellikle aracın yakıtı bakımından çok fazla destek alamıyoruz. Sağ olsun Latif Başkal bey, destek oluyor. Bu konuda daha fazla destek gelirse, daha çok yardım götürme imkanım olur. Yani en çok yakıt noktasında muallakta kaldım. Onun haricinde deprem bölgesinde ister istemez binaların yıkılmasından ziyade, yollarda bundan nasibini almış. Yollar çok bozuktu, her ne kadar karayolları çalışıyor olsa da her tarafa yetişemiyoruz, çünkü 11 tane illimiz hasar gördü. Yolların bozuk olması da beni etkileyen beni etkileyen unsurlar arasında oldu.” dedi.
Yaptığınız yardımlar sadece belli ilçelere mi? yoksa köylere yaylalara mı?
Depremzedelere yardımda bulunurken, gidilmeyen yerlere gittiğini ve imece usulü çalıştığını vurgulayan Doğan şunları kaydetti: “Elimden geldiğince şunun üzerinde durmak istedim. Yardımları yaparken, gidilmemiş yerlere gitmek. Deprem olduğu ilk günü herkes bir imece ve Kuvâ-yi Milliye ruhu usulünde çalışmalar başladı, ihtiyaç vardı ya da yoktu bir şeyler gönderildi, ama gönderilenlerin çoğu boşa gitti, çünkü herkes gönderdi yığılma oldu. Daha sonra yağmur sel geldi o da bir olumsuzluk oluşturdu. Ben elimden geldiğince gidilmeyen yerlere gitmeye çalıştım, köylere gitmeye çalıştım, mesela Hatay’a gittim. Hatay merkezde Samandağ ilçesine çıktık, Malatya’nın ilçelerine çıktık. Yani benim felsefem şu oldu; yardımlarda yapılmayanı yapmak gidilmeyen yerlere gitmek görünmeyen yerleri görmekti. Yaptığım erzak yardımı doğru yerlere gitsin diye uğraştım.”
Bu alanda gönüllü çalışmak isteyen kişilere size nasıl ulaşabilir?
Doğan, “Biz iletişimci olduğumuz için bize ulaşmak isteyen her insan rahatlıkla ulaşabiliyor. İsterlerse sosyal medya, ya da benim kendi sitem olan hayretti.com da telefon numaram var. Ulaşamama gibi bir bahane olmayacak. Sıkıntı yaşayan olmaz.” diye konuştu.
Bundan sonra ki hayatınızda bu tip projelerde yer almayı düşünüyor musunuz?
Yardımların sürekli ve ihtiyaç durumuna göre yapılmasının daha uygun olacağını aktaran Doğan, “Deprem sadece 1 günlük 3 günlük 5 aylık bir şey değil önemli olan buradaki yardımların devamlılık arz etmesi. Ben daha 3 gün önce deprem bölgesindeydim Adıyaman’dan Gaziantep’ten geldim. İnsanlar zaten benim dediklerimin aynısını tekrarlıyor. Yardımın sürekliliği önemli yardımları bir zaman da yoğun olarak göndermektense, uzun zaman sürecin de teker teker göndermek, zamana yaymak daha mantıklı olur.” diyerek sözlerini noktaladı.