Deprem haritası kıpkırmızı - Kayseri'nin de risk durumu belli oldu!

6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından Kayserililer de kentin riskli bölgeler arasında yer alıp almadığını merak ediyor. MTA tarafından yayımlanan yeni haritada Kayseri'nin yer aldığı risk derecesi de belli oldu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde…

Deprem haritası kıpkırmızı - Kayseri'nin de risk durumu belli oldu!

Türkiye 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından sarsılmaya devam ediyor. 11 ilde yıkıma sebep olan depremlerle Kayseri de oldukça etkilenen iller arasında yer almıştı. Kayserililer kentin deprem riskinin ne derece olduğunu araştırırken Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yeni bir harita yayımlandı. 

24 il fay hattı üzerinde yer alıyor!

Türkiye küçük çaplı depremlerle sarsılmaya devam ederken gözler uzmanların uyarılarına çevrildi. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından yeni yayımlanan haritada illerin risk derecesi belirlendi. 

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) göre, Kuzey Anadolu Fay Hattı ile Ege Bölgesi Graben Sistemi üzerinde 6’şar, Doğu Anadolu Fay Hattı’nda 4 ve diğer faylar üzerinde 8 olmak üzere 24 ilin kent merkezi doğrudan aktif fay üzerinde bulunuyor. Ayrıca 80’den fazla ilçe de direkt aktif fay hatları üzerinde yer alıyor.
Türkiye’nin kuzey kesiminde doğu-batı doğrultusunda uzanan Kuzey Anadolu Fay Hattı, Saros Körfezi'nden başlayıp, Aras Vadisi’ne kadar uzanıyor. Bu fay hattı Gelibolu, Marmara Denizi, İzmit Körfezi, Adapazarı, Düzce, Bolu, Merzifon, Erzincan, Erzurum ve Van üzerinden geçiyor. Ege Bölgesi'nde ise Bakırçay, Gediz, Küçük ve Büyük Menderes ovaları boyunca diri fay hatları uzanıyor. Bu hatlar Ayvalık, Dikili, İzmir, Aydın, Denizli, Isparta ve Akşehir'i kapsıyor.

Birinci derece riskli bölgeler

MTA Diri Fay Haritası’na göre, İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkâri, Osmaniye ve Siirt birinci derece riskli bölgeler arasında yer alıyor.

İkinci derece riskli bölgeler

Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum ise ikinci derece riskli bölgeler arasında bulunuyor.

Üçüncü derece riskli bölgeler

Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in bazı bölgeleri, Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir ise üçüncü derece riskli bölgeler arasında yer alıyor. 

En az riskli bölgeler

Deprem riskinin en az olduğu iller arasında Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman bulunuyor.

6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinden oldukça etkilenen Kayseri’nin üçüncü derece riskli bölgeler arasında yer alması Kayserilileri bir nebze olsun rahatlattı.