Deprem uzmanından Kayseri açıklaması: Endişeye gerek yok!

Ekim 2022 yılında uyarıda bulunarak, Kahramanmaraş'ta büyük bir deprem olacağını söyleyen deprem uzmanı Baturhan Öğüt, Kayseri ile ilgili yaptığı açıklamada, Kayseri'de bulunan Ecemiş fayının üzerinden bilgilendirmelerde bulundu.

Deprem uzmanından Kayseri açıklaması: Endişeye gerek yok!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Kahramanmaraş merkezli depremlerden belki de en fazla etkilenen illerden biri Kayseri oldu. Özellikle Sarız ilçesi, Kahramanmaraş merkezli depremler ve sonrasındaki artçılarda en fazla sarsılan ve hasar gören ilçe olurken, geçtiğimiz aylarda da başta Hacılar ve İncesu illeri olmak üzere Kayseri'nin neredeyse tamamı beşik gibi sallandı.


Bir çok deprem uzmanı, Kayseri'de bu kadar çok deprem olmasının nedenini Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu faylarda yaşanan deformasyona bağlarken, sonuç olarak üst üste yaşanan bu depremler vatandaşlara büyük korku ve panik yaşattı.


Depremin üzerinden 2 aydan fazla bir süre geçmesine rağmen, deprem uzmanları açıklamalarına devam ediyor. 
Son olarak deprem araştırmacısı Baturhan Öğüt, sosyal medya üzerinden Kayseri ve Ecemiş fayı hakkında bilgilendirmede bulundu.


Paniğe gerek olmadığını vurgulayan Öğüt, ölü fay denilecek seviyede kayma hızına sahip Ecemiş fayının 7'lik deprem üretmeyeceğini belirtti. Kayseri'de paniğe gerek olmadığını söyledi.


Öğüt sosyal medya hesabı üzerinden şu açıklamalarada bulundu;
"Kayseri, Deliler ve neredeyse ölü fay denilecek seviyede çok düşük kayma hızına sahip Ecemiş segmenti 7'lik deprem üretemez"


TEK SEFERDE KIRILMASI MÜMKÜN DEĞİLDİR
"Nitekim geçmiş tarihsel depremlere baktığımızda Deliler ve Ecemiş'in 7 ve üzeri deprem ürettiğini göremeyiz, ayrıca bu iki segment Orta Anadolu fay sisteminin birer parçalarıdır ve birçok kısa parçacıklardan oluşur tek seferde kırılması mümkün değildir."


ENDİŞEYE GEREK YOK
"Son 123 yıllık depremselliğe baktığımızda Gemerek ilâ Kayseri merkez arasında sürekli bir deprem aktivasyonunu görebiliyoruz. Gemerek ilâ Kayseri merkez arasındaki Erkilet fay zonu Sarıoğlan, Dökmetaş, Tecer segmentlerinin creep (sürünmenin) devam ettiğini deforme olmadığını olan depremlerinde sürünme sonucunda olduğunu görebiliyoruz.
Kayseride 7'lik deprem ve endişeye gerek yok. Saygılarımla."

YER BİLİMCİ BATURHAN ÖĞÜT'ÜN AÇIKLAMALARINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

HABER MERKEZİ