UZMANLARDAN KAYSERİ AÇIKLAMASI: YAPILARINIZ SAĞLAMSA KORKMAYIN!

Türkiye'nin ünlü jeoloğu Prof. Dr. Okan Tüysüz ve Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından sıkça sarsılan Kayseri depremlerine ilişkin önemli açıklamalarda bulunarak, Kayserilileri panik yapmamaları konusunda uyardı.

UZMANLARDAN KAYSERİ AÇIKLAMASI: YAPILARINIZ SAĞLAMSA KORKMAYIN!

Türkiye'nin yüreği, büyük deprem felaketi ve beraberinde getirdiği binlerce can kaybıyla kavruldu. Asrın felaketi sonrası Kayseri de depremden oldukça etkilenirken, son olarak geçtiğimiz gece meydana gelen Hacılar ve İncesu merkezli depremlerle şehir yeniden sarsıldı. 

“KAYSERİ’NİN ZEMİNİ ZAYIF”
Türkiye’nin önemli yerbilimcilerinden bilim insanı İTÜ'lü Prof. Dr. Okan Tüysüz de Kayseri’de yaşanan depremleri değerlendirerek, “Kayseri içerisinde diri fay bulunan bir şehirdir, 1900 öncesi depremlerinden etkilenmiştir, zemini zayıftır” dedi.

“DEPREME HAZIR OLMAK GEREKİR”
“Savrun Fayı kırılırsa Kayseri ne kadar etkilenir?” sorusuna cevap veren Prof. Dr. Okan Tüysüz, bu fayın üretebileceği deprem büyüklüğünün 7 olduğunu kaydederek kötü inşa edilmiş binalar dışında ciddi hasar yaşanmayacağını aktardı. Tüysüz, “Çok sık sorulan bir soruyu cevaplayayım, “Savrun Fayı kırılırsa Kayseri ne kadar etkilenir?” Savrun fayının boyu 50 km, üretebileceği deprem büyüklüğü 7 dir. Savrun fayının Kayseri'ye an yakın yeri 110 km uzaklıktadır. Tekrarlama aralığı net olarak bilinmemektedir. Bu fay 7 büyüklüğünde deprem üretir ise Kayseri'de beklenen yer ivmesi 0.2 g civarında olur ki bu da kötü inşa edilmiş binalar dışında ciddi hasar yaratmaz. Kayseri içerisinde diri fay bulunan bir şehirdir, 1900 öncesi depremlerinden etkilenmiştir, zemini zayıftır. Kayseri içerisinden geçen fay çok uzun aralıklarla deprem üretmektedir ancak yine de tarihi depremleri ve kötü zemini dikkate alarak depreme hazır olmak gerekir.” ifadelerinde bulundu. 


“7,9 KIRIKLARI DEPREMCİK ÜRETİYOR”
Öte yandan Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan da, Kayseri dolayında diri fay kırıklarını gösteren bir fay haritası paylaştı. Ercan paylaşımında, “Kayseri’de küçük DB açılma kırıkları var. Ayrıca Mersin’den gelen sol atımlı Ecemiş ile Divriği’ndan gelen Deliler kırığı Kayseri’de birleşiyor. Kayseri, Batıdaki Erkelet-İncesu ile Doğudaki Talas Kırıkları arasında kalıyor. M7,9’un etkisiyle bu kırıklar depremcik üretiyor” ifadelerine yer verdi.
>>Selma Kan