Deprem uzmanlarından 'Sarız Fayı' tartışması!

Sarız'da üst üste yaşanan depremlerin ardından Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen ile Deprem Uzmanı Ramazan Demirtaş arasında 'Sarız Fayı' tartışması alevlendi. 'Sürpriz yapabilir mi? Bilimde sürpriz olur mu? derken tartışma farklı bir boyut kazandı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde...

Deprem uzmanlarından 'Sarız Fayı' tartışması!

Sarız’da üst üste yaşanan depremlerin ardından Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen ile Deprem Uzmanı Ramazan Demirtaş kritik açıklamalarda bulunmuş ancak, bu paylaşımlar Sarız fay zonuna ilişkin bir sosyal medya atışmasına sebebiyet vermişti. 'Sürpriz yapabilir mi? Bilimde sürpriz olur mu? derken tartışma farklı bir boyut kazandı.

Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen’in 'Sarız fayı sürpriz yapabilir' öngörüsüne Deprem Uzmanı Ramazan Demirtaş sert bir tepki vererek, 'Halka korku pompalama hakkı ve lüksüne sahip değilsiniz. Bilimde sürpriz olmaz' dedi. Evsen de cevaben, 'Sarız fayının aktif olup olmadığını tartışmıyoruz' ifadelerini kullandı.

Sarız'da neredeyse 1 saat arayla art arda gerçekleşen depremlerin ardından Jeoloji Mühendisi Evsen’in sosyal medya hesabından bir takipçisi 'Hocam Sarız'a ne oluyor?' diye sorunca 'Sarız fayı literatüre 2012 yılında girdi. Geçmişi çok iyi bilinmeyen bir fay. Sürpriz yapabilir' şeklinde yanıtlamıştı.

Evsen'in 'Sürpriz yapabilir' açıklamasına Demirtaş; 'Bu tür kirli bilgilerin halkımıza hiç bir katkısı yok. Deprem zararlarının azaltılması ve can kaybının önlenmesi açısından da hiç bir önemi yok. Bilmediğiniz bir faya sürpriz yaptıramazsınız... 'Sarız sürpriz yapabilir' cümlesi ile halka korku pompalama hakkı ve lüksüne sahip değilsiniz. Bilimde sürpriz olmaz... Bu cümle ile konunun uzmanı olmadığınızı adeta ispatlıyorsunuz. Sarız Fayı'nın geçmiş deprem tehlikesini bilmiyorsanız, sürpriz yapabilir diyemezsiniz. 'Sarız fayı literatüre 2012 yılında girdi. Geçmişi çok iyi bilinmeyen bir fay. Sürpriz yapabilir' dedi. Deprem biliminde sürpriz diye bir şey olmaz. Bu cümle tam bir çaresizliktir. Uzmanlık alanınız ve araştırmanız olmadığı bir konudaki bu cümlenin hiçbir geçerliliği yok.' açıklamasıyla Jeololoji mühendisi Evsen'i bilim dışı söylemlerde bulunmakla itham etti.

Evsen ise sosyal medya hesabından bu ağır eleştirilere şu şekilde yanıt verdi; 'Sarız fayının aktif olup olmadığını tartışmıyoruz. Sarız fayı aktif değil diyenler MTA’nın diri fay haritasına bakıp eksiklerini tamamlayabilir. Bu iddiayı ortaya atanlar iddiasını bizzat kendisi ispat etsin. Eğer bu mesleğin mensubu ise.' şeklinde görüşünü müdafa etti.

İlerleyen günlerde tartışmanın hangi boyutu kazanacağı merakla bekleniyor. Kayseri Anadolu Haber'i takip etmeye devam edin...