Depremin bilinmeyen tarafı?

Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, depremin bilinmeyen yönlerine değindi. Önüne geçilebilir mi? Bu fay hatları ne kadar tehlike oluşturuyor? Depremin pozitif yönleri var mıdır? Varsa nelerdir? Detaylar Kayseri Anadolu Haber Gazetesi'nin Kayseri Haberleri'nde…

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Depremin bilinmeyen tarafı?
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türkiye yaşanan ve tüm ülkeyi derinden sarsan 6 Şubat depremlerinin üzerinde uzun süre geçmesine rağmen izleri hala silinmiyor. Deprem bölgelerinde ufak da olsa devam eden sarsıntılar, depremin gündemde kalmasını sağlıyor. 

Biz de Kayseri’de Jeoloji Mühendisliği yapan Adnan Evsen’den  deprem süreci ve sonrası hakkında bilgiler aldık. Evsen, depremin kötü yanlarının dışında pozitif yönünün de olduğundan bahsetti. 

Depremin bilinmeyen tarafı?Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen Türkiye’de gerçekleşecek depremler hakkında uyarıda bulundu. Depremin hangi zaman diliminde gerçekleşeceğini öğrenmenin mümkün olmadığını ve bu yüzden herkesin hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı.

‘Depremin zamanını bilemeyiz, ön görebiliriz’

Adnan Evsen, güneşin doğması, yağmurun yağması, rüzgârın esmesi nasıl bir doğa olayı ise depremde öyle bir doğa olayı olduğunu vurgulayarak şöyle dedi: “Ülkemizin doğal afetleri çok sık yaşadığı bir ülke olduğu hareketiyle, Kayseri’de, başta Ecemiş fayı olmak üzere, deprem şehri olması yönünde gerçekleri ortada. Ecemiş fayı, Deliler fayı, Sarız fayı olmak üzere Kayseri’yi etkisi altına alan başlıca faylar bunlardır. Deprem hareketleri bir tabiat olaylarıdır. Tabiat olaylarına karşı durmak maalesef mümkün değil. Güneşin doğması, yağmurun yağması, rüzgarın esmesi nasıl bir doğa olayı ise depremde öyledir. Depremler nerede olacak, hangi zaman diliminde olacak bilemeyiz. Ancak yapılacak çalışmalarla hangi fay zonu üzerine, hangi büyüklükte deprem olabileceğini ön görebiliriz.” 

Depremin bilinmeyen tarafı?‘Depremin pozitif yönleri de var’

İnsanların depremi hep olumsuz olarak gördüğünü ancak pozitif yönlerinin de olduğunu söyleyen Evsen, “Deprem anında, deprem öncesi, sonrası ne yapılması gerektiği konusunda bilinçli birey, dirençli şehir oluşturmak son derece önemli. Eğer bilinçli birey dirençli şehir oluşturursak, depremden minimum zarar ile ayrılabiliriz. Depremi hep olumsuz olarak tanımladık ama pozitif yönleri de var. Depremlerden sonra tektonik hareketlerden sıcak su kaynakları, soğuk su kaynakları ve tarım alanları ortaya çıkabilir. Bunlarda depremlerin güzel yönlerinden bir tanesi, tabi güvenli yapıyı oluşturmak koşuluyla.” ifadelerini kullandı.