Devlet tamam, sıra bizde!...

Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, bugün itibari ile temel gıda maddelerinde uygulanacak yüzde 7'lik KDV indirimi kararı ile ilgili, esnafa 'Yüzde 7 devlet indirdi, yüzde 7'de biz indirelim' çağrısında bulundu.

Devlet tamam, sıra bizde!...

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın temel gıda ürünlerinde Katma Değer Vergisi’nin (KDV) yüzde 8’den,  yüzde 1'e indirildiğini açıklamasının ardından gözler fiyatların ne kadara düşeceğine ve esnafın bu indirimi uygulayıp uygulamayacağına çevrildi. Kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının üzerine bugün uygulamaya konulacak.

Yerinde ve olumlu bir karar

Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, KDV indiriminin yerinde ve olumlu bir karar olduğunu söyledi.  Gülsoy, KDV üzerinde yüzde 7 oranındaki indirimin enflasyon ile mücadelede faydalı olacağının altını çizerek, “Halkımızın alım gücünün birazcık daha üst seviyeye çıkarılması gibi olumlu yansımaları olacaktır. Buradan Cumhurbaşkanımıza da şükranlarımızı iletiyoruz” dedi.

Yüzde 7 de iş insanları indirsin!

Başkan Ömer Gülsoy, esnaf ve iş insanlarına çağrıda bulunarak, “En az KDV indirimi kadar da bir indirim istiyoruz. Enflasyon ile mücadele kapsamında yüzde 7 devlet indirdi, yüzde 7’de bizim arkadaşlarımız indirirse yüzde 14 oranında bir indirime kavuşuruz. Bizim insanımız, Kayserili iş insanlarımız devletinin yanında olmak adına bu tür desteklere yatkındır. Böylelikle hem devlete, hem insanlarımıza hem de alınan kararların yürütülebilmesi için her türlü desteği veririler. Yansımaları da ekonomiye olumlu olarak döner diye düşünüyorum” diye konuştu.

Kayserili iş insanları yapar

Esnafın kararı uygulamama gibi bir durumunun olmadığına değinen Gülsoy, konuşmasını şu şekilde tamamladı:

“Bu tarz uygulamalar zincirleme gerçekleşir. Yukarıdan devlet ben vergide indirme gittim, siz de mecburen bu uygulamaya katılacaksınız diyor. Zaten bütün ürünler KDV dâhil olarak satılıyor. Alınan karara temel gıda ürünlerinin fiyatları yüzde 7 aşağıya çekilecek. Kayserili iş insanları yapar, bizlerde her türlü yardımı yapar, desteği sağlarız”

Bakan’dan açıklama: “Gerekli tedbirleri ivedilikle alıyoruz”

Ticaret Bakanı Mehmet Muş ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Gıda ürünlerinde KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1'e indirilmesi düzenlemesinin amacına ulaşması için gerekli tedbirleri ivedilikle alıyoruz. 81 ilimizdeki Ticaret Müdürlüklerimize talimatımızı verdik. Pazartesi günü itibariyle denetimlerimizi daha da yoğunlaştıracağız. Yapacağımız denetimler neticesinde KDV indirimini fiyatlara yansıtmayan ve haksız fiyat artışlarıyla vatandaşlarımızı mağdur eden marketlere en ağır yaptırımları uygulayacağımızdan kamuoyunun hiçbir şüphesi olmasın." ifadelerini kullandı.

İndirime gidilecek temel gıda maddeleri neler?

İnsan vücudunun sağlıklı bir şekilde fonksiyonlarına devam edebilmesi için günlük olarak ya da belirli aralıkla tüketilmesi gereken ürünler temel gıda ürünü olarak adlandırılıyor.

Temel gıda ürünlerinden bazıları ise şu şekilde:

Et, yumurta, süt, peynir, pirinç, mercimek, nohut, fasulye vb. bakliyat ürünleri, sebze ve meyveler, protein, yağ gibi besinler, çay, zeytin…

>>Dilek Bayram