Dezenfektanda alkollü, kolonyada limonlu...

Dermatolog Sema Karaoğlu: 'Dezenfektanların alkol içerikli olanları, kolonyanın limonlusu tercih edilmeli'

Dezenfektanda alkollü, kolonyada limonlu...

Memorial Kayseri Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Sema Karaoğlu, dezenfektan, kolonya ve sabun kullanımıyla ilgili bilgiler verdi. Dezenfektan ve kolonyanın etki bakımından birbirinden farkı olmadığını belirten Karaoğlu, önemli olanın içeriklerindeki alkol miktarı olduğunu ifade etti.

Karaoğlu, "Dezenfektanlar alkol içerenler ve içermeyenler olarak ikiye ayrılıyor. Dolayısıyla koronavirüsten korunmak için alkol içeren dezenfektanların tercih edilmesi gerekiyor. Koronavirüs aslında zayıf bir virüs ve yüzde 70 ve üzeri alkol oranından etkileniyor, bu nedenle alkol içeren dezefektanların tercih edilmesi gerekiyor. Limon kolonyaları ise yüzde 80 alkol içeriyor ve bu alkol oranı virüsü öldürüyor. Ama diğer çiçeklerden ve bitkilerden elde edilen ve kokusu için tercih edilen kolonyalar en fazla yüzde 60 oranında alkol içerdiği için virüsü öldürmek için yeterli değil. Dolayısıyla virüsten korunmak için kolonya kullanacaksak, limon kolonyası tercih edeceğiz" diye konuştu. 

ANTİBAKTERİYEL SABUNLAR VİRÜS ÖLDÜRMÜYOR 

Antibakteriyel sabunların virüsler üzerinde etkili olmadığının altını çizen Karaoğlu, "Bu süreçte antibakteriyel sabunlara hücum edildi; fiyatlarının arttığını ve kapış kapış gittiğini duyuyoruz. Buna hiç gerek yok; her türlü sabunla ellerimizi 20 saniye yıkadığımızda virüs ölüyor. Kaldı ki, antibakteriyel sabunlar virüsler üzerinde etkili değil. Öyle olsaydı, antibiyotik içer, virüsten korunurduk, kurtulurduk, tedavi olurduk. Antibiyotikler ve antibakteriyeller virüslere etkili değil" dedi.

SÜREKLİ EL YIKAMAK EGZEMA NEDENİ

Bu dönemde artan su ve sabun kullanımına bağlı olarak ciltte kurumaya bağlı egzama sorunları yaşanabileceğini dile getiren Karaoğlu, kurumayı önlemenin yolunun basit bir nemlendirici ya da vazelin kullanmaktan geçtiğini sözlerine ekledi.

DHA