Dikkat! Covid 19 kabusu geri mi dönüyor?
İlk olarak 2020 yılının Mart ayında Türkiye'de baş gösteren ve pandemi ilan edilmesine sebep olan Covid-19 (Koronavirüs) kabusu geri mi dönüyor? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde..
2019 yılında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan Covid-19 salgını tüm dünyayı kasıp kavurmuştu. Hızla yayılarak dünya genelinde bir pandemi haline gelen Covid 19 virüsü insanların kabusu olmuştu.
NASIL BAŞLADI?
Çin'in merkezi bir şehri olan Wuhan 11 milyondan fazla nüfusuyla ülkenin en kalabalık şehirleri arasında ilk sıralarda görülüyor. Aralık 2019'da, bu şehirdeki birkaç kişide benzer semptomlar görülmeye başlandı. Bu semptomlar, yüksek ateş, öksürük, nefes darlığı ve solunum sıkıntısı gibi grip benzeri belirtilerdi. Çinli yetkililer, Wuhan'da ortaya çıkan bu yeni hastalığı araştırmaya başladılar ve kısa sürede benzer semptomlar gösteren daha fazla insanın olduğunu tespit ettiler. 31 Aralık 2019'da Çin, Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) bu salgını bildiren ilk resmi bildirimi yaptı.
BAŞLANGIÇ NOKTASI HAYVAN PAZARI
Virüsün kaynağının belirlenmesi için yapılan araştırmalar, Wuhan'da bulunan bir deniz ürünleri pazarının salgının başlangıç noktası olduğunu gösterdi. Bu pazarda, vahşi hayvanların da dahil olduğu çeşitli hayvanlar ve deniz ürünleri satılmaktaydı. Virüsün, bu pazarda satılan hayvanlardan insanlara bulaştığı düşünülüyor.
NASIL BULAŞTI?
COVID-19'un yayılması, Wuhan'dan diğer bölgelere seyahat eden kişiler aracılığıyla gerçekleşti. 2020 yılında dünya geneline yayılan salgın, diğer ülkelerde de hızla artan vaka sayılarına neden oldu. Bu durum, uluslararası toplumu alarma geçirdi ve hızlı önlemler alınmasını gerektirdi.
TEKRAR MI GELİYOR?
Çin'de Covid-19'un Omicron alt varyantı XBB kaynaklı vakaların yol açtığı salgında vaka sayısının haziran başı itibarıyla haftada 11 milyon ile tepe noktasına ulaşması öngörülüyor.
Merkezi Londra'da bulunan sağlık veri hizmetleri ve analiz şirketi Airfinity'nin yayımladığı analizde, salgının toplam 112 milyon kişiyi etkileyeceği tahminine yer verildi.
Yeni dalganın, kış aylarında 1 milyardan fazla kişinin enfekte olduğu salgına kıyasla daha sınırlı yayılma gösterdiği gözleniyor.
Şirket, bu enfeksiyon dalgasında 629 bin can kaybı olacağını öngörüyor.
Çin'in "sıfır vaka" adı verilen katı salgın kontrol ve önleme tedbirlerini terk edip virüsle yaşamaya yönelik bir strateji benimsemesiyle, daha önce benzer tedbirleri uygulayıp daha sonra kaldıran Japonya ve Güney Kore'de olduğu gibi çok sayıda "yeniden enfeksiyon" dalgasının ortaya çıkması bekleniyor.