Dikkat! Eşiniz bu belgeyi imzalamazsa…
Kiracı-ev sahibi anlaşmazlıkları hemen her gün ekranlara taşınıyor. Şimdilerde ise ev sahipleri, kira sözleşmesine ekledikleri yeni bir belge olan tahliye taahhütnamesi ile gündemde. Peki tahliye taahhütnamesi nedir? Eşiniz bu belgeyi imzalamazsa ne olur? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri bülteninde…
Kiracılarla ev sahipleri arasındaki sorunların ekrana taşınmadığı gün neredeyse yok. Konu bu kez de, kira sözleşmesine tahliye taahhütnamesi ekleyen ev sahipleriyle gündeme geldi. Peki tahliye taahhütnamesi nedir? Eşiniz bu belgeyi imzalamazsa ne olur? Detaylar Kayseri Anadolu Haber’de…
Tahliye taahhütnameleri neredeyse her kira ilişkisinde yer alan belgelerden biridir. Bu kadar sık kullanılmasına rağmen tahliye taahhütnamesi tam olarak bilinmediği gibi bu bilinmezlik uygulamada büyük sorunlara sebebiyet veriyor.
Konuyla ilgili gazetemiz Kayseri Anadolu Haber’e konuşan Avukat Mehmet Emin Hamurcu tahliye taahhütnameleri ile ilgili bilinmeyenleri anlattı. Hamurcu aile konutlarında eşlerden birinin tahliye taahhütnamesine imza atması durumunda taahhütnamenin geçersiz olduğunu dile getirdi.
Tahliye taahhütnamesi nedir?
Tahliye taahhütnamesinin bir şarta bağlı olmaksızın yapıldığını kaydeden Avukat Hamurcu, bu belgenin noterde yapılma zorunluluğunun olmadığına dikkat çekti. Hamurcu tahliye taahhütnameleri ilgili detaylı bilgiler verdiği açıklamasında şu ifadeleri kullandı, “Tahliye taahhütnamesi; kiracının kiraladığı taşınmazı belirli tarihte boşaltacağını taahhüt etmiş olduğu yazılı beyandır. Bu belgenin yazılı olarak yapılması gerekir ve kiracının imzasını taşımak zorundadır. Ayrıca tahliye taahhütnamesi herhangi bir şarta bağlı olmaksızın yapılmalıdır. Tahliye taahhütnameleri noter de yapılmakta zorunda değildir. Adi yazılı şekilde yapılan tahliye taahhütnameleri de geçerlidir. Bu belgede düzenleme ve tahliye tarihi olmak üzere iki tarih bulunmaktadır. Kira sözleşmesi tarihi ile düzenleme tarihi aynı olması durumunda tahliye taahhütnamesi geçersizdir. Tahliye taahhütnamesi kira sözleşmesinden sonra yapılması gerekmektedir. Düzenleme veya tahliye tarihi boş olarak verilen tahliye taahhütnameleri geçerlidir. Kiracı sadece imza atarak boş şekilde verdiği tahliye taahhütnamesi sonradan doldurularak işleme konulabilir. Bu nedenle boş tahliye taahhütnamesi vermek doğru değildir”
Eşlerden biri imzalamazsa geçersiz!
Aile konutlarında eşlerden birinin tahliye taahhütnamesine imza atması durumunda taahhütnamenin geçersiz olduğunu belirten Hamurcu, “Aile konutu olan taşınmazlarla ilgili tahliye taahhütnamesi verilmesi durumunda her iki eşinde imzasının bulunması zorunludur. Eğer ki eşlerden sadece biri tahliye taahhütnamesine imza atmış ise o tahliye taahhütnamesi geçersizdir” dedi.
Her bir kiracı ayrı ayrı imza atmak zorunda!
Avukat Hamurcu, “Taşınmazda birden fazla kiracı bulunuyorsa her bir kiracı tahliye taahhütnamesine ayrı ayrı imza atmak zorundadır. Sadece biri imza atması durumunda ise tahliye taahhütnamesi geçersizdir. Şirketlerde yetkili olmayan ortaktan alınan tahliye taahhütnamesi geçersizdir. Tahliye taahhütnamesi imza sirküsüne sahip yetkili ortaktan alınması gerekmektedir. Tahliye taahhütnamesi imzalandıktan sonra taraflar arasında aynı taşınmaz hakkında yeniden kira sözleşmesi imzalanırsa söz konusu önceden hazırlanan tahliye taahhütnamesi geçersiz hale gelecektir” diye konuştu. Peki tahliye taahhütnamesi ne zaman işleme konur? İşte detaylar...
İcra takibi başlatılabilir
Tahliye taahhütnamesinin tahliye tarihinden itibaren 1 ay içinde işleme konulması gerektiğini vurgulayan Avukat Mehmet Emin Hamurcu, “Belgenin tahliye tarihinden itibaren bir ay içerisinde işleme konulması gerekmektedir. Tahliye tarihinden itibaren bir ay içinde işleme konulmaz ise tahliye taahhütnamesine dayalı işlem yapılamaz. Tahliye taahhütnamesine dayalı olarak icra takibi yapılabileceği gibi doğrudan tahliye davası da açılabilecektir” ifadelerinde bulundu.