Dikkat! Maliye her an sizin de kapınızı çalabilir Kayseri'de binlerce mükellef incelemeye alındı, milyarlarca lira ceza kesildi

Kayseri'de Maliye'nin vergi kayıp ve kaçaklarına yönelik incelemeleri, tarihte görülmemiş boyutlara ulaştı. Binlerce mükellef maliyenin radarına girerken, milyarlarca lira ceza yazıldığı ortaya çıktı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde...

Dikkat! Maliye her an sizin de kapınızı çalabilir Kayseri'de binlerce mükellef incelemeye alındı, milyarlarca lira ceza kesildi

Kayseri’de Maliye’nin vergi kayıp ve kaçaklarına yönelik incelemeleri, tarihte görülmemiş boyutlara ulaştı. Binlerce mükellef maliyenin radarına girerken, milyarlarca lira ceza yazıldığı ortaya çıktı.

Kayseri’deki Vergi Daireleri, şuana kadar görülmemiş bir çalışmaya imza atıyor. Kayseri’de bütün sektörleri sırasıyla incelemeye alan vergi müfettişleri, şuana kadar rekor miktarda vergi kayıp ve kaçağı tespit ederek, ilgililer hakkında cezai işlem uyguladı.

Sırasıyla sektörler inceleniyor

Kayseri Vergi Dairesi müdürlükleri, neredeyse tüm şehri mercek altına aldı. Sırasıyla bütün sektörleri incelemeye alan vergi müfettişleri, sektör bazında vergi kayıp ve kaçaklarını belirliyor. İlk etapta araç kiralama firmaları ile başlayan vergi denetimleri, daha sonra inşaat, oto alım satımı ve nakliye firmaları ile devam etti. Küçük ve orta boy işletmelerin yaptığı işlemleri tek tek inceleyen müfettişler, çok ciddi miktarlarda kamu zararı tespit edip, yeni vergi tahakkuku yaptılar. İlgililere de vergi kaybına neden oldukları için vergi ziyaı cezası uyguladılar.

Sırada başka sektörler var

Bütün sektörlere yönelik bir inceleme planı yapan maliye, sırasıyla sarraf ve kuyumcuları, tekstilcileri ve organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren firmaları da inceleyecek. Firmalardan geçmiş dönemlere ait defter ve belgeleri isteyen müfettişler, bunları inceledikten sonra kayıp ve kaçakları belirleyerek, cezai işlem uyguluyor. Bu yolla şimdiye kadar milyarlarca lira vergi kaybının hazine kasasına yeniden girişinin sağlandığı belirtiliyor.

Emlak sektöründe devasa kaçak tespit edildi

Maliyenin en çok üzerinde durduğu konu da kiralık mülklerin emsal değerinde gösterilmemesi nedeniyle oluşan vergi kaybının önüne geçmek. Bu amaçla Kayseri’deki neredeyse bütün kiracı ve mülk sahipleri maliyeye davet edilerek görüşme yapıldı. Yapılan çarpar sorguda mülklerin gerçek kira değeri ile beyan değerlerinin aynı olup olmadığı incelendi. Bu yolla mülklerin neredeyse tamamına yakınının düşük bedelle kiraya verilmiş gibi gösterildiği, kalan tutarın gayri resmi yollarla tahsil edildiği için stopaj kaybına yol açtığı belirlendi. Ev sahibi ve kiracılara milyonlarca lira cezai işlem uygulanarak, vergi tahsilatı gerçekleştirildi.

Denetimler aralıksız sürecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in tüm illere talimat göndererek, bütün sektörlerin didik didik incelemesini istediği öğrenilirken, denetimlerin süreklilik arz edeceği ve tüm mükelleflerin durumunun bu şekilde gözden geçirileceği belirtildi. Bu nedenle, maliyenin her an herhangi bir mükellefin kapısını çalabileceği ifade edilirken, cezai işlem ile karşı karşıya kalmamak için mükelleflerin daha duyarlı olması gerektiği dile getirildi.