DİSK: 'Asgari ücret 3 bin 800 TL olmalı'

Haber-Foto: Fatma ALKAN - DİSK Kayseri Bölge Temsilcisi Cumali Sağlam, asgari ücretle ilgili basın açıklamasında, 2021 asgari ücret tutarının net 3 bin 800 TL olarak belirlenmesi gerektiğini söyledi.

DİSK: 'Asgari ücret 3 bin 800 TL olmalı'

Türkiye 'deki diğer illerle eş zamanlı olarak düzenlenen basın açıklaması, Cumhuriyet Meydanı 'nda gerçekleştirildi. Basın açıklamasının sözcülüğünü yapan DİSK Kayseri Bölge Temsilcisi Cumali Sağlam, asgari ücretin artan enflasyon rakamları karşısında sürekli eridiğini söyledi.

ASGARİ ÜCRET AÇLIK SINIRININ ALTINDA

Sağlam, "2003 yılında asgari ücretin yıllık tutarı ile 25 altın alınabilirken 2020’de yıllık net asgari ücretle sadece 10 Cumhuriyet altını alınabilmektedir. 2016’da 430 ABD doları olan asgari ücret, güncel kurlara göre 300 doların altına düşmüştür. Kurlardaki artış ile beraber iğneden ipliğe her şeye zam gelmekte, işçiler yoksullaşmaktadır. 2020 asgari ücreti daha yılın ikinci ayında açlık sınırının altına düşmüştür. Pandemi sürecinde milyonlar daha da yoksullaşırken bir avuç sermaye sahibi ise karlarını katlamıştır. TÜİK verilerine göre 2020 yılında işgücü ödemelerinin katma değer içindeki oranı yaklaşık 3 puan gerilerken sermaye gelirleri 5 puan yükselmiştir. 1978’de kişi başına milli gelirin yüzde 3,4 üzerinde olan asgari ücret, aradan geçen 42 yılda kişi başına milli gelirin yüzde 40 altına düştü. Bu adaletsizliğe son vermek şarttır; özellikle de pandemi koşullarında bu adaletsizliği gidermek milyonlarca işçi ve ailesi için yaşamsal bir önemdedir." diye konuştu.

"ANTİDEMOKRATİK BİÇİMDE BELİRLENİYOR"

Türkiye 'de asgari ücretin antidemokratik biçimde belirlendiğini savunan Sağlam, söz konusu pazarlıkta işçilerin ve sendikaların elinde grev hakkı bulunmamasının altını çizdi. Sağlam, DİSK 'in asgari ücretle ilgili taleplerini şöyle sıraladı: "Salgın döneminde asgari ücret farklı hesaplanmalıdır. Brüt asgari ücret net olarak ödenmelidir. 2021 asgari ücreti Covid-19 salgınının hanelere getirdiği yeni yükler dikkate alınarak hesaplanmalıdır. Bütçeden asgari ücrete nakit desteği sağlanmalıdır. Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalı, tüm ücretlilerin asgari ücret kadar gelirinden vergi alınmamalıdır. Salgın döneminde asgari ücret SGK işçi primleri bütçeden karşılanmalıdır. Asgari ücret hesabında sadece işçinin kendisi değil, ailesi de esas alınmalıdır. Asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır. Asgari ücret bütün işçi ve memurlar için ortak saptanmalıdır. 2021 asgari ücreti net 3.800 TL olarak saptanmalıdır."