Diyaliz teknikerleri çözüm bekliyor
Sağlık Bakanlığı tarafından 1 Mart 2019'da çıkarılan Diyaliz Yönetmeliğinin sahada uygulanmamasına tepki gösteren diyaliz teknikerleri, yaşadıkları sorunların bir an evvel çözülmesini istiyorlar.
1 Mart 2019’da çıkarılan Diyaliz Yönetmeliğine göre, hastanelerdeki Diyaliz ünitelerinde yalnızca Diyaliz Teknikerleri görev yapabilecekti. Ancak diyaliz teknikerleri kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını belirterek yaşanan istihdam sorunun çözülmesini talep ediyorlar. Atama konusunda da en büyük sorunun mevzuat olduğunu kaydeden teknikerler mevzuatın yeniden düzenlenmesini bekliyorlar.
“Yönetmelik sahada uygulanmadı”
Kayseri’deki diyaliz teknikerleri de konuyla ilgili tepkilerini dile getirerek, “Diyaliz teknikerleri için 1 Mart 2019 yılında çıkarılmış olan bir diyaliz yönetmeliği vardı. Yönetmeliğe göre artık diyaliz ünitelerinde sadece diyaliz teknikeri ile hizmet vermek planlanmıştı hatta Sayın Sağlık Bakanı Fahrettin Koca bunu basın aracılığıyla da duyurmuştu. Bu tarihten sonra diyaliz sertifika programları kapatılmış ve 1 Mart 2020’ye kadar diyaliz ünitelerinde sertifikasız personel çalışmasına 1 Mart 2020’den sonra da tüm sertifikasızların diyaliz ünitelerinden çekilmesine dair de bir açıklama yapılmış ancak ünitelerden sertifikasız personeller çekilmediği için hala ne yazık ki PDC (Personel Dağılım Cetveli) düzenlenmemiştir. Bunun üzerine Kamu Denetleme Kurumu’na başvuruda bulunmuştuk. Aslında kurum tavsiye niteliğinde yazı çıkarıyordu. Sağlık Bakanlığı bu tavsiye yazısına uyarak bir yazı yayınladı ve 81 İl Sağlık Müdürlüğü’ne bu yazı gönderildi. İçeriğinde de diyaliz ünitelerindeki sertifikasız sağlık personellerinin çekilerek yerlerine diyaliz teknikeri istihdam edilmesini, PDC'de hastanelerin talepte bulunmasını söylenmişti ama ne yazık ki PDC güncellemelerinde bakanlığın çıkardığı yazıya rağmen PDC'mız düzenlenmemiştir. Hastanelere CİMER üzerinden de yaptığımız başvurularda konunun bakanlığa bildirildiğini ancak bakanlığın diyaliz teknikeri ataması yapmadığını bu yüzden personel eksikliği nedeniyle sertifikasız sağlık personellerinin diyaliz ünitesinde çalıştırılması zorunda kalındığı dile getirilmektedir. Bakanlığa gönderilen dosyalar neticesinde de hastaneler personel talebinde bulunmuyor denmektedir. Bakanlık hem çıkardığı yönetmeliği hem de yönetmeliği uygulamak için çıkardığı yazıyı ne yazık ki uygulamamaktadır. Ne üniversite hastanelerinde ne kamu hastanelerinde ne de özel sektörde istihdamımız mevcut değil.” ifadelerinde bulundular.
“Sertifikasız personeller aktif çalışan teknikerlerden fazla”
Ayrıca mezun sayısının da oldukça arttığı aktarılan açıklamalarda şu ifadelere de yer verildi: “26 yıllık bölüm olan Diyaliz Teknikerliği bölümünde aktif çalışan diyaliz teknikeri sayısı 1415'ken sertifikasız sağlık personeli sayısı 1500 üstünde bir rakama sahiptir. Ayrıca atanmamıza en büyük engellerden biri de mevzuattır. Mevzuata göre 5 makinaya bir diyaliz teknikeri düşmektedir ancak bu mevzuat yıllar öncesinde hazırlanmış ve o zamanlar personeller ihtiyacı karşılarken hasta sayısı bu kadar yoğun değildir. Şu anda Türkiye'de 60.558 Hemodiyaliz hastası 3.387 Periton Diyalizi hastası bulunmaktadır. Hasta sayısı arttığı halde mevzuat düzenlenmediği için ve sertifikasızlar diyaliz ünitesinden çekilmediği için 24 bin mezun olarak atama sorunu ile karşı karşıya kalıyoruz. Üstüne üstlük bölüm hala binlerce mezun veriyor ve mezun sayısının da önüne geçilmiyor. Diyaliz ünitesinde bulunan sertifikasız personeller eğitim almadığı için sağlıklı bir şekilde hastalara diyaliz tedavisi uygulayamamaktadır. Yanlış uygulamalar ise hastaların kanının hemolize uğramasına neden olmaktadır.”
>>Selma Kan