Doç. Dr. Öner: 'İlk doğumu vajinal yolla yapan gebelerin ikinci doğumu kolay oluyor'

Kayseri Memorial Hastanesi Kadın Doğum Servisi Doktoru Doç. Dr. Gökalp Öner 'İlk doğumu vajinal yolla yapan gebelerin ikinci doğumu kolay oluyor' dedi.

Doç. Dr. Öner: 'İlk doğumu vajinal yolla yapan gebelerin ikinci doğumu kolay oluyor'

Verdiği bilgilerde vajinal, yani normal doğumun faydalarından bahseden Kadın Doğum Uzmanı Doç. Dr. Öner, son yıllarda artan sezaryen oranları ve bu cerrahinin doğal sürecine bağlı artan kanama, enfeksiyon, yapışıklıklara bağlı ağrı, bir sonraki gebelikte tekrar sezaryen olma gibi komplikasyonlardan dolayı insanların normal doğumu tercih etmeye ve Sağlık Bakanlığı'nın da vajinal doğumu teşvik etmeye başladığını bildirerek şunları kaydetti; "Bizde doğum sonrası hızla iyileşme süreci, vajinal yoldan doğum yapan bebeğin bağışıklık sisteminin daha kuvvetli olması, anne ve bebeğin ten temasının erken olması ve sütün erken gelmesi, doğum sırasında bebeğin akciğerlerdeki suyu atıp doğum sonrası yoğun bakım ihtiyacının daha az olması, anesteziye bağlı bebeğin ve annenin yorgun düşmemesi, kanama ve enfeksiyon riskinin daha az olması ve bir sonraki gebeliğinin daha rahat geçmesi nedeniyle normal doğumu tercih ediyoruz. Hatta ilk gebelik muayenesine gelen hastanın bir önceki gebeliğinde normal vajinal yoldan doğum öyküsü varsa biz doktorlarda da doğum süreci konusunda bir rahatlama olmakta çünkü ilk doğumu vajinal yoldan olan gebelerin ikinci ve diğer doğumları daha rahat olmaktadır. Aslında doğum şekli ile ilgili tartışmalarda zaten ilk gebelikle ilgili olmaktadır."

"DOĞUMU YAPTIRACAK DOKTORA GÜVENSİNLER"

Paylaştığı bilgilerde gebelik sürecinin aslında gebelik öncesi dönemle başlamakta olduğunu dile getiren Doç. Dr. Öner, "Bilimsel gerçekler göstermiş ki sağlıklı bir gebelik planlı olmalı ve gebelik öncesi dönemde hem anne adayının hem de baba adayının bu konuda hazırlık yapması gerekmektedir. İlk gebelik muayenesinde varsa önceki gebelik süreci, beslenme önerileri, mutlak alınması gereken ve alınmaması gereken besinler, gebelikteki tarama testleri, ultrason kontrol tarihleri ve önemi, kullanılması gereken ilaçlar ve doğum şekli konusunda önerilerimiz bulunmaktadır. Aslında bu süreçte gebelerimiz ve eşleri ile akrabalık ilişkisine kadar varan bir bağ kurmaktayız ve şahsım adına benim için en önemli mutluluklardan bir tanesi sağlıklı bir bebeği anne ve baba adayı ile buluşturmak ve bir kadın ile erkeğin anne ve baba olmasına vesile olmak. İnsanların nasıl hobileri ve hayatlarına anlam katan anlar varsa biz kadın doğum hekimlerinin de gebelik ve doğum yaşamımızın bir parçası haline gelmiştir. Hiçbir doktor yaşamını zehir edecek evine gittiğinde huzursuz olacağı bir durumla karşılaşmak istemez ve bunun için emek verir" diyerek bu sürecin en iyi şekilde geçmesi için gebelere, doğumlarını gerçekleştirecek doktorlarına güvenmeleri noktasında önerilerde bulundu.

"GEBELİK SÜRECİNİ DOKTOR VE AİLE YÖNETMELİDİR"

Kadın Doğum Uzmanı Doç. Dr. Öner, ayrıca normal doğumda öncelikle anne ve baba adaylarının doğum öncesi doğru ve iyi bir şekilde bilgilendirilmesi gerektiğini belirterek; "Hatta gebelik boyunca vajinal doğum için anne ve baba adayı hazırlanmalıdır. Doğum ve nefes egzersizleri öğretilmelidir. Tabi ki her aile sağlıklı bir bebeği kucağına almak ister fakat bunun için bir hazırlık yapılması gerekmektedir ve bu süreci doktor ile aile birlikte yönetmelidir" ifadelerinde bulundu. ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ