Doç. Dr. Öner: 'Klasik müzik dinleyen bebekler daha zeki oluyor'

Memorial Kayseri Kadın Doğum Servisi Doktoru Doç. Dr. Gökalp Öner anne karnında klasik müzik dinleyen bebeklerin daha zeki olduklarını bildirdi.

Doç. Dr. Öner: 'Klasik müzik dinleyen bebekler daha zeki oluyor'

Bebeklerin zekasına etki eden faktörler hakkında bilgiler paylaşan Kadın Doğum Uzmanı Doç. Dr. Öner, bebeğin zekâsını etkileyen en önemli faktörün anne ve babadan aldığı genetik yapı olduğunu vurgulayarak, bunun dışında çevresel etkenlerin de söz sahibi olduğunu belirtti ve bunlar hakkında bilgiler verdi. 

SİNİR HÜCRELERİ ARASINDAKİ BAĞ KUVVETLİ OLMALIDIR

Verdiği bilgilerde “Herkes çocuğunun zeki olmasını ister ve bunun için gebelikte önlemlerini alır. Aslında bebeğin zekâsını etkileyen en önemli faktör anne ve babadan aldığı genetik yapıdır. Tabi ki gerek anne karnında gerekse doğduktan sonra çevresel faktörler etkilemektedir” diyen Öner, zeka ve hafızada sinir hücreleri arasındaki bağın güçlü olmasının önemli olduğuna değinerek: “Beyin oluşumu gebeliğin 18-24. günlerinde başlar ve gebeliğin 24. haftasına kadar hücre gelişimi devam eder. 24. haftadan sonra hücre etkileşimi ve bilgi birikimi oluşmaya başlar ve 16-18 yaşa kadar devam eder. Zekâ sinir hücreleri arasındaki bağlar ile ölçülür bağ sayısı arttıkça zekâda buna paralel olarak artar. Bağlar ne kadar kuvvetli olursa hafıza da o kadar kuvvetli olur. Sinaps dediğimiz bağlardaki artış için sinir hücrelerinin uyarılması gerekir” dedi. 

ZEKADA MOZART ETKİSİ

Zeka ile hafızanın sinir hücreleri arasındaki bağın kuvvetli olması sonucunda yüksek olacağını da belirten Doç. Dr. Öner, “İşte bu fikirden yola çıkarak, anne karnındaki bebeklere klasik müzik dinleterek beyin hücreleri arasındaki bağları arttırıp zeka üzerine etki edilmesine Mozart etkisi denilmektedir. ‘Nature’ dergisinin 1993 yılında çıkan bir yazısında 10 dakikadan fazla klasik müzik dinletisinin bebeğin IQ'suna pozitif etki olabileceği bildirilmiştir ve buna ‘Mozart Effect’ (Mozart etkisi) denilmiştir. Arkasından Bach to Baby şeklinde yayınlar gelmiştir. 2004 yılında Stanford çalışması Nature dergisinde yayınlanmış özellikle bizim kendi sitemizde de bulanan ‘Mozart’s String Quintet in D Major’ etkili bulunmuştur” şeklinde konuştu.

ZEKAYA ETKİ EDEN DİĞER ÇEVRESEL FAKTÖRLER 

Açıklamalarında zekaya etki eden diğer çevresel faktörlerin de besinler olduğunu kaydeden Öner, bunlarla ilgili de şunları ifade etti: “Klasik müzik dışında bebeğin zekasına etki eden diğer çevresel faktörler; folik asid alımı, bitkisel yağlar ve balık yağıdır. Aslında beslenme ile sadece zeka gelişimi değil tüm organların gelişimi etkilenir. Herhangi bir risk faktörü olmayan durumlarda 400 mcg folik asit günlük alımı yeterli iken önceki gebelikte anensefali, nöral tüp defekti gibi nörolojik bozukluk veya VSD gibi kardiolojik bozukluk durumunda en az 4 mg (4000 mcg) folik asit günlük alımı önerilmiştir. Ayrıca son yıllarda omega-3 ile zekâ gelişimi arasında yapılan çalışmalarda anlamlı pozitif etki bulunmuştur. Guatıra ve iyot eksikliğine dikkat etmek gerekir. Özellikle iyot alımının eksik olduğu bölgelerde guatr veya gizli guatr dediğimiz subklinik guatr şansızlığı fazladır. Buda direk olarak bebeğin olumsuz zekasını etkiler. Bundan dolayı gebeliğini yeni öğrenmiş her hastamıza guatr tahlili olan TSH yaptırmayı ve iyotlu tuz kullanmayı öneriyoruz.” ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ