Doç. Dr. Onmaz: 'Evcil hayvan kuduz vakalarında artış var'

Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesi tarafından düzenlenen 'Dünya Kuduz Günü' farkındalık eğitiminde konuşan Doç. Dr. Ali Cesur Onmaz, Türkiye'de son zamanlarda evcil hayvan kuduz vakalarında artış olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Onmaz: 'Evcil hayvan kuduz vakalarında artış var'

Veteriner Fakültesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesi toplantı salonunda gerçekleştirilen eğitim toplantısına Veteriner Fakültesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ali Cesur Onmaz, Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Sözdutmaz, ile çok sayıda akademik personel, veteriner hekim ve öğrenci katıldı.
 
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Veteriner Fakültesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ali Cesur Onmaz, kuduz hastalığının önemine değindi.
 
Kuduzun insan ve hayvan sağlığını tehdit eden bir hastalık olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Onmaz, “Ülkemizde son aylarda tilki gibi diğer kemiricilerden kaynaklanan evcil hayvan kuduz vakalarında ciddi artışlar oluşmaktadır. Kuduz hastalığından insanların korunması için birlikte yaşadıkları evcil hayvanların ve sokaktaki başıboş hayvanların kuduza karşı mutlaka aşılanması gerekmektedir” dedi.
 
Veteriner Fakültesi Viroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Sözdutmaz ise yaptığı konuşmasında, kuduz hastalığında bir farkındalık oluşturmak amacıyla 10 yıldır Dünya Kuduz Günü etkinlikleri düzenleyerek vatandaşları bilinçlendirmeyi amaçladıklarını söyledi.
 
Kuduz hastalığının tarihçe olarak eski bir hastalık olduğuna dikkat çeken ve zamanında müdahale edilmediği takdirde ölümlere neden olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Sözdutmaz, sözlerini şöyle tamamladı:
 
“Kuduzun literatüre bakıldığı zaman yüzyıllardır görüldüğü ve insanlarda ölümlere sebep verdiğini görebilmekteyiz. Günümüz şartlarında bile dünyada hale hazırda 55 bin civarında ölümle karakterize olan bir hastalık. Kuduz hastalığı 150’den fazla ülkede görülmektedir. Bu hastalık sıcakkanlı memeliler arasında görülen bir hastalıktır. Sıcakkanlı memeliler arasında bilindiği gibi, insanlar ve evcil hayvanlarda yer almaktadır. Kuduzda bunların tamamında ortak bir klinik belirti ile felç ve ölüme sebep veren bir hastalıktır. Fakat günümüz şartlarında dünyada gelişen sistemler dâhilinde kuduz hastalığı zamanında müdahale edildiği zaman yüzde 99 oranında önlenebilen bir hastalık. Bu tedavide iki farklı şekilde meydana geliyor. Gerek ısırıldıktan sonra devam eden aşılamalar ile hastalıktan kurtulmak mümkün oluyor. Gerekse de özellikle maruziyete açık bireyler içeresinde bu hastalığa maruz olan kişilerin önceden aşılanması ile ısırma şekillense bile 3 doz aşı ile yüzde 99’un üzerinde bir korunma söz konusudur. Peki bunlar olmadığı zaman ne olur dersek. Kuduza herhangi bir şekilde müdahale edilmediği zaman kesinlikle sıcakkanlı memeli hayvanların tamamında olduğu gibi insanlarda da ölümle neticelenebilen sonuçlar meydana gelir.” HABER-FOTO: İHA