Doğalgazda Yeni Dönem! Zam Yolda mı?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, doğalgaz fiyatlarına zam yapılmaması için yoğun çalışıldığını ve doğlagazda yeni bir sistem üzerinde çalışıldığını açıkladı.

Doğalgazda Yeni Dönem! Zam Yolda mı?

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, katıldığı yayında Türkiye’nin enerji politikalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan 2025'e kadar doğalgaz üretimini artırarak Türkiye’nin enerji ithalatını ciddi oranda azaltmayı hedeflediklerini belirtti.

Doğalgazda Yeni Dönem! Zam Yolda mı?

Doğalgazda fiyat artışlarıyla ilgili sorulara yanıt veren Bayraktar, enerji sektöründeki son gelişmeleri ve gelecek hedeflerini paylaştı. Özellikle Karadeniz’deki gaz üretimiyle ilgili kritik adımlara değinen Bakan Bayraktar, Türkiye’nin enerji ithalatını azaltmaya yönelik kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini vurguladı.

'Doğalgaz Üretiminde Tarihi Adımlar'

Bakan Bayraktar, Karadeniz’de yapılan doğalgaz keşiflerinin ardından bu alandaki çalışmaların hızla ilerlediğini belirtti. Türkiye’nin en büyük doğalgaz keşfinin Karadeniz'de gerçekleştirildiğini ifade eden Bayraktar, yeni yüzer üretim platformunun Çanakkale açıklarında kurularak devreye alındığını açıkladı. Bu platformun, 2025 yılına kadar 10 milyon metreküplük üretime ulaşarak 4 milyon konutun doğalgaz ihtiyacını karşılayacağını belirten Bayraktar, Karadeniz’deki potansiyelin tam anlamıyla ortaya çıkarılmasının Türkiye’yi enerji ithalatında önemli bir rahatlamaya kavuşturacağını söyledi.

Doğalgazda Yeni Dönem! Zam Yolda mı?

'Cari Açık İçin Enerji Kritik'

Bayraktar, Türkiye’nin enerji ithalatı nedeniyle ekonomik kırılganlık yaşadığını ve bu nedenle enerjide dışa bağımlılığın azaltılması gerektiğini belirtti. “Geçen yıl enerjiye 70 milyar dolar harcadık. Yeni doğalgaz üretimimizle bu fatura yüzde 15 azalacak,” diyen Bakan, 2025 yılında daha fazla üretim kapasitesine ulaşmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

Zamsız Dönem Hedefi

Enflasyonla mücadeleye de değinen Bayraktar, enerji fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkisini en aza indirmek için çalıştıklarını ve bu süreci zamsız atlatmayı amaçladıklarını belirtti. “Enerji fiyatlarını sabit tutarak, enflasyonun düşüşünü hızlandırmak istiyoruz,” dedi. Bununla birlikte, elektrik ve doğalgazda yüksek tüketim gruplarına yönelik yeni bir faturalandırma modelinin 2025’te devreye alınmasının planlandığını söyledi. Bu modele göre, daha fazla enerji tüketen grupların, maliyetleri üstlenmesinin hedeflendiğini de ekledi.

Doğalgazda Yeni Dönem! Zam Yolda mı?

Yeni Keşifler Yolda

Karadeniz ve Gabar’daki keşiflerin ardından, yeni arama çalışmalarının da devam ettiğini belirten Bayraktar, Van, Siirt ve Hakkari bölgesinde de yeni sahaların keşfi için çalışmaların sürdüğünü belirtti. Karadeniz’deki yeni sondaj çalışmaları ise yıl sonuna kadar Batı Karadeniz’de başlatılacak.