Doğan: 'Erciyes Teknopark Türkiye'nin girişimcilik üssü haline gelecek'

Erciyes Teknopark Yönetim Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Mahmut Doğan, gerçekleştirilen çalışmalar ile Türkiye'nin teknoloji ve teknoloji tabanlı girişimcilik üssü haline geleceklerini söyleyerek Erciyes Teknopark'ın çalışmaları ile hedefleri hakkında bilgiler verdi.

Doğan: 'Erciyes Teknopark Türkiye'nin girişimcilik üssü haline gelecek'

TOPLAMDA 759 AR-GE PROJESİ VE 350 MİLYON TL’Yİ AŞAN AR-GE CİROSU
 
Paylaştığı bilgilerde Erciyes Teknopark’ın 4. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi’nde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açıklanan 2015 yılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi sonuçlarına göre kendi kategorisinde 1’inciliğini koruduğunu dile getiren Doğan, Erciyes Teknopark’ın Türkiye genelinde bu yıl da 5’inci sırada yer alarak önemli bir başarıya imza atmış olduğunu söyleyerek şunları kaydetti: “Erciyes Teknopark olarak tüm çalışmalarımızı kendi teknolojilerimizi geliştirmek, bu teknolojileri ihraç etmek ve bu yolla ekonomik kalkınmaya katkıda bulunmak adına yapıyoruz. Bugün itibariyle Erciyes Teknopark’ta faaliyet gösteren 195 Ar-Ge firmasının bünyesinde 700’den fazla nitelikli personel çalışırken, 300 kadar Ar-Ge projesi aktif olarak yürütülmektedir. Bölge kurulduğu günden bugüne kadar toplamda 759 Ar-Ge Projesi ve 350 Milyon TL’yi aşan Ar-Ge cirosuna ulaşmıştır. Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları 2023 hedeflerinin en önemli kriterleri arasında yer almaktadır. Erciyes Teknopark olarak biz de Ar-Ge tabanlı ve katma değeri yüksek yeni projelerin yapılması ve yürütülmesinde üniversitemiz akademisyenlerinin danışmanlığında desteklerimizi sürdürmekteyiz. Bu kapsamda ilimizde ve hatta bölgemizde ilk  Ar-Ge Merkezinin Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş. bünyesinde kurulumunu sağladık.
2017 senesinde bölgemizde sanayicilerimize Ar-Ge yapmaları konusunda destekler sunarak, Ar-Ge merkezlerinin kurulmasını sağlamayı ve ülkemizin öncelikli alanlarına yönelik proje fikirlerini sanayicimizle birlikte endüstrimize kazandırmayı hedefliyoruz. Genç girişimcilerimize firma kurmalarında ve şirketleşmelerinde yardımcı olarak, bölgemizde prototip üretim alanı oluşturmak ve bu bölgede üretim yapmalarını sağlayacak alt yapı oluşturmak diğer hedeflerimiz arasında yer almaktadır.”
 
“2017’DEKİ EN BÜYÜK GİRİŞİMLERİMİZDEN BİRİ SAVUNMA, HAVACILIK VE UZAY KÜMELENMESİ KURMAK” 
 
Erciyes Teknopark’ın 2016 yılında gerçekleştirdiği başarıları ve 2017’deki hedeflerine ilişkin yaptığı açıklamalarda Doğan, 2017 yılındaki en büyük girişimlerinden birisinin de savunma, havacılık ve uzay kümelenmesi olduğunu vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Erciyes Teknopark olarak 13-15 Ekim tarihleri arasında düzenlediğimiz Aeroex 2016 Uluslararası Havacılık ve Uzay Teknolojileri Ar-Ge Proje etkinliğiyle Kayseri'deki geleneksel girişimciliğin sınırlarını değiştirmeyi hedefledik. Aeroex 2016 etkinliğiyle hem bölgedeki yatırımcı ve sanayicinin gündemine havacılık sektörünü yerleştirmeyi hem de ulusal ve uluslararası boyuttaki firmalara Kayseri ve bölgesindeki potansiyeli tanıtabilmeyi amaçladık. Düzenlediğimiz bu etkinlikte firmalar arasında organize edilen 120 adet görüşme ile sektör temsilcileri birbirleriyle yüz yüze görüşme fırsatı yakalayıp yeni işbirlikleri geliştirmek adına önemli adımlar attılar. İki gün boyunca devam eden etkinlikte altı yüzün üzerindeki katılımcıya, birbirinden değerli isimler, düzenlenen panellerle sektörle ilgili son gelişmeleri paylaştılar. Airbus Defence yetkililerinin de katılıp sektör tecrübelerini anlattığı panel oturumlarında, Kayseri’nin uçak ve uzay teknolojileri konusunda üretime başlayıp başarıyı yakalayabilmesi adına uygun alt yapıya sahip olduğu belirtildi. Havacılık ve uzay teknolojileri konusunda Kayseri’nin önümüzdeki yıllarda önemli bir merkez haline gelmesi için Aeroex gibi etkinliklerin düzenli aralıklarla yapılması adına Erciyes Teknopark ve Erciyes Teknoloji Transfer Ofisi olarak çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu kapsamda 2017 yılında gerçekleştireceğimiz en büyük girişimlerimizden biri savunma, havacılık ve uzay kümelenmesi kurmak olacak.”
 
ERCİYES TEKNOPARK, TÜRKİYE’NİN EN İYİ 5.TEKNOPARKI 
 
Paylaştığı bilgilerde 5-9 yaş aralığında ‘gelişmekte olan teknoloji geliştirme bölgeleri kategorisi’nde ikinci kez birincilik elde etmenin mutluluğu ve gururunu yaşadıklarını dile getiren Doğan sözlerine şöyle devam etti: “23 Kasım 2016 tarihinde düzenlenen 4. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesi’nde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açıklanan 2015 yılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Performans Endeksi sonuçlarına göre Erciyes Teknopark olarak Türkiye genelinde 5’inci sıradaki yerimizi korurken, 5-9 yaş aralığında Gelişmekte Olan Teknoloji Geliştirme Bölgeleri kategorisinde bu yıl da 1’inci olarak önemli bir başarıya imza atmış olduk. Kendi kategorimizde ikinci kez birincilik ödülünü alabilmenin mutluluğunu ve gururunu yaşarken, kazandığımız bu başarının devamlılığını sağlayabilmek adına ekip olarak büyüyen hedeflerle çalışmamız gerektiğinin de bilincinde olduğumuzu belirtmek isterim.”
 
“GİRİŞİMCİLERİ ENDÜSTRİYE KAZANDIRACAĞIZ”
 
Erciyes Teknopark olarak, girişimci adaylarını teşvik etmek için Sera Kuluçka Programı adlı önemli bir program yürütmekte oldukları ifade eden Doğan konuya ilişkin olarak ise: “Sera Kuluçka Programı, girişimci adaylarının teknoloji tabanlı, yenilikçi, ticari değeri yüksek iş fikirleri üretmelerini ve bu iş fikirlerini ürüne/hizmete dönüştürüp pazara sunmalarını sağlayarak başarılı girişimciler yetiştirmeyi amaç edinmiş benzersiz bir kuluçka programıdır. Sera programının en özgün tarafı aşamalı bir girişimcilik programı olmasıdır. Sera programı pre-sera, sera, after-sera ve pro-sera olmak üzere dört alt programdan oluşmaktadır. Program kapsamında son iki yıl içerisinde 200’e yakın girişimciye eğitim verildi. 80 genç girişimci ise Sera Kuluçka Programı’ndan yararlanmaya devam etmektedir. Girişimcilik ekosisteminin olmazsa olmazlarından biri olan ve 2016 yılı son çeyreğinde hizmete açtığımız LAB Erciyes Hızlı Prototipleme Atölyesi’nde de girişimciler ürünlerinin prototipini güvenli ve hızlı bir şekilde üretip test etme şansını yakalamaktadırlar. 2017 yılında Sera Kuluçka Programımız’ı daha da güçlendirip uluslararası bir modele dönüştürmeyi ve girişimcileri endüstriye kazandırmayı, LAB Erciyes Hızlı Prototipleme Atölyemiz’i de büyütmeyi hedefliyoruz” dedi.
 
ANADOLU’NUN İLK AKREDİTE MELEK YATIRIMCI AĞI ERBAN
 
Açıklamalarının son bölümünde Erciyes Teknopark tarafından yürütülmekte olan ‘Melek Yatırımcılık’ uygulaması ile ilgili bilgiler aktaran Doğan, konuya ilişkin olarak şunları kaydetti: “2016 yılında elde ettiğimiz önemli başarılardan birisi de Erciyes Teknopark A.Ş. ERBAN Erciyes Melek Yatırımcı Ağı’nın  Ağustos ayında Hazine Müsteşarlığınca Bireysel Katılım Yatırımcısı Ağı olarak akredite edilmesi oldu. 14. akredite melek yatırımcı ağı olan Erciyes Teknopark A.Ş. ERBAN Erciyes Melek Yatırımcı Ağı Anadolu’nun ilk akredite ağıdır. Bu ağın kurulması Kayseri ve çevre illerde teknolojik faaliyetlere hız verecektir. Erciyes Teknopark A.Ş. ERBAN Erciyes Melek Yatırım Ağ’ında halihazırda 5 lisanslı melek yatırımcımız bulunmaktadır. Yaklaşık 10 potansiyel melek yatırımcı adayı ile de BKY lisansı konusunda görüşmelerimiz devam etmektedir. Dört ay önce akredite olduğumuz için 2017 yılı melek yatırım ağı ile ilgili yoğun şekilde çalışmalarımızı hayata geçireceğimiz bir sene olacak. 2017’de Erciyes Melek Yatırım Ağı (ERBAN) olarak diğer yatırım ağları ile yeni işbirlikleri planlıyoruz. Bu sayede hem her geçen gün artan BKY sayımız hem de diğer ağlar ile oluşturduğumuz yatırımcı çevresi ile daha geniş kapsamlı bir hizmet vermeyi hedeflemekteyiz. 2016 yılında yaptığımız tüm çalışmalarda hedefimiz girişimciliği destekleyici projelerle Kayseri’deki geleneksel sanayi anlayışının, teknoloji tabanlı sanayiye dönüşümünü sağlamaktı. Hedefimize ulaşma konusunda ciddi mesafeler kat ettiğimizi paylaşabilirim. 2017 senesinde de Erciyes Teknopark olarak, büyüyen Türkiye’nin teknoloji üssü olma yolunda artan hedeflerle çalışmalarımızı sürdürüyor olacağız.” ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ