DOLANDIRILDIK
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 'Bunlar Çiftlikbank işine dönmesin.' diye uyarıda bulunduğu faizsiz ev ve araba yani 'tasarruf finansman' şirketleri can yakmaya başladı. Kayseri'de iki aile iki farklı şirkete kaptırdıkları parayı alamıyor.
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN UYARMIŞTI
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'a, "Bunlar Çiftlikbank işine dönmesin." uyarısında bulunmasının ardından, kendileriyle ilgili düzenlemeye gidilmesi talimatı verilen; 'evim' uzantılı faizsiz ev ve araba şirketleriyle ilgili şikayetler bir bir gelmeye başladı.
DÜZENLEMEYE RAĞMEN
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, talimatıyla, TBMM'de haklarında yasa teklifi verilen söz konusu şirketlerle ilgili düzenleme; 'Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' adıyla 7 Mart tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre tasarruf finansman şirketlerinin asgari sermaye tutarı 100 milyon lira olarak düzenlendi ve BDDK'ye belli standart ve sınırlamalar getirme yetkisi verildi. Ancak düzenlemeye rağmen, söz konusu şirketlere parasını kaptıran vatandaşlardan şikayetler gelmeye başladı.
PARALARINI GERİ ALAMIYORLAR
Gazetemize ulaşan iki aile, araba ve ev almak için para yatırdıkları, iki farklı şirketten paralarını alamadıklarını söyledi. Tarafımıza ulaşan Ülkü Karaca, araba için yatırdıkları yaklaşık 6 bin TL parayı, sistemden çıkmak istediklerini firmaya iletmelerine rağmen alamadıklarını belirtti.
"ARKADAŞIM VASITASIYLA SİSTEME GİRDİM"
Bir arkadaşı vasıtasıyla sistemden haberdar olduğunu söyleyen Ülkü Karaca, sisteme nasıl dahil olduklarını şöyle anlattı:
"Eşimin iş yerinden bir arkadaşı, bu sisteme para yatırarak ilk çekilişte araba sahibi olduğunu söylemiş eşime. Biz de karar verdik, 30 bin liralık araba almak için sisteme dahil olduk. Sisteme girerken bin 512 TL, 'çalışma bedeli' dedikleri parayı yatırdık. Sonra da, 470 TL taksit ödedik. Geçen yılın Mart ayında dahil olduk. Burası aynen kadınların altın günü mantığında. Çekilişler kuralar oluyor, eğer 2 yıl boyunca da çekilişte adın çıkmazsa o parayı teslim ediyorlar."
"ÇEKİLİŞTEN SONRA DOLANDIRILDIĞIMI DÜŞÜNDÜM"
Firmanın internet üzerinden yaptığı bir çekilişte, sistemden şüphe ettiğini söyleyen Karaca, "Bir sün eşimşe birlikte sıra tespitini takip ediyorduk. İnternet üzerinden canlı yayında çekiliş yapıyorlardı. Çekilişte adı okunanların aynı akşam arabası teslim edildi. Arabaların teslim edildiğini firmanın WhatsApp profilinden gördüm. Aynı akşam arabaların verilmesi beni şüphelendirdi, 60 kişinin arabasını aynı gün nasıl bulup teslim edecekler diye şüphe ettim. Sonuçta herkes başka fiyatta araba alıyor. Kendi aralarında danışıklı dövüş mü var diye şüphe ettim. Öyle olunca firmaya gittim, çekilmek istediğimi söyledim. Sözleşmeye göre böyle bir hakkımız var zaten. Onlar da bana 80 gün içinde paranın yatacağını söylediler. İçeride 4 bin 200 TL param birikmişti, bir de bu çalışma bedeli vardı. Aralık ayında ayrılmak için dilekçe verdim, geöen Cumartesi 80 gün doldu ama para ortada yok. Müşteri temsilcimi aradım ama telefonu sürekli meşgule düşüyordu. Başka bir müşteri temsilcisini aradığımda, bana o kişinin işten ayrıldığını, telefonunu Ataşehir'deki genel merkeze teslim ettiği için o yüzden engellenmiş olabileceğini söyledi. Bana yatması gereken parayı söyledim, ödememin genel merkez tarafından ertelendiğini söyledi. Nedenini sordum bilmediğini söyledi. Genel müdürlüğü aradım, tekrar kayıt oluşturalım dediler. Dün aradım sürekli aynı cevabı veriyorlar. Sonra aynı akşam beni engelleyen müşteri temsilcisi engellendiğim numaradan aradı ama ben açmadım. Bana, evine hırsız girdiğine, ve tekrar benim için kayıt açtıklarına dair mesaj atmış. Ayrıca firmanın instagram hesabına yazdık gönderilerin altına, diğer insanlar da mağdur olmasın diye ama yorumlarımızın hepsini siliyorlar." diye konuştu.
15 BİN LİRASINI KAPTIRDI
Gazetemize ulaşan ancak adını vermek istemeyen bir başka vatandaş da, ev için girdiği bir başka aynı içerikli firmada 15 bin TL'sini kaybettiğini söyledi. Firmanın sürekli ödemeyi ertelediğini belirten vatandaş, Eylül ayı için kendisine vaat verildiğini, Eylül ayında da alamaz ise hukuki yola müracaat edeceğini dile getirdi.
"TOSUNCUK HİKÂYESİNE DÖNECEK"
Konuyla ilgili olarak kendisine ulaştığımız Tüketiciler Birliği (TB) Genel Başkanı Mahmut Şahin, söz konusu şirketlerin durumunun, sonunda Çiftlikbank'a benzeyeceğini söyledi. Mağdurların şikayetleri üzerine Resmî Gazete'de yürürlüğe giren düzenlemenin yapıldığını belirten Şahin, düzenlemeye rağmen herhangi bir şeyin değişmeyeceğini savundu. Şahin, "Bu firmalardan yeni düzenlemeyle birlitke 100 milyon lira kayıtlı sermaye isteniyor. Yani, bunu gösteremeyenler devam edemeyecek. Gösteremeyecekleri için de paraları toplayıp kaçacaklar. Üstelik de bununla ilgili hiçbir cezaî yaptırım yok. Yani bir nevi bunlara bu fırsat verildi; paraları alıp kaçacaklar. Tosuncu olayına benzeyecek. Daha önce İhlas mağdurlarında da aynısı yaşanmıştı. Bu şirketlerin hiçbirinde devlet teminatı yok. Ama biz millet olarak ders almayı bilmiyoruz, sadece seyrediyoruz." dedi.
"TÜKETİCİLER MUHATAP BULAMAYACAK"
Yeni düzenlemeye göre, söz konusu firmalarla sözleşme imzalayan vatandaşlara 15 gün içinde vazgeçme hakkı sunulduğunu belirten Şahin, "Vazgeçmeleri durumunda, 'çalışma parası' dedikleri paranın alınması hakları da var. Ama 15 gün deyip insanları oyalıyorlar. 16'ncı gün olunca zaten artık cayma hakları da olmuyor. Ayrıca, tüketici hakem heyetlerine mağdur oldukları için dilekçeyle müracaat edebilirler. Heyetten tüketici lehine sonuç çıkar ama bu sonuç çıksa da, bu sefer tüketici muhatap bulamayacak. Sermaye bedelini yatıran olursa muhatap bulabilir. Ancak orada da paranın geri ödenmemesi durumunda cezaî bir yaptırım yok." diye konuştu.
"BDDK YAPTIRIMLARI NET DEĞİL"
Düzenlemede, BDDK'nın getireceği sınırlandırmalarla ilgili netlik olmadığının altını çizen Şahin, "Kampanyaları inceliyorsunuz, 60 kişilik kampanya var deniyor ancak ben diğer 59 kişinin kim olduğunu bilmiyorum. Örneğin çekiliş yapılıyor ama o 59 kişi firmanın adamı mı belli değil. Mesela BDDK bunu denetleyecek mi ya da bunlara sınırlama getirecek mi belli değil. O nedenle ben bu tür faizsiz konut kampanyalarını, kooperatif ve hatta TOKİ de dahil tavsiye etmiyorum. Çünkü ne ödeyeceğinizi bilmiyorsunuz. TOKİ bile enflasyon oranı deyip çıkıyor. Daha fazla seyretmemek için geçmişte yaşananlardan ders alalım." ifadelerini kullandı.
Selma Kara