Düğünde maganda kurşunu isabet eden genç: 'Hayatım alt üst oldu'

Düğünde atılan maganda kurşunu ile az kalsın yürüyemeyecek olan genç, yaşadığı sıkıntılarla hayatının alt üst olduğunu belirterek bir daha düğünlere gitmeyeceğini söyledi.

Düğünde maganda kurşunu isabet eden genç: 'Hayatım alt üst oldu'

Sivas’ın Altınyayla ilçesine bağlı Gümüşdiğin Köyü’nde düğüne giden üniversite öğrencisi Mevlüt Çelik, düğünde atılan maganda kurşunu ile bacağından yaralandı. Bir ay kadar sadece ayağı atele alınan ve olaydan bu yana büyük sıkıntılar yaşayan Çelik, Medical Palace Hastanesi Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Faruk Cingöz tarafından yapılan müdahale ile eski sağlığına kavuşurken, özellikle düğünlerde yaşanan maganda olaylarını bir kez daha toplumun vicdanına taşıdı. Akrabasının düğününde onların mutluluklarını paylaşmak için bulunan, ancak eğlenmeyi ve eğlence şeklini farklı yorumlayanlar tarafından çok zor durumda bırakılan Çelik, düğünün ve hayatının kendisine zehir edildiğini açıkladı. 
 
Konuya ilişkin düşüncelerini paylaşan üniversite 2.sınıf öğrencisi 20 yaşındaki Çelik, düğüne gittiğinde her taraftan silahlarla ateş edildiğini, o anda ne olduğunu anlamadan bacağından vurulduğunu ve acılara boğulduğunu ifade etti. Çelik, sonrasında ilk olarak sağlık ocağına götürülerek kanamanın durdurulduğunu, yapılan tetkikler ve incelemelerle  sadece ayağının alçıya alındığını,  tedavi edilmeye çalışılan bacağının üzerine bir ay boyunca basamadığını söyleyerek durumdan şüphelendiğini ve sonrasında ise Medical Palace Hastanesi’nden Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Cingöz’ü ağabeyinin araştırmaları sonucunda bulduğunu, Cingöz’ün diz atar ve toplardamarının tamamen yırtıldığını, damar patlamasına bağlı balonlaşma olduğunu ve acil ameliyat edilmesi gerektiğini söyleyince hayatının yıkıldığını, ancak Dr. Cingöz’ün müdahalesi ile tüm ağrılarının yok olup artık yürüyebildiğini kaydetti. 
 
Ameliyatı gerçekleştiren Dr. Cingöz, konuya ilişkin; “Hasta bize geldiğinde tıp literatüründe gözden kaçırılmış arteriyal yaralanma olarak nitelenen durumu tespit ettik. Çünkü ateşli silahlar direkt olarak damarı kopartırken sündürmekte, yakıp dağlamakta, hem de blast etkisi ile damar iç duvarını bozarak damar uç kısmında pıhtı oluşturmaktadır. Böylece erken dönemde düşen tansiyonla ve şokla birlikte kanama vücut tarafından kontrol altına alınarak durmaktadır. Daha sonra bu pıhtı eriyerek o bölgede balonlaşma olmaktadır. Hastada sağ ayak diz seviyesinde iç taraftan dışa doğru ateşli silah yaralanmasına bağlı yaklaşık 12x15 cm ebatlarında pulsatil anevrizma (balonlaşma) vardı. Kurşun giriş çıkış trasesi bizim için en zor cerrahi alan olan fossa poplitea (diz boşluğu) bölgesinde idi. Kurşun çıkış yerinde hafif sızma tarzında püy ve kan gelmekte idi. Yani atardamar balonlaşması dışarı kanamak üzere idi. Yalnız hasta bunun farkında değildi. Ameliyat olması gerektiği söylenince, şok oldu. Çok ciddi olmasına rağmen mevcut durumun ciddiyetinde değildi. Ayrıca kurşun giriş ve çıkış bölgesinde enfeksiyon vardı o bölge tamamen kızarık ve endure idi. Çok ciddi ağrıları vardı. Bacak hareket edilmekle yerinde duramıyordu. Sonuçta; Sağ arteriya poplitea (diz atardamarı) ve vena poplitea (diz toplardamarı) tam yırtığı, arteriya poplitea anevrizması (yaklaşık 12x15 cm), arteriya ve vena poplitea fistülü (temiz kan ile kirli kanın karışması ) ve enfeksiyon saptandı. Olaydan bir ay sonra olmasına rağmen ayağın motor fonksiyonları azalmış, parmaklar canlı idi. Atardamarın tamamen kopmasına rağmen ayaklar bir şekilde besleniyordu. Bu hastanın lehinde idi. Acil olarak ameliyata aldık. Cerrahi sahadan bol miktarda cerahat boşalttık. Hatta olay akşamı üzerine giydiği kot pantolonun parçalarını çıkarttık. Sahayı iyice temizledik. Balonlaşan damarı çıkarttık. Kendi bacağından damar ekleyerek atar ve toplardamar bütünlüğünü sağladık. Atar ve toplar damar arasındaki bağlantı da kesilerek temiz ve kirli kanın karışmasını engelledik. Herşeye rağmen Mevlüt bey şanssız olmasına karşın şanslı idi. Çünkü damar yaralanmalarına kemik ve sinir yaralanması eklenmemişti. Ameliyatın ertesi günü yürüttük ve bir hafta içerisinde taburcu ettik. Kendisine sağlık ve afiyetler diliyorum” şeklinde konuştu.
 
Yaşanan olay, düğün magandalarının toplum hayatında ne denli kötü etkiler bırakmakta olduğunu tekrar gözler önüne sererken bir daha böyle olayların yaşanmaması için yetkililerin daha özverili olması gerektiği görüldü. HABER-FOTO: KAAN AKBAŞ