Dünya Alarmda - Yeni Virüs Nasıl Bulaşıyor!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği virüsü için acil durum çağrısında bulundu. Tüm dünyada yankı uyandıran maymun çiçeği virüsü bakın nasıl bulaşıyor? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Dünya Alarmda - Yeni Virüs Nasıl Bulaşıyor!

Dünya genelinde maymun çiçeği virüsü vaka sayıları her geçen gün artış gösteriyor. Afrika Birliği, kıta genelindeki Afrika ülkelerinde hızla yayılan M çiçeği (mpox) virüsüne karşı kıta çapında halk sağlığı için acil durum ilan edildiğini bildirmişti. Dünya Sağlık Örgütü de acil durum ilan etti. Peki, bu hastalık nasıl bulaşıyor?

Afrika kıtasında 13 ülkeyi etkisi altına alan Maymun çiçeği virüsü hızla yayılmaya devam ediyor. Virüsten en çok etkilenen ülke Demokratik Kongo Cumhuriyeti oldu. Ülkede virüs sebebiyle 2022’den bu yana kıtadaki ölü sayısı bin 450’yi aştı. Dünya Sağlık Örgütü, maymun çiçeği virüsüyle ilgili dünya çapında acil durum ilan etme kararı aldı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, 'Şu anda herhangi bir alarm durumumuz söz konusu değil' dedi.

Bakın hastalık nasıl bulaşıyor?

Maymunlardan daha çok sincap, sıçan, fare gibi kemirgenlerde bulunan ve bu hayvanlardan insanlara geçen hastalık, kıyafet, havlu ve çarşaf gibi eşyalarla yakın temas sonucunda bulaşıyor. Virüs, ciltte görülmeyecek çatlak veya çiziklerden, ağız-burun-göz veya solunum sistemi aracılığıyla giriyor. Hastalık yüz yüze, uzun süreli ve yakın temasla bulaşıyor.

Maymun çiçeği hastalığı bulaşma yolları;  Yüz yüze konuşma esnasında nefes alıp verme, Ten teması (dokunma, öpüşme, cinsel ilişki), Uzun süreli yakın temas ile birlikte solunum damlacıklarının yayılması, Yatak örtüleri gibi  eşyalarla temas, Hayvanların salyaları, çırmalaması, ısırması veya o hayvanın etinin yenmesi de hayvandan insana bulaşma olarak açıklandı.

Hastalığın belirtileri ise şunlar; ateş, baş ağrısı, yorgunluk, vücut ağrıları, lenf bezlerinde şişlik ve cilt lezyonlarında döküntülere neden oluyor. İlk beş günde ateş, şiddetli baş ağrısı, lenf bezlerinde şişme, sırt ağrısı ve aşırı halsizlik ortaya çıkıyor. Ciltteki döküntüler ateş başladıktan sonra 1-3 gün içinde görülüyor.