Dünya Mutluluk Raporu verilerine göre mutlu muyuz?
Dünya Uluslararası Mutluluk Gününde, Dünya mutluluk raporu yayınlandı. Dünya mutluluk raporu verileri dikkat çekiyor. Türkiye bu raporun içerisinde kaçıncı sırada? Kayserili vatandaşlar araştırıyor. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in, Kayseri bülteninde..
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 2012 yılında kabul edilen Dünya Uluslararası Mutluluk Günü sebebiyle dünya mutluluk raporu yayınlandı.
Her yıl 20 Mart’ta kutlanan Dünya Uluslararası Mutluluk Gününe ait hazırlanan raporun verileri dikkat çekiyor. Bu rapora göre dünya mutluluk sıralaması listesinin başında bir İskandinav ülkesi olan Finlandiya yer alıyor. Finlandiya daha önce de bu listenin başında yer almıştı.
Kayserili vatandaşlar bu sıralamada Türkiye’nin hangi sırada olduğunu merak ediyor. İşte detaylar…
Oxford Refah Araştırma Merkezi ve Birleşik Miletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı tarafından hazırlanan Dünya Mutluluk Raporu’nda 140'tan fazla ülkedeki insanlardan alınan anket verilerinden yararlanılıyor.
Dünya mutluluk raporu, yaşam değerlendirmelerini açıklamaya yardımcı olmak için altı temel değişkeni inceliyor. Bunlar; Kişi başına düşen sosyal destek, sağlıklı yaşam beklentisi, özgürlük, cömertlik ve yolsuzluk algısı.
143 ülkenin yer aldığı Dünya Mutluluk Raporu’nda Türkiye ise 2023 yılında 106. sırada yer alırken 2024 yılının raporunda Türkiye 98. sıraya yükseldi.
Afganistan mutluluk sıralamasında dünyanın en düşük sıralamasında yer alan ülke olmaya devam ediyor. Lübnan, Lesoto, Sierra Leone ve Kongo da son sırada yer aldı.
Dünya Mutluluk Raporu'nun kurucu editörlerinden John Helliwell, ankette her katılımcıdan hayatlarını bir bütün olarak, neye değer verdiklerini dikkate alarak puanlandırmalarını istediğini söyledi ve dile getirilen şeyler bunlar oldu;
‘Finlandiya'nın tüm bu şeyler açısından oldukça zengin olduğunu görüyorsunuz, örneğin sokakta düşürülen cüzdanların geri verilmesi, insanların her gün birbirlerine yardım etmesi, sağlık ve eğitim fırsatları gibi.’