Dünyanın ilk hayvanat bahçesi Kayseri'de kurulmuş

Dünyada bilinen en eski hayvanat bahçesinin Kayseri toprakları üzerinde kurulduğu belirtildi.

Dünyanın ilk hayvanat bahçesi Kayseri'de kurulmuş

Kayseri’nin tarihi ile ilgili bilgiler veren Yardımcı Doç. Dr. M. Fazın Himmetoğlu, “yazılı belgeler ışığında değerlendirildiğinde dünyanın ilk hayvanat bahçesi Kayseri’de kurulmuştur” dedi.
 
Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından ilk sayısı geçtiğimiz hafta çıkarılan Şehir Kültür Sanat Dergisi’nde bir yazı kaleme alan Himmetoğlu, Anadolu tarihinin Kayseri ile başladığını belirtiyor.
 
Asur-Kaniş arasındaki ticari ilişkinin yazılı belgelerle tescillendiğini anlatan Himmetoğlu, şu bilgileri verdi: “Asur-Kaniş arasındaki ticari iliski (M.Ö 1975-1725) yazılı belgelerle tescillenir. İste bu sebeple Anadolu Tarihi’nin de doğduğu yer Kayseri olmuştur. Kültepe’den çıkarılan binlerce yazılı tablet 4000 yıl önce bu coğrafya insanının ticari maharetinin en eski kanıtlarıdır. Kaniş krallığının bilinen en eski kralı ise Inar’dır. Kaniş, Kayseri’nin en eski ismi olduğu gibi aynı zamanda krallığının da adıydı. Bu krallığın en parlak devri kuskusuz Anitta döneminde yaşanmıştır. Babası Pithanna ile bir gece baskınıyla ele geçirdiği bu şehre ve insanlarıyla özel bir bağ kuran Anitta, kendi krallığının merkezini buraya taşımıştı. Şehre ait olan kutsal mekânları onarmış, eksik tanrı panteonunu tamamlamış hatta belki de en özel hizmeti olarak buraya bir hayvanat bahçesi yaptırmıştı. Yazılı belgeler ışığında değerlendirilince belki de dünyanın ilk hayvanat bahçesi Kayseri’de kurulmuş diyebiliriz. Anitta, şehir halkını faizcilikle sömüren Asurlu tacirleri kovmuş ve çevre şehirlerini itaat altına almıştı. Öyle ki seferlerinden birini Hattuşaş’a yapmış fakat burasını yakıp yıkmıştı. Hatta burada bir daha yerleşke kurulmaması adına beddua dahi etmişti.”
 
Kayseri’nin tarihi ile ilgili bugüne kadar gün ışığına çıkmayan birçok bilgiyi paylaşan Yard. Doç. Dr. Himmetoğlu, bu toprakların çok önemli medeniyet ve kültürlere ev sahipliği yaptığına işaret etti. HABER: HİDAYET YÜREKLER -FOTO: KÜLTEPE KANİŞ