E-Haciz Dalgası Başladı - E Devletten Sorgulayın!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları nedeniyle haciz işlemlerini devreye soktu. İşte detaylar...

E-Haciz Dalgası Başladı -  E Devletten Sorgulayın!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları nedeniyle haciz işlemlerini devreye soktu. Kurum, borcu olan vatandaşlara ödeme bildirimleri gönderirken, uzmanlar borç sorgulamalarını e-devlet üzerinden yapmaları gerektiği konusunda uyarıyor.

GSS prim borcu olanlar, borçları nedeniyle sağlık hizmetlerine erişimde kısıtlamalarla karşılaşacak. Ancak, bu vatandaşlar ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin devlet hastaneleri ve üniversite hastanelerinden faydalanma hakkı, 31 Aralık 2024 tarihine kadar uzatılmış durumda.

E-Haciz Dalgası Başladı -  E Devletten Sorgulayın!

Borç Bildirimleri Gönderildi

SGK, GSS prim borcu olan kişilere ödeme tebligatlarını göndermeye başladı. Tebligatlarda, borçlarını ödemeyen vatandaşlar için haciz işlemi uygulanacağı belirtildi. E-devlet üzerinden yapılan sorgulamalarla borç durumu öğrenilebiliyor. Ancak uzmanlar, borcun bir kısmı ödenmiş olsa bile sağlık hizmetlerinden yararlanılamayacağını hatırlatıyor.

GSS Prim Borcu Nasıl Oluşuyor?

Genel Sağlık Sigortası, 2012’de yapılan düzenleme ile zorunlu hale getirildi. Sigortalı çalışanların primleri işverenleri tarafından ödenirken, çalışmayanların primlerini kendilerinin ödemesi gerekiyor. Gelir testi yaptırmayan kişilere ise her ay belirlenen asgari ücretin belli bir oranında borç yazılıyor ve bu da zamanla birikiyor.

SGK, GSS prim borcunu ödemeyen vatandaşlardan haciz yoluyla borç tahsilatı yapma hakkına sahip. Uzmanlar, bu tür mağduriyetler yaşamamak için vatandaşların borçlarını zamanında kontrol etmelerini tavsiye ediyor.