Ecemiş Fayı tartışma konusu oldu – Deprem Haberleri
Kayseri'de meydana gelen depremler gündemdeki yerini koruyor. Deprem bilimcisi Naci görür ve Jeoloji Mühendisi Dr. Ramazan Demirtaş arasında geçen, Ecemiş Fayı tartışmasına Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen son noktayı koydu. Evsen, Ecemiş fayı ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…
Kayseri’de son birkaç günde meydana gelen depremler gündemdeki yerini korurken, Ecemiş fayı tartışmalara neden oldu. Türk jeolog, deprem bilimci Prof. DR. Naci görür ve Jeoloji Mühendisi Dr. Ramazan Demirtaş arasında geçen Ecemiş Fayı tartışmasına Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen son noktayı koydu. Evsen, Ecemiş fayı ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
‘Ecemiş fayı yavaş da olsa stres biriktiriyor’
Naci Görür, Ecemiş fayı ile ilgili şunları söylemişti: “Sırf Naci Görür’ü yalanlayacağım diye yanlış yapmasınlar. Hele yerel yöneticiler asla. Ecemiş fayı yavaş da olsa stres biriktiriyor. Şu ana kadar hangi bölümünde ne kadar biriktirmiş bilemeyiz.”
Ramazan Demirtaş ise: “Ecemiş Fayı üzerinde bir tane böyle deprem gösteremezler bana. Bu sebepten de kimse çıkıp da burası 7.5 büyüklüğünde deprem üretir diyemezsiniz” şu ifadelere yer vermişti.
Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, Ecemiş fayının Kayseri’ye nasıl bir etkisi olacağını, kaç büyüklüğünde bir deprem üretebileceğini Kayseri Anadolu Haber muhabiri Ecem Yaman’a açıkladı.
Kayseri’de geçmişte bu fayların üzerinde 3 tane 8 şiddetinde deprem meydana geldiğini aktaran Evsen: “Ecemiş fayının tarihsel ve aletsel dönem kayıtlarına baktığımız zaman 6.2 büyüklüğüne kadar deprem ürettiğini görebiliyoruz. Ecemiş fayı da, Tarsus - Mersin istikametinden başlar. Niğde’den Yahyalı’ya kadar tek bir parça haline gelir. Yahyalı’dan itibaren Yeşilhisar, İncesu ve Erciyes segmenti olarak ayrılır. Ecemiş ve alt segmentlerinin tarihsel ve aletsel dönem içerinde üretmiş oldukları depremin en büyüğü 6,2’di. Kayseri’de 1205 yılında bir deprem olmuş. Bu yılda o zamanki ölçüm sistemi magnitüt 1930’dan sonra geliştirilmiş, 1930’dan sonra kullanılan bir yöntemdir. Dolayısıyla 1205 yılında kullanılan mercalli şiddet ölçümüdür. Şiddet ölçeği yeryüzündeki yapmış olduğu zararın ölçüsüdür. Ama günümüzde magnitüt büyüklük ya da richter ölçeği aynı şey değil. magnitüt ve richter depremin oluşma esnasında oradaki biriken enerjinin dışarıya çıkması esnasındaki hesaplama yöntemine dayanır. Şiddet, yüzeydeki hasardır. Magnitüt, depremin oluştuğu noktadaki enerji miktarıdır. İkisi birbirinden tamamen farklıdır. Kayseri’de geçmişte bu fayların üzerinde 3 tane 8 şiddetinde deprem meydana geldi. Bunu günümüze uyarlarsak, 6,2’dir. Ecemiş fayı 800 yıl süre içerinde 6,2’yi hiçbir zaman geçmedi. Ya da bizim kayıtlarımızda yok” dedi.
‘Naci hocanın enerji biriktiriyor demesinde anormallik yok’
Evsen, Naci Görür’ün ve Ramazan Demirtaş’ın Ecemiş fayı ile ilgili tartışmasına son noktayı koyarak şöyle dedi: “Naci hocanın enerji biriktiriyor demesinde bir anormallik yok. Aktif olan bir fay, deprem üretmemişse enerji biriktirmeye devam ediyordur. Ramazan hocanın tarihte bu depremler olmadı tamamen demesi, yüzde 100 doğru değil. 1205 yılına kadar böyle bir deprem olmamış ama 1205 yılından önce son 11 bin yıl içerisindeki Horosan faylarında böyle bir deprem faaliyeti gerçekleşmiş olabilir. Bununda paleosismoloji çalışmalarla ortaya konup, halkımızın kafasının rahatlatılması gerekir. Bu çalışmaları üniversiteler, deprem araştırma merkezleri yapacak, bu konuyla ilgili özel kuruluşlar yapacak, büyükşehir belediyesi afet işleri başkanlığı yapmalı.”