Eczacılar kazanç artışından memnun, ancak hastalar yine ilaçsız!
Sağlık Bakanlığı, ilaç fiyatlarında döviz kuru güncellemelerine bağlı olarak yaşanan artışların eczacıların kârlılık oranlarına yansıtılacağını duyurdu. Son dönemde hastaların eczanelerde sıkça karşılaştığı ilaç bulma sorunu ise devam ediyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Kayseri Eczacı Odası Başkanı Uğur Nuri Akın, ilaç tedarikindeki sıkıntıların nedenlerini ve çözüm önerilerini paylaştı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de…
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenlemeyle, ilaç fiyatlarında döviz kuru güncellemelerine bağlı olarak yaşanan artışların eczacıların kârlılık oranlarına da yansıtılması kararlaştırıldı. Ancak bu düzenleme, ilaç sektöründeki en büyük sorunlardan biri olan ilaç yokluklarını çözmeye yetmiyor. Son dönemde hastaların eczanelere gittiğinde sıkça duyduğu ‘Bu ilaç yok’ cümlesi, eczacıları ve hastaları zor durumda bırakmaya devam ediyor.
Resmi Gazete’de 21 Mart’ta yayımlanan düzenlemeye göre, eczacıların kârlılık baremleri her ilaç kur güncellemesiyle birlikte yeniden belirlenecek. Böylece, eczanelerin ekonomik anlamda sürdürülebilirliğini sağlamak adına önemli bir adım atılmış olacak.
‘Eczacılar açısından önemli gelişme’
Konuyla ilgili açıklama yapan Kayseri Eczacı Odası Başkanı Uğur Nuri Akın, düzenlemenin eczacıların uzun süredir beklediği bir adım olduğunu ifade etti. Akın; ‘Sağlık Bakanlığı tarafından duyurulan bu karar, eczacılar açısından önemli bir gelişme. Yıllardır ilaçlara gelen zamlar, eczacıların zarar etmesine neden oluyordu. Eczacılar olarak zam istemiyoruz, sadece kârlılıklarımızın düzenlenmesini talep ediyorduk. Bu sorun nihayet çözüme kavuştu. Süreçte emeği geçen başta Türk Eczacıları Birliği olmak üzere herkese teşekkür ediyorum’ ifadelerini kullandı.
’56 bölge oda başkanıyla mücadelemizi sürdüreceğiz’
Ancak Akın, düzenlemenin yeterli olmadığını da belirterek; ‘Geçmiş yıllarda yaşadığımız ekonomik kayıplar göz önüne alınarak kârlılık baremlerinin daha kapsamlı bir şekilde revize edilmesi gerekiyor. Bu konuda da 56 bölge oda başkanı olarak mücadelemizi sürdüreceğiz’ diye konuştu.
İlaç temininde sıkıntılar çözülmedi
Eczacıların kârlılık oranları ile ilgili düzenleme olumlu bir gelişme olarak değerlendirilse de, ilaç temininde yaşanan sıkıntılar hâlâ çözüme kavuşmadı. Son dönemde hastaların eczanelerde sıkça karşılaştığı ‘Bu ilaç yok’ ifadesi, sektörün en büyük problemlerinden biri olmaya devam ediyor.
Sabit Euro kuru uygulaması sorun yaratıyor
Kayseri Eczacı Odası Başkanı Uğur Nuri Akın, ilaç yokluklarının temel nedenlerine değinerek; ‘İlaç fiyatlandırmada kullanılan Euro kuru 21,67 seviyesinde tutuluyor. Ancak reel piyasa kuru 41 lirayı aşmış durumda. Aradaki neredeyse yarı yarıya fark nedeniyle, yabancı ilaç firmaları Türkiye pazarında bulunmak istemiyor ya da ilaçları sınırlı miktarda getiriyor. Eğer sabit Euro kuru uygulamasından vazgeçilmezse, ilaç yokluklarını her dönem konuşmaya devam edeceğiz’ diye belirtti.
Eczacıların, hastaların ilaçsız kalmaması için büyük çaba gösterdiğini belirten Akın; ‘Bu sorunu hastalarımıza yansıtmamak için elimizden geleni yapıyoruz. Hekimlerle iletişime geçiyoruz, meslektaşlarımızla sürekli dayanışma içindeyiz. Tek gayemiz vatandaşlarımızın ilaç ve eczacılık hizmetinin aksamaması’ dedi.
Kalıcı çözüm için yerli ve milli üretim şart
İlaç tedarikinde dışa bağımlılığın en büyük sorunlardan biri olduğuna dikkat çeken Akın, çözüm için yerli üretime daha fazla önem verilmesi gerektiğini ifade ederek şu ifadelere yer verdi; ‘Türkiye’de ilaç sanayisinin daha güçlü hale gelmesi için yerli ve milli ilaç üretimi ana politikamız olmalıdır. Dışa bağımlılığı azaltmadığımız sürece bu tarz sorunlarla karşılaşmaya devam ederiz.’