Edebiyat Dünyası Yasta: D. Mehmet Doğan İçin Son Veda!

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Kurucusu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, 77 yaşında hayata veda etti. Doğan'ın cenazesi, bugün Ankara'daki Hacı Bayram-ı Velî Camii'nde ikindi namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Tacettin Dergahı'nda toprağa verilecek. Detaylar haberimizde..

Edebiyat Dünyası Yasta: D. Mehmet Doğan İçin Son Veda!

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Kurucusu ve Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, 77 yaşında hayata veda etti. Bir süredir sağlık sorunları nedeniyle tedavi gören Doğan'ın vefatı, TYB'nin sosyal medya hesabından duyuruldu. Doğan’ın cenazesi, bugün Ankara'daki Hacı Bayram-ı Velî Camii'nde ikindi namazını müteakip kılınacak cenaze namazının ardından Tacettin Dergahı'nda toprağa verilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Doğan’ın vefatıyla ilgili taziye mesajı yayımlayarak, 'Türkiye Yazarlar Birliği kurucusu ve Şeref Başkanı, ülkemizin yetiştirdiği en değerli münevverlerden biri olan D. Mehmet Doğan Beyefendi'nin vefatını derin bir teessürle öğrendim. Büyük Türkçe Sözlük eseri ile birlikte Millî Şairimiz Mehmet Âkif Ersoy ve İstiklâl Marşımızla ilgili çalışmaları başta olmak üzere edebiyat, tarih, fikir ve kültür dünyamıza yaptığı özgün katkılarla daima hatırlanacak olan D. Mehmet Doğan Beyefendi'ye Allah'tan rahmet; ailesine, okuyucularına, sevenlerine ve edebiyat camiamıza başsağlığı diliyorum.' ifadelerini kullandı.

Ak parti Kayseri Milletvekili Ayşe Böhürler de Doğan’ın vefatı üzerine sosyal medya hesabından başsağlığı mesajı paylaştı. Böhürler, 'Başımız sağ olsun! Kuşkusuz milli kültür dünyamızın yılmaz neferlerindendi. Ufuk açan, öncü kültür insanlarımızdandı. Üzerimizde hakkı çoktur. Ailesine, Türkiye Yazarlar Birliği ve Dergâh Yayınları camiasına ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun.' dedi.

Türkiye Yazarlar Birliği Kurucusu Vefat Etti!

1947 yılında Ankara'nın Kalecik ilçesinde doğan D. Mehmet Doğan, 1972 yılında Ankara Üniversitesi Basın ve Yayın Yüksekokulu'ndan mezun oldu. Türk Tarih Kurumu, TRT ve Dergâh Yayınları gibi önemli kurumlarda görev alan Doğan, Türkiye Yazarlar Birliği’nin kuruluş çalışmalarını yürütmüş ve Birlik Yayınları’nı kurmuştur. Kültür Bakanlığı'nda sinema dairesinde film yapımcısı ve senaryo yazarı olarak da görev yapan Doğan, Zaman ve Vakit gazetelerinde köşe yazarlığı yapmış, Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde yazarlık dersleri vermiştir. Ayrıca, TBMM tarafından Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeliğine seçilmiştir.

Edebiyat, tarih ve kültür alanlarında önemli çalışmalara imza atan D. Mehmet Doğan, özellikle Büyük Türkçe Sözlük ve İstiklâl Marşı ile ilgili çalışmalarıyla tanınmıştır. Uzun yıllar Türkiye Yazarlar Birliği’nin genel başkanlığını yürüten Doğan, 2016 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından edebiyat dalında ödüllendirilmiştir. Vefatı, Türkiye edebiyat ve kültür dünyasında derin bir boşluk bırakırken, hatıralarda bıraktığı izlerle daima anılacaktır.