Eğitimci Küçüker: 'TEOG tercihlerinde önceliklerinizi gözetin'

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) sınavlarının sonuçlanması ve tercih sürecinin başlaması üzerine Eğitimci Ali Küçüker ile bir röportaj yaptık. Tercih döneminde öğrencilerin tercihlerine dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Melikgazi E.Ö. Ramazan Büyükkılıç Ortaokulu Rehber Öğretmeni Küçüker, 'Lise tercihi yaparken birtakım önceliklerimiz ve nedenlerimiz mutlaka vardır ve bu şartları dikkate almak, isabetli bir tercihte bulunmamızı sağlayacaktır' şeklinde konuştu.

Eğitimci Küçüker: 'TEOG tercihlerinde önceliklerinizi gözetin'

HOCAM TEOG TERCİH SÜRECİNDE ÖĞRENCİ VE VELİLERİMİZE NELER ÖNERİRSİNİZ, NELERİ DİKKATE ALSINLAR?

İlköğretimden liseye geçiş süreci, yaşamımıza önemli bir heyecan katmasının yanı sıra, bundan sonraki eğitim hayatımızı da şekillendirecek önemli bir karar aşamasıdır. Bilindiği üzere liseler, Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Özel Liseler ve Çok Programlı Anadolu Liseleri olarak eğitim vermektedir. 24 Haziran 2015’te açıklanacak Öğrenci Yerleştirme Puanlarıyla (YEP) birlikte, tercih süreci de başlayacaktır. 24 Haziran-5 Temmuz 2015 tarihleri arasında Özel Liseleri tercih edecek öğrenciler kayıtlarını yaptıracaklar. Burada dikkat edilmesi gereken husus şudur; Özel Okulu tercih eden öğrenci, devlet okullarını tercih edemeyecektir. Dolaysıyla öğrenci ve velilerin net bir şekilde özel okul veya devlet okulu olarak karar vermeleri gerekecektir. 14 Ağustos 2015’te de yerleştirme sonuçları açıklanacaktır. Lise tercihi yaparken birtakım önceliklerimiz ve nedenlerimiz mutlaka vardır ve bu şartları dikkate almak, isabetli bir tercihte bulunmamızı sağlayacaktır. Hatta bugün yapacağımız tercihi 4 yıl sonrası ÖSYM sınavlarını planlayarak ve ÖSYS kılavuzunu da değerlendirerek yapmak durumundayız. Yeteneklerimiz, ilgilerimiz, akademik başarımız, olanaklarımız ve ülkemizdeki mesleki arz-talep durumunu mutlaka dikkate almalıyız.

BU KONUDA MEB ‘İN NASIL BİR ÇALIŞMASI VAR?

Doğal olarak tercih döneminde öğrenci ve velilerimiz, uzman yardımı almak ihtiyacı hissediyorlar. MEB bu konuda beklenti ve talepleri dikkate alarak 81 ilde 2 bin 051 okulda tercih danışma merkezi oluşturarak 7 bin 328 rehber öğretmeni tercih danışmanı olarak görevlendirdi. Kayseri ilimiz ve ilçelerinde de başta, Rehberlik Araştırma Merkezi olmak üzere 130 tercih danışma merkezinde 134 rehber öğretmen, öğrenci ve velilere danışmanlık hizmetinde bulunacaktır. Adaylar, kendi okullarında veya kendilerine en yakın tercih danışma merkezine giderek tercih konusunda yardım alabilirler.

TERCİH DÖNEMİNDE ÖĞRENCİ VE VELİLERİN KARARSIZLIK YAŞADIĞI MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM KURUMLARI KONUSUNDA NE SÖYLEMEK İSTERSİNİZ. ÖĞRENCİLER NİÇİN MESLEKİ ORTAÖĞRETİM KURUMLARINI TERCİH ETMELİ?

Hiçbir öğrenci ve velimizin önyargıya sahip olmadan başta, Mesleki Anadolu ve Teknik Liselerini tercih etmeyi düşünen fakat; kararsızlık yaşayan öğrenci ve velilerimizin aşağıdaki hususları dikkate alarak daha bilinçli ve kararlı bir tercih yapmaları, bundan sonraki eğitim hayatında mutlu ve başarılı olmalarını sağlayacaktır inancındayım.
Neden Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesini Tercih Edebiliriz?
1- Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi mezunları, bir meslek alanında uzmanlığa ve bu alanda diplomaya sahip olurlar. Bir meslek sahibi olmak, hayata daha güvenle bakmanızı sağlayacaktır.
2- Okulunuzdan mezun olduktan sonra kendi işyerinizi açabilmek için, iş yeri açma belgesine sahip olacaksınız.
3- 12. Sınıfta haftada 3 gün işletmelerde mesleki eğitim görecek, belirlenen oranda ücret alacaksınız ve bu süreçte SGK kapsamında olacaksınız.
4-ÖSYS sınavlarında alanınızla ilgili Meslek Yüksekokullarına, sınavsız geçiş ayrıcalığından yararlanacaksınız. İsterseniz YGS-LYS puanınıza göre diğer öğrencilerle eşit şartlarda başka alanlara gidebileceksiniz.
5-Maddi durumu iyi olmayan öğrenciler, tercihlerine göre pansiyon imkanından faydalanabilecektir.
6- 9. ve 10. sınıfta ortak dersler okutulması nedeniyle 10. sınıfın sonuna kadar diğer liselere nakil olabilirsiniz.
7- 9. Sınıfın sonunda başarı durumunuza göre alan seçiminde bulunabilecek, Anadolu Teknik Programı’nı isterseniz, başka bir okulu tercih edebileceksiniz.
8-Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 52 alan ve 204 dal seçeneği ile öğrencileri meslek hayatına hazırlamaktadır. ‘Adalet, Bilişim Teknolojileri, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Biyomedikal Cihaz Teknolojileri, Sağlık Hizmetleri, Raylı Sistemler Teknolojisi, Makina Teknolojisi, Gemi Yapımı, Elektrik Elektronik Teknolojisi, Uçak Bakım, Muhasebe ve Finansman’ ve benzeri alanlar sizler için doğru bir tercih olabilir.
Biraz önce ifade ettiğimiz ayrıcalık listesinden de anlaşılacağı üzere Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin, kesinlikle düşünülmesi ve değerlendirilmesi gereken bir seçenek olduğunu kanaatindeyim. 2014-2015 eğitim yılında bu liselere kayıt yaptıran 638 bin 192 kişi, mesleki eğitimin önemini ve ayrıcalıklarını, bilinçli bir şekilde tercih etmiştir.

MEB’ İN MESLEKİ EĞİTİM KONUSUNDAKİ VİZYONU NEDİR, BUNDAN MESLEK LİSELERİ NASIL ETKİLENMEKTEDİR?

İyi yetişmiş genç bir nüfus, bir ülkenin en önemli gücüdür, zenginlik kaynaklarından birisidir. Bu konuyu sadece MEB olarak değil, bir devlet vizyonu olarak değerlendirmek gerekir. Bütün öğrencilerin tamamının en yüksek akademik başarıyı elde etmesi teknik olarak mümkün değildir. Bu sebeple İyi yetişmiş bir teknisyene her zaman ihtiyaç olacaktır. Bu konu son yıllarda ‘meslek lisesi memleket meselesi’ olarak değerlendirildi. MEB, YÖK, kamu ve özel sektör iş dünyası bir uyum ve işbirliği halinde konuya eğildi. Meslek Liselerinin temel sorunları giderildi. Katsayı uygulamasının, 2009 da kaldırılmasıyla, Mesleki ve Teknik Eğitim’e devam eden öğrenci oranının yüzde 27’ den yüzde 54’ e yükseldiği görülmektedir. Bu oranın yüzde 65 seviyelerine yükseltilmesi hedeflenmektedir. Bugün Anadolu Meslek ve Anadolu Teknik Programlarında, 3297 okul, 52 alan-204 dal da, eğitim öğretim yapılmaktadır. 2013-2014 eğitim yılında 349 bin 865 öğrenci mezun olmuştur. 2014-2015 Eğitim yılında bu liselere 638 bin 192 öğrenci, kayıt yaptırmıştır. 2014 ÖSYS sonuçlarına göre, Meslek Liselerinin Sınavsız Geçiş Hakkı da bulunan Yüksekokullara 364 bin 735 kişilik kontenjan ayrılmıştır. Bu veriler, insanlarımızın Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerine ilgisinin giderek arttığını göstermektedir. Bu durumun doğal olarak süreç içinde, Anadolu Meslek Liselerinin niteliğini de artıracaktır diye düşünüyorum. RÖPORTAJ: KAAN AKBAŞ