EKMEĞE 4. ZAM GELİYOR

İğneden ipliğe zamların yapıldığı temel gıda maddelerinin ardından ekmeğe de zam kapıda. Fırıncılar zam teklifini iletti, sonucunu bekliyor.

EKMEĞE 4. ZAM GELİYOR

Somun ekmek fiyatı 1,5 TL

Geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklık ile Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaş tüm dünyada buğday krizine neden oldu. Kayseri’de, Büyükşehir Belediyesi Kaytur A.Ş. bünyesinde faaliyet gösteren Kent Ekmek de ham madde ve enerji gibi kalemlerde maliyet artışlarını gerekçe göstererek ürünlerde fiyat güncellemesine gitti. Güncelleme sonrası, 1 lira 50 kuruşa satılan 200 gram somun ekmeğin fiyatı 2 liraya yükseldi.

Ekmeğe 50 kuruş ile 1 lira arasında zam

Kayseri Fırıncılar ve Uncular Odası Başkanı Mustafa Aslan da gerekli mecralara ekmeğe zam yapılması isteğinde bulunduklarını açıkladı. Başkan Aslan’ın zam talebi uygun görülürse bir ay içerisinde 2,5 TL olan 200 gram ekmeğin fiyatı 3 TL ile 3,5 TL arasında olacak. Zam talebinin ise fırıncılardan geldiğini söyleyen Başkan Aslan, girdi masraflarına yılda 40 kere zam geldiğini ve fırıncının artık ekmeği yapmakta zorlandığını ifade etti. Böylelikle Kayseri’de ekmeğe bir yılda 4 kez zam gelmiş olacak.

 

Yeni fiyat güncellemesine göre Kent Ekmek büfelerinde satılan diğer ürünlerin fiyatları şu şekilde:

Sade Somun (200 gr): 2 TL Tam Buğday Somun (200 gr): 2,75 TL Sade Tost Ekmeği (450 gr): 10 TL Tam Buğday Tost Ekmeği (450 gr): 11 TL Çavdar Ekmeği (450 gr): 10 TL Tam Buğday Ekmeği (450 gr): 10 TL Köy Ekmeği (450 gr): 10 TL Tam Tahıllı Ekmek (450 gr): 11 TL Gacer Ekmeği (450 gr): 12 TL Ruşeymli Ekmek (450 gr): 12 TL Roll Ekmek (50 gr): 0,70 TL Roll Tam Buğday Ekmek (50 gr): 0,75 TL Roll Tuzsuz Ekmek (50 gr): 0,70 TL Simit (100 gr): 3 TL Poğaça (100 gr): 3 TL Galeta: 7,50 TL Galeta Tam Buğday: 6,50 TL Galeta Tam Tahıllı: 7,50 TL Galeta Çeşnili: 8 TL Galeta Ruşeymli: 8,50 TL Galeta Unu (400 gr): 6,50 TL

 

Başkan aslan, ekmeğe yıl içerisinde 4. Kez zam geleceğini belirterek, “Yalnız bir yıl boyunca una 40 defa zam geldi.  Neredeyse her hafta una zam geldi. Tek unla da bitmiyor, elektrik, doğalgaz, odun gibi kalemlere de yüzde 150’den fazla zam geldi” diye konuştu.

Ekmeğe zammın yapılmasının mecburi hale geldiğine de değinen Başkan Aslan, “Fırıncıların artık idare edecek gücü kalmadı. Adana, Ankara, Eskişehir iller neredeyse bir ay önce zam yaptı ekmeğe. Kayseri’de de biz zam talebinde bulunduk bir aya kadar zam gelir” dedi.

 

VATANDAŞ NE DİYOR?

 

Kent Ekmek’e gelecek 4. zamla ilgili vatandaştan da düşüncelerini aldık. Her gün yeni bir zam haberi almaktan sıkıldığını belirten vatandaşlar en azından temel ihtiyaç olan ekmek konusunda vicdanlı davranılması gerektiğini dile getiriyor. İşte vatandaşların zam hakkındaki düşünceleri:

 

“Sürekli içerdeyiz”

66 yaşında Muhsin Aydın, “Cuma günü aldım ekmek. Bir buçuk liraydı. İki liraya çıkmış. Burası Türkiye'dir. 800 lira kira veriyoruz. Elektrik, su bilmem ne sıfır sıfır elde bir şey yok. Öbür aydan yiyoruz. Emekli olduk oturuyoruz. Başka bir şey iş de yapamıyoruz. Rahatsızlığım var. Çalışamıyorum. 66 yaşındayım. Alım gücüm sıfır, sıfır. Sıfır diyorum ya sıfırın da altında.”

 

“Esnaflarımız da vicdansız”

İnşaat işçiliği yapan Muammer Abay, “Genel olarak bir zam söz konusu zaten. Hükümeti de suçlamamak lazım bu konuda direk. Hükümet şunu yapıyor. Hükümet bunu yapıyor. Yani hükümetinden ziyade. Diğer esnaf insanlarımız da çok şey yapmıyor yani. Vicdanlı davranmıyor. Elbette ki böyle olmasını gerekmiyor ama imkanlar el verdiği sürece yapacak bir şey yok. Yani zam kaçınılmazsa, adam zarar ediyorsa bunu da başkalarına yüklemenin alemi yok. İnsanlar hükümete yüklüyor bunu ama bence anlamı yok.”

 

“Enflasyon hikaye”

Durumların enflasyonu aştığını kaydeden Rıza Altın, “İnsanlar sıkıntılı. Gerçekten insanlar zor geçiyor. Yani bir patlama olacak yakın yani. Patlama olacak. İnsanların artık burasına geldi. Gidişat çok sıkıntılı. Ben çelik kapıda çalışıyorum. Bu durumlar herkesi etkiliyor. Herkese etkilediği gibi bizi de etkiliyor. Enflasyonu mana ediyorlar da sanmıyorum. Ne enflasyonu ya. Başka şeyler dönüyor. Bunun kanaatindeyiz. Hani bir şeyler dönüyor kesin ama her şey enflasyon ama haberleri yok. Dolar endeksli kurlar bazı şeyler diyorlar. İnanmıyoruz bunlara. Artık çocuklar bile inanmıyor. Hani her gün her şeye zam gelmez. Benzine bakıyoruz, mazota bakıyoruz. Yani tutturmuşlar doları mana ederek her şeye zam yapıyorlar. Bir de bizim milletimizde de var. Tamam devleti suçluyoruz da kendi milletimizde de var. Menfaatçi bir milletiz. Yalana gerek yok şimdi. Devlette de var. Bizde de var. Avrupa'yı beğenmiyoruz ama bir Avrupa insanı değiliz.”

 

“Özellikle ekmeğe zam olmamalıydı”

Ekmek zammının acımasızca olduğunu dile getiren diğer bir vatandaş ise, “Artık her şeye günden güne zam geliyor. Hiç takip edemiyoruz. Akşam oluyor bir şeye, sabah oluyor başka bir şeye yani.. Allah herkesin yardımcısı olsun. Alım gücümüz de düşüyor haliyle. Bizden daha düşükler çok zor onlar için üzülüyorum. Bizden daha kötüleri de var hala. Yani biz bir belirli bir seviyedeyiz. İnsanlar iki maaşla bile geçinemiyorlar. Şu dönemde en azında ekmek fiyatları sabit kalsaydı. Zam gelmeseydi de sabit kalsaydı hani düşmesinde diyelim hani ama bence sabit kalabilirdi. Belediye bünyesinde olduğu için belki bir sabitlik olabilirdi. Çünkü ekmek temel ihtiyaç. İnsanlar mesela ben görüyorum çoğu. Oradan karşılıyor ekmek ihtiyacını. Çünkü uygun fiyatlar oluyor. Kuyruklar oluyor. Alan bir tane, iki tane adet de almıyor. Birden fazla aldığı için hani uygun geldiği için belki bu tarz. Azalma belki olmaz ama sabitlik bence uygundur şu zamanda.”

>>Dilek Bayram