El, Ayak, Ağız Hastalığına uzman eczacı Katartaş' dan hayati uyarılar!
El, Ayak, Ağız Hastalığına karşı uzman eczacı Zahide Katartaş, aileleri korunma ve tedavi sürecinde dikkat edilmesi gerekenleri anlatarak hayati tavsiyelerde bulundu. Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haber'de...
Son dönemde özellikle çocuklar arasında hızla yayılan el, ayak, ağız hastalığına ilişkin açıklamalarda bulunan Uzman Eczacı Zübeyde Katartaş, aileleri önlem almaya ve hastalık sürecinde dikkatli olmaya çağırdı. Anadolu Haber’e özel açıklamalarda bulunan Katartaş bu viral hastalığın özellikle 1-5 yaş arası çocuklarda yaygın görüldüğünü belirtti.
El, Ayak, Ağız Hastalığı Nedir?
Coxsackie virüsünün neden olduğu el, ayak, ağız hastalığı, adını vücutta en sık görülen belirtilerden alıyor. Elde, ağız içinde ve ayaklarda döküntü ve yaralarla kendini gösteren hastalık, su çiçeği ya da uyuz gibi rahatsızlıklardan kaşıntının olmamasıyla ayrılıyor.
Hastalığın tedavisi nasıl yapılıyor?
Hastalığın viral olması nedeniyle antibiyotik kullanımının etkili olmayacağını belirten Zübeyde Katartaş, tedavide ateşin düşürülmesi ve ağrı gibi semptomların giderilmesine odaklanılması gerektiğini söyledi. En yaygın görülen sorunlardan birinin ağız içindeki yaralar nedeniyle beslenme zorluğu olduğunu belirten uzman eczacı, bu sorunun hafifletilmesi için özel formüller geliştirdiğini ifade etti.
Hastalığa karşı alınması gereken önlemler
Özellikle kreş ve anaokulu çağındaki çocuklar arasında hızla yayılan bu hastalığa karşı alınabilecek en iyi önlemlerin el hijyenine dikkat edilmesi ve yaşam alanlarının sık havalandırılması olduğunu vurgulayan Katartaş, bağışıklık sisteminin güçlü tutulmasının da hastalıkla mücadelede önemli bir rol oynadığını belirtti.
Doğal yöntemlerle destekleyici tedavi
Ağız içindeki yaraların çocukların beslenmesini zorlaştırdığını ifade eden Katartaş, geliştirdiği özel formüllerin bu süreci kolaylaştırdığını söyledi. Gliserin ve novokain içeren karışımlar sayesinde ağız ağrısının hafifletilebildiğini belirten uzman eczacı, ayrıca aromaterapi destekli doğal yağ karışımlarıyla da antiviral etki sağlanabileceğini ifade etti.
‘‘Hindistan cevizi yağı, mür ve nioli yağı içeren özel bir formül sayesinde ağız içindeki yaraların iyileşmesi desteklenebilir. Üstelik bu doğal karışım yutulabilecek kadar güvenli bir içeriğe sahiptir’‘ diyen Katartaş, özellikle küçük çocukların rahat bir şekilde beslenmesini sağlamak için bu tür doğal desteklerden faydalanılabileceğini belirtti.
Son dönemde yaygınlaşan el, ayak, ağız hastalığına karşı hijyen önlemlerine dikkat edilmesi, çocukların bağışıklığının güçlü tutulması ve hastalık sürecinde semptomların hafifletilmesine yönelik destekleyici tedaviler uygulanması öneriliyor.