El insaf!
Kayseri'de bir günde 1 milyon ekmek üretiliyor, bunun 70 bin tanesi israf ediliyor. Bir günde yaklaşık 5 ekmek tüketen bir ailenin 38 yıllık ekmeği bir günde çöpe gidiyor.
Kayseri Fırıncılar ve Uncular Odası Başkanı Mustafa Aslan, Anadolu Haber’e yaptığı açıklamada çok fazla ekmeğin israf edildiğini söyledi. Günlük Kayseri’de bir milyon ekmek üretildiğini bu ekmeğinde yüzde yedisinin çöpe gittiğini belirtti.
Ekmeğe zam kapıda!
Vatandaşların en çok merak ettiği konu ise ekmeğe yapılacak zamlar. Mustafa Aslan, geçen hafta Kayseri Ticaret Odası (KTO) ile ortak karar aldıklarını ve KTO Meclisi’nden zam oranının çıktığını söyledi. Mustafa Aslan, henüz zamların uygulamaya konulmadığını söyleyerek, “200 gram somun ekmek fiyatı 2,5 TL olurken, yine 200 gram pidenin fiyatı 3 TL olacak. Yaklaşık 15 gün sonra uygulamaya girecek. Bu süreçte KTO ile birlikte çalışıyoruz. Şu anda hiçbir bakkal ya da fırın ekmeği zamlı satamaz, çünkü daha uygulamaya konulmadı” diye konuştu.
“İnsanlar vakit geçirmek için Kent ekmek önünde bekliyor!”
Kent ekmek önünde yaşanan kuyruklara da değinen Aslan, “İnsanlar vakit geçirmek için oralarda sıra oluyorlar, belediyeler ihtiyaç sahibi herkese ekmeğini aş evlerinde ücretsiz dağıtıyor” diye konuştu.
Aslan, duyarlı vatandaşların fırınlara askıda ekmek bıraktığını söyleyerek, Kent ekmek kuyruklarını eleştirdi. Aslan konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Askıda ekmek olmasa bile fırınlarımız ihtiyacı olan ve imkânı olmayan insanlara ekmeği ücretsiz veriyor. Kent ekmek önünde herhalde insanlar zevkten bekliyor. Sosyal medyada falan ortalığı karıştırmak için kuyrukları çekip atıyorlar. Yoksa Kayseri 'de ekmekten yana mağdur olan hiç kimse yok.”
“Fırıncılar ihtiyaç sahiplerine bedava ekmek veriyor”
Fırıncılar ve Uncular Odası’na bağlı 4 yüz fırının olduğunu ifade eden Aslan, “Hangi fırına giderseniz gidin varsa ihtiyaç sahibi insan ücretsiz ekmek alabilir” diye konuştu.
Sosyal medyada Kent ekmek kuyruklarını paylaşan insanların, ekmek israfını görmek için çöpleri de dolaşmasını isteyen Aslan, “Biz buğday ve un sıkıntısı çekiyoruz. Buğday yetmiyor, ithal ediyoruz. Her tarafta çöpe atılan ekmekler var. Evimize domates, biber, zeytin, peynir alıyoruz. Bunları pahalı da yiyoruz değil mi? Pahalı olduğu için mi çöpe atmıyorsunuz? Sabah alınan ekmek akşama bayatlıyor diye yenilmiyor, çöpe atılıyor. Allah 'tan korkmamız lazım.” dedi.
Günlük 6 buçuk milyon ekmek çöpe gidiyor, Kent ekmek önünde millet kuyruk bekliyor
İsrafın önüne geçmek için Tarım İl Müdürlüğüyle birlikte broşür gibi çalışmalar yaptıklarını söyleyen Aslan, “Türkiye 'de günlük 6 buçuk milyon ekmek çöpe gidiyor. Kent ekmek önünde millet kuyruk bekliyor. Kayseri’de günlük ortalama 1 milyon ekmek üretiliyor, bunun yüzde 7’si çöpe gidiyor. Mahalle aralarında gezin, neredeyse her binanın önünde asılı ekmek görürsünüz. Biz Belediye ve Valilikle görüştük. Gerçek ihtiyaç sahiplerine kart çıkartılsın, ekmeğini bu kartla ücretsiz ya da Kent ekmek fiyatından istediği fırından alabilsin. Ama ekmek değerinde satılsın. Ekmek değerinde olmayınca çöpe gidiyor. Bir de bizim fırıncı esnafımız bakkala bayiye yüzde 20 kar ile ekmeği daha uygun fiyata veriyor. Örneğin bakkal, fırından ekmeği 1,60 TL’den alıyor. Bunun yerine Kent ekmek önünde sıra bekleyip 1,25 TL’den ekmek alıp bakkalında satıyor. Bizim bunlardan da haberimiz var. Bunlar Kent ekmek önünde bekliyor diye ihtiyaç sahibi olarak göremezsin” diye belirtti.
>>Dilek Bayram