- Haberler
- Güncel
- Eline telefonu alan sokağa çıktı - O meslek grupları görev yapamayacak duruma geldi!
Eline telefonu alan sokağa çıktı - O meslek grupları görev yapamayacak duruma geldi!
Gelişen teknolojiyle birlikte vatandaş gazeteciliği de hızla yayıldı. Ancak bu durum ne yazık ki beraberinde olumsuz sonuçları da getirdi. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Aydın, vatandaş gazeteciliğinin yayılmasıyla profesyonel gazeteciliğin zayıfladığını belirtti. Aydın vatandaş gazeteciliği çığırından çıktı mı? sorusuna cevap verdi. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde....
Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Aydın, bu hafta yazdığı köşe yazısında ''vatandaş gazeteciliği'' kavramını ele aldı. Aydın, bireysel çıkarlar için gazetecilik gücünün kullanıldığını öyle ki kaymakam, belediye başkanı, müdür veya çeşitli meslek mensuplarının bu nedenden dolayı görevlerini yapamadıklarının iddia edildiğini ifade etti.
Aydın, vatandaş gazeteciliğinin medya alanını genişletmesine rağmen, profesyonel gazetecilik standartlarının zayıflaması dolayısıyla dezenformasyon mekanizmasının daha çok çalıştığını belirtti.
Vatandaş gazeteciliğinin insanların kendi gündem ve çıkarları için kullandığını kaydeden Aydın, medya üzerinden yöneticilere yönelik bir araç haline dönüştüğünü söyledi.
Aydın, şöyle devam etti: ''Sosyal medyan 'dişine kan değenlerin', geniş kitlelere seslenebilmenin (onları ayartarak kafeslemenin) sağlayacağı ekonomik, siyasi ve sosyal gücü, çok geçmeden fark etmelerini sağladı. Sosyalleşmeye çalışan (varlıklarını sosyal medyaya taşıyan) merkezi ve yerel medyanın ardından, Fenomenler, YouTuber'lar, Influencer'lar, ünlüler, reklam pastasından biz de pay isteriz diye takipçi toplamaya çalışanlar ile sokak cinselliği satan işportacılar köşeleri tuttuktan sonra, kalan kısmı vatandaş gazetecilerin kullanımına bırakıldı.''
Bireysel çıkarların gazeteciliğin gücünü kullanarak gözetme-koruma, gerçekleştirme yöntemine evrildiğini ifade eden Aydın, bunda CİMER'in işlevini artık kaybettiğine dair yargıların payı olduğunu beliretek ''Yazarım'', ''yayınlarım'', ''paylaşırım'', ''medyaya servis ederim'' şeklinde ortaya çıkan semptomları bir bir sıraladı.