Emekli Sayısı Çalışan Sayısına Yaklaştı - Kayseri'de Kaç Kişi Emekli Oldu?

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Kanunu ardından sosyal güvenlik kapsamında, emekli aylığı alanların sayısında büyük artış yaşandı. Kayseri'de emekli olanların sayısı, çalışanların sayısına yaklaştı. Kayseri'de kaç kişi emekli oldu.? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberinde…

Emekli Sayısı Çalışan Sayısına Yaklaştı - Kayseri'de Kaç Kişi Emekli Oldu?

Seçimlerden önce çıkan EYT Kanunu ile çalışan-emekli dengesini bir anda değişti. Yasa kapsamında binlerce kişinin emekli olmasıyla Kayseri’de emekli aylığı alanların sayısında büyük artış yaşanmasına neden oldu. Çalışan sayısı ile emekli aylığı alanların sayısı arasındaki makas daraldı.

EYT, nedeniyle Türkiye’de milyonlarca insan, genç yaşta emekli oldu. İlk günlerde şartları taşımayan binlerce kişi, kademeli olarak şartları sağlayarak emekli olmaya devam ediyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)  üzerindeki yükü önemli ölçüde artıran bu düzenleme, çalışan sayısı ile emekli sayısını birbirine yaklaştırdı.

Dünyada her 6 çalışanın 1 emekliyi finanse etmesi gerektiği belirtilirken, EYT’den sonra Türkiye’de bu oranın yarı yarıya indiği belirtiliyor. Her 3 çalışanın 1 emekliyi finanse etmesinin ileride önemli sorunlara neden olacağı söyleniyor.

Emekli Sayısı Çalışan Sayısına Yaklaştı - Kayseri'de Kaç Kişi Emekli Oldu?

Kayseri’de Kaç Kişi Emekli Oldu?

Kayseri’de emekli ve çalışanların rakamlarına bakıldığında, aradaki farkın EYT’den sonra iyice kapandığı görülüyor. Kayseri’de 1 milyon 420 bin kişi sosyal güvenlik kapsamına giriyor. 28 bin kişi ise sosyal güvenlik kapsamı dışında kalıyor.

Sosyal güvenlik kapsamında aktif olarak çalışan kişi sayısı 393 bin kişiyi geçti. Bu kişilerin 284 bini SGK’lı, 59 bini bağkurlu, 40 bini ise emekli sandığı kapsamında çalışıyor.
Kayseri’de sosyal güvenlik kurumu kapsamında emekli aylığı alan sayısı EYT’den sonra büyük artış göstererek, 240 bin kişiyi geçti.  Bu rakamlara bakıldığında, Kayseri’de 1,5 çalışan 1 emekliyi finanse ediyor. 

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne 2023 Ocak-Haziran döneminde 48.691 kişi çeşitli Kurum hizmetlerinden faydalanmak amacıyla ilk kez başvuruda bulundu. 
İŞ Kurumu verilerine göre, Kayseri genelinde kayıtlı işsiz sayısı 42.257 kayıtlı işgücü sayısı ise 30.133 olarak gerçekleşti.