Emeklilikleri zora girdi! Bu tarihten sonra işe girenlere kötü haber

Emeklilik sistemindeki yeni düzenlemeler, 2008 sonrası sigortalı çalışanlar için önemli bir sorun oluşturuyor. Dilek Ete, bu dönemde sigorta girişi yapanların maaş hesaplamalarında kullanılan yöntemlerin daha dezavantajlı olduğunu ve bunun emeklilik maaşlarını nasıl etkilediğini detaylandırdı.

Emeklilikleri zora girdi! Bu tarihten sonra işe girenlere kötü haber

2008 sonrası sigortalıların emeklilik maaşlarındaki düşüş, yeni sistemin getirdiği önemli bir değişiklik olarak öne çıkıyor. SGK Uzmanı Dilek Ete, bu dönemde sigortalı olanların emeklilik maaşlarının diğer dönemlere göre daha düşük olduğunu ve bunun nedenlerini açıkladı.

EYT sonrası emeklilikte kademeli geçiş bekleyenler, Bağ-Kur’lu esnafın prim gün sayısının 9000’den 7200’e düşmesini umut edenler ve milyonlarca çalışanın gündeminde emeklilik sisteminde yapılacak değişiklikler yer alıyor.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, "Hem prim miktarını, hem yaşı, hem de ödeme süresini dikkate alacak daha adil, dengeli ve sürdürülebilir bir emeklilik sistemini inşa etmemiz gerekiyor" dedi.

Güler, emeklilik yaşı konusunda Avrupa ülkelerini örnek göstererek, EYT ile 45 yaşında emekli olanların aksine, "Avrupa'nın gelişmiş ülkelerinde 40’lı, 45’li, 50’li yaşlarda emekli olanlara rastlayamazsınız. Orada emeklilik yaşı 65, hatta 67'dir" ifadeleriyle yeni sistem hakkında ipuçları verdi.

ÜÇ ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Sosyal Güvenlik Uzmanı Dilek Ete, SGK'nın prim alacaklarını toplayamamasına dikkat çekerek, "Öncelikle kayıtdışı çalışma sorunu çözülmeli, toplanamayan primler toplanmalı ve enflasyon rakamları doğru açıklanmalı.

Bu yapılırsa emekliler hak ettikleri maaşı alır ve bugün en az 35 bin TL emekli maaşı söz konusu olur. Emekli, kenara çekilir ve diğer çalışan kesim prime esas kazançları ile düzgün bir emekli aylığı alır" dedi.

"ASGARİ ÜCRETLİNİN EMEKLİ MAAŞI HER AY 25 TL DÜŞÜYOR"

Ete, 2008’den önceki sistemin geri getirilmesinin yeterli olacağını belirterek, "2008'de yapılan değişiklikle, asgari ücretle çalışan birinin emekli aylığı her ay 25 TL azalıyor. Yıllarca çalışacağım ama her ay maaşım düşecek, bu adil değil" ifadelerini kullandı.

2008 SONRASI SİGORTALI OLANLAR DİKKAT

Emekli Maaşlarındaki Düşüşün Sebebi Türkiye’de emekli maaşı üç farklı dönem için farklı yöntemlerle hesaplanıyor: 2000 öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası. Emekli aylığı hesaplanırken, prime esas kazancın tutarı ve aylık bağlama oranı (ABO) dikkate alınıyor.

2000 öncesi en avantajlı dönem olarak kabul edilirken, 2000-2008 arası avantajın azaldığı, 2008 sonrası ise en dezavantajlı dönem olarak değerlendiriliyor.