Emniyet'in sessiz personeli

Bozok, İlbey, Gökbey, Kasırga, Tulpar, Ural...  Onlar Emniyet 'in sessiz ama heybetli personelleri...

Emniyet'in sessiz personeli

Kayseri 'de 2018 yılında kurulan Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü 'ne bağlı Atlı Birlik Grup Amirliği 'nde 6 at bulunuyor. Emniyet personeli olarak görülen atlar, aynen insanlar gibi mülakattan geçirilerek seçiliyor. Bir atın aylık bakım masrafı ise ortalama 5 bin TL 'yi buluyor.

MÜLAKATLA SEÇİLİYORLAR

Kayseri 'de son 2 yıldan bu yana Cumhuriyet Meydanı 'nda, Kale önünde, Mimarsinan ve İnönü Parkında gördüğümüz atlı polislerin bağlı bulunduğu Atlı Birlik Grup Amirliği kapılarını Kayseri Anadolu Haber 'e açtı. 26 Şubat 2018 tarihinde kurulan birlikle ilgili bilgi veren atlı polis memuru Aykut Taştan, "Atları devletin memuru gibi düşünmek gerekiyor. Rastgele aldık, haydi biz bunları göreve sürelim diye bir durum olmuyor. Birçok özelliğine bakılıyor, uygun görülürse genel müdürlükten onay alınıyor ve at öyle göreve çıkarılıyor. Bu süreç aynen mülakata benziyor." dedi.

TÜRKİYE 'DE 6 ATLI BİRLİK VAR

Türkiye 'de Kayseri ile birlikte Ankara, Antalya, İzmir, İstanbul ve Bursa 'da atlı polis birlikleri bulunduğunu belirten Taştan, Kayseri 'deki Atlı Polis Birlik alanının, 6 dönümden oluştuğunu ve bu alanda 6 adet dinlenme yani padok alanı, 1 'i açık olmak üzere 2 manej yani eğitim alanı, idari büro ve personel dinlenme alanıyla birlikte, sosyal tesislerin bulunduğunu ifade etti. Tesisin halka açık olduğunu söyleyen Taştan, ayrıca tesiste Toplum Destekli Polis Amirliği ile birlikte ortak kullandıkları alanların da olduğunu dile getirdi.

KURULUŞ AMACI TOPLUMSAL OLAYLARA MÜDAHALE

Birliklerin kurulmasının temel nedeninin, toplumsal olaylara müdahale etmek olduğunu kaydeden Taştan, "Herhangi bir toplumsal olayda parklar, bahçeler ve kırsal alanlara motorlu taşıtlar giremiyor.  Dolayısıyla biz buralarda öncü birlikler olarak görev yapıyoruz. 20-30 çelik kuvvet unsurunun dağıtacağı kalabalığı bir 2 ya da 3 atla dağıtabiliyoruz. Dolayısıyla toplumsal olaylarda böyle bir faydamız var.  Ayrıca toplumsal olay olmasa bile yine bu taşıt giremeyen alanlarda denetimler yapıyoruz. Örneğin Kayseri 'de Mimarsinan ve İnönü Parkı 'nda devriye geziyoruz. Buralarda bizim sayemizde olayların bayağı azaldığı söylendi. Atlar heybetli olduğu için insanların üzerinde caydırıcı bir etkimiz oluyor. Sonra Cumhuriyet Meydanı 'nda pandemi süresinde maske denetimi yapan ekiplerimize destek olduk. Pandemi sürecinden önce aktif olarak spor faaliyetlerinde de görev yaptık. Taraftarların stadyum giriş çıkışlarında taşkınlığı önlemeleri için atları caydırıcı unsur olarak kullanıyoruz. " diye konuştu.

'EMNİYETİN SEMPATİK YÜZÜYÜZ'

Ayrıca, atlı birlikler olarak emniyet güçleriyle insanlar arasındaki iletişimi sağladıklarını da dile getiren Taştan, "Biz, emniyetin gülen yüzü olarak halkla iletişim sağlıyoruz. İnsanlar atın yanına yaklaşıyor, iletişim kuruyor, fotoğraf çektirmek istiyor. Normalde insanların her yerde at görmesi mümkün değil. Özellikle şehirde yaşıyorsa çiftliğe gitmesi lazım. Şehrin meydanında atlı polis gördüklerinde de şaşıran ve değişik tepkiler verenler de oluyor ama 2 ldır aktif olarak sahada olduğumuz için Kasyeri 'de vatandaşlarımız bize alıştı." dedi.

ÖZELLİKLE HEYBETLİ ATLAR SEÇİLİYOR

Kayseri 'deki birlikte 6 görev atı bulunduğunu belirten Taştan, atların özelliklerine dair şu bilgileri verdi:

"2 İngiliz, 1 Macar, 1 Alman, 1 Hollanda, 1 Arap atımız var. Atların genel özelliklerine bakacak olursak, her şeyden önce soğukkanlılar. Dolayısıyla rastgele bir at polis atı olmuyor. Atlar seçilirken caydırıcı olsun diye daha güçlü, heybetli atlar seçiliyor. Özellikle kıyafetleri giydiği zaman daha gösterişli bir görüntü oluyor. Bu atlar diğer atlara göre daha soğukkanlı oluyor Ama tabi atları seçerken en başta atın cinsine bakıyoruz. Bazı at ırkları daha sakin, bazıları daha hareketli oluyor. Sese, gürültüye, kalabalığa verdiği tepkilere bakabilir, soğukkanlı kalabiliyorsa, görevlerde sabit durabiliyorsa, korkmuyorsa, o zaman biz atı belli eğitimlerden geçirip hazır hale getiriyoruz. Atın eğitim süresi ata göre değişiyor. Olacak at kendini 1 ayda belli ediyor. Ses, gürültü, sis, duman, bayrak, meşale gibi toplumsal olaylarda karşılaşabileceğimiz her türlü eğitimi veriyoruz.  Toplumsal olaylara müdahalede neyle karşılabilme ihtimali varsa bunları ata öğretiyoruz, atlar bu eğitimlerde görev yapabilecek konuma geldiğinde de onları sahaya çıkarıyoruz. Bu atlar alındıktan sonra bir sürü protokolü oluyor. Atları devletin memuru gibi düşünmek gerekiyor. Rastgele aldık, haydi biz bunları göreve sürelim diye bir durum olmuyor. Birçok özelliğine bakılır, uygun görülürse genel müdürlükten onay alınır ve at öyle göreve çıkarılır. Bu süreç bir nevi mülakattır, bu süreçte atın uygunluğuna bakılır."

AYLIK MALİYETİ 5 BİN TL

Kayseri 'deki Atlı Birlik Amirliğinde, temel binicilik eğitimi almış 8 personel bulunduğunu kaydeden Taştan, "Atlar bizde merhamet duygusunu artırıyor, çünkü atlar çok hisli hayvanlar. Bunu atla birlikte vakit geçirince anlayabiliyorsunuz; merhametinizi, sevginizi, değeri hemen hissediyor. Eğitimi bile bir insan gibi anlıyor, siz nasıl eğitirseniz atlar öyle eğitiliyor." dedi. Taştan, sağlık ve ekstra giderler olmadığı müddetçe, bir atın ortalama maliyetinin aylık 5 bin TL 'yi bulduğunu sözlerine ekledi.

Selma Kara - Muhammed Kösedağ