'En büyük hobimiz belediyecilik'

Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar 'dan KAYSERİ ANADOLU HABER 'e özel röportaj...

'En büyük hobimiz belediyecilik'

2020 yılında belediye faaliyetlerini değerlendiren Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, "Hobiler boş zamanda keyif almak için yapılır. Bizim boş zamanımız yok ama vatandaşlarımızın keyif alacağı işler yapıyoruz. O nedenle en büyük hobimiz belediyecilik." dedi.

Başkan Çolakbayrakdar 'ın Kayseri Anadolu Haber 'e özel demeci videoda...

 

Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Anadolu Haber 'e Kocasinan Belediyesi 'nin 2020 yılı çalışmalarını değerlendirdi. Kocasinan Belediyesi 'nin diğer merkez ilçelerinden temel farkını, kırsal alanının çok olması biçiminde tanımlayan Çolakbayrakdar, ilçedeki bu farklı görünümün, belediyecilik faaliyetlerinde daha tempolu bir çalışmayı beraberinde getirdiğini belirtti. Çolakbayrakdar, "Vatandaşlarımızın mutluluğu, onların keyif alması bizim en mutlu ediyor, bize keyif veriyor. Hobi dediğimiz boş zamanımızda keyif almak için yaptığımız işleri ifade ediyoruz. Bizde boş zaman yok ama yapılan işlerden de vatandaşın keyif alması bizim keyif almamız demek. O nedenle de en büyük hobimiz belediye ve belediyecilik." dedi.

"ŞEHRİN GENKÖKLERİ KOCASİNAN 'DA"

Kocasinan ilçesinin diğer merkez ilçelere göre kendine has özellikleri bulunduğunu kaydeden Çolakbayrakdar, "Kocasinan şahsına münhasır bir yer. Kocasinan Belediyesi metropolde bir belediye ama kırsaldaki mahalle sayısı da çok fazla. Ayrıca kırsaldaki mahallelerimizin de, şehir merkezindeki mahallelerimizin de birbirinden farklı bir sürü özelliği var. Dolayısıyla homojen bir yapımız yok. Öte yandan Kocasinan, ilçe belediyesi ama gerek kamu yapıları gerekse ticaret ve sanayi alanında şehrin ihtiyaçlarını karşılayan bir yer. Bütün bunların bir arada olmasının zorlukları da var ama rutin ve tek düze hizmet vermemek bizi dinç ve diri tutuyor. Bize heyecan veriyor, hareketlilik katıyor. En önemlisi de, şehrin genkökleri Kocasinan 'da. Çünkü mikattan önce 4000 'li yıllara uzanan tarihiyle Kültepe, Kocasinan içerisinde. Bu açıdan tarihi bakımdan da kendi şahsına münhasır bir ilçe." diye konuştu.

"2020 YILI HEDEFLERİNE ULAŞILDI"

2020 yılı çalışmalarını değerlendiren Çolakbayrakdar, pandemiden dolayı bazı çalışmalarda aksaklık olsa da, rutin belediyecilik faaliyetlerinde yılın başında belirlenen hedefleri tutturduklarını ifade etti. Yalnızca Erkilet Millet Bahçesinin imalat çalışmaları ile Zümrüt Mahallesindeki park çalışmalarında mesafe kaydedemediklerinin altını çizen Çolakbayrakdar, 2020 yılı faaliyetlerine ilişkin şu bilgileri verdi:

500 BİN MASKE, 7 TON DEZENFEKTAN

"Pandemi sürecinde Belediye olarak üretimini yaptığımız 500 bin civarında maskeyi dağıttık, bu alandaki çalışmalarımız sürüyor. Ayrıca 7 ton el ve ortam dezenfektanını hem tesislerimizde kullandık hem de dağıtımını yaptık. Pandemiyle birlikte her ne kadar hijyen temizliği gündeme gelmişse de biz bunu zaten 4 yıldır okullarda ve camilerde yapıyorduk. Bu süreçte bu faaliyetlerimizi hem sıklaştırdık hem de yaygın hale getirdik. Dezenfekte ve hijyen çalışmaları kapsamında vatandaşların yoğun olarak kullandığı; 2 bin 301 adet WC ve lavabo, 18 adet banka şubesi, 129 adet eczane olmak üzere kamu binalarını ilaçlayarak dezenfekte ettik ve çalışmalarını periyodik olarak sürdürüyoruz. Pazar yerleri için de getirilen ek tedbirleri ilçe genelinde hayata geçirdik. Hijyen ve dezenfekte çalışmalarıyla virüsün yayılımına karşı etkin bir mücadele yürütülen pazar yerlerinin durumuna göre tüm alanları bariyerlerle kapatarak kontrollü giriş ve çıkış noktaları oluşturduk. Pazar yerlerinin giriş noktalarında vatandaşların ellerini temizlemeleri için dezenfektanlar bulundurup, kendi ürettiğimiz maskeleri ücretsiz dağıtıyoruz. Giriş-Çıkışların kontrolü ile içerdeki esnaf sayısının en fazla 2 katı vatandaş olmasına göre ayarlandığı pazar yerlerimiz de  Zabıta Müdürlüğü ekipleri de esnafın eldiven ve maske takması ile tezgahların üçer metre aralıklı olması için kontrollerini gerçekleştiriyor."

PANDEMİDE 15 BİN AİLEYE SOSYAL YARDIM

"2017 yılında hayata geçirdiğimiz ‘Kocasinan Gönüllüsü Projesi’ ile vatandaşlarımızın yüreğine dokunuyoruz. Aylık rutin olarak yardımda bulunduğumuz bin alemiz zaten var. Ancak bu süreçte yardım ettiğimiz aile sayısı 15 bine çıktı. Öte yandan gıda kolisinin yanı sıra pandemi ve kış ayları nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendirmeye katkı sağlamak için binden fazla ihtiyaç sahibi aileye 10’ar kilo olmak üzere toplam 10 ton (meyve muz, nar, elma, mandalina ve havuç) dağıtmaya başladık. Özellikle daha önce gündelik işlerde çalışıp, artık iş bulamayan ilçe sakinlerimizin ve geliri düşmüş olan ailelerimize daha fazla yardımda bulunuyoruz."

110 FARKLI NOKTAYA 100 BİN AĞAÇ

"Daha yeşil Kocasinan çalışmaları kapsamında bu yıl içerisinde 110 farklı noktada 100 binden fazla ağacı toprakla buluşturduk. Özellikle 2021 yılında yeni yapacağımız 40 park alanına ağaçları diktik.Kocasinan’da toplam yeşil alan 5 Milyon 852 bin 405 metrekare ile Dünya standartlarının yüzde 60’in üzerine çıkartarak,  ‘Yeni bir Kocasinan’ı inşa ediyoruz. Kocasinan’da kişi başına düşen yeşil alan miktarının 15 metrekareye ulaştırdık ve yeni yeşil alanlarla yeni bir rekor elde ettik. Bilindiği üzere Dünya standartlarına göre kişi başına düşen yeşil alan miktarı 9 metrekare iken, yapılan hizmetlerle Kocasinan’da kişi başına düşen bu miktar 15 metrekareye çıktı."

TÜRKİYE’DE İLK OLAN GERİ DÖNÜŞÜM ARACIYLA BÜYÜK HİZMET

"Türkiye’de ilk defa Kayserililere hizmet veren araç ile kısa zamanda hem çevreye hem de ekonomiye büyük katkı sağladık. Türkiye’de ilk olan ikili toplama sistemli aracı ile 6 ayda 460 bin 60 kg ambalaj atığı, 149 kg atık pil ve 2 bin litre atık yağı kaynağından ayrıştırılmış olarak toplandı. Türkiye’de ilk defa; Kayseri ve Kocasinan’ın yollarında hemşehrilerimize hizmet veren araç, kaynağından ayrılmış olan geri dönüşüm atıklarının ayrı ayrı toplanabilmesine olanak sağlamaktadır."

KOCASİNAN ATA TOHUMU ÜRETİMİNİN MERKEZİ OLACAK

Kocasinan, 156 bin hektar alan üzerinde Kayseri’nin en büyük yüzölçümlü merkez ilçesidir. Bu kapsamda bu yıl içerisinde ata tohumlarını toprakla buluşturmaya gayret ettik. 12 bin dönümlük alanda yapmış olduğumuz uygulamayla tarihi geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan siyez buğdayını ekerek, tohumunu çiftçilerimize ücretsiz olarak dağıtmıştık. Bu yıl ise Anadolu’da ilk ıslah edilen ve 28 kromozomu ile genetiği bozulmadan günümüze kadar gelen gacer buğday tohumunu, 30 dönüm arazi üzerine ektik. Ayrıca 10 bin dönümlük arazide 3 yıl önce hayata geçirdiğimiz tıbbı ve aromatik bitkilerle tarımsal alanda başlatmış olduğumuz yenilikçi tarım anlayışını artırarak devam ettiriyoruz. ‘Tarımda Dijital Dönüşüm Projesi’ kapsamında ise dikilen 10’dan fazla çeşitte 70 bin sebze fidesi meyvelerini verdi ve salçaya dönüştü. Özellikle yerli ve milli üretimde örnek olan ilçemiz, geleneksel hale gelen ve Kayseri’de ‘Karahıdır’ olarak bilinen bölgemizin yerli tohumlarıyla yetiştirilen domates fidelerimizi vatandaşlarımıza ücretsiz olarak dağıtıyoruz."

ASFALT PLENTİDE 20 MİLYON TASARRUF SAĞLANDI

"2020 yılı içerisinde her mahallenin ihtiyaçlarını giderme noktasında fedakar bir şekilde çalışmalar yürüttük. Geldiğimiz noktada ise gerek iç yollarımız gerekse yeni açılacak ana bulvarlar noktasında hedefimize ulaştık. Daha Çağdaş normlarda konforlu ve güvenli yollar yaptık. Özellikle 2017 yılında hayata geçirdiğimiz; Kayseri’de en yüksek kapasiteye sahip ve teknolojik yapısıyla dünya standartlarında asfalt üreten asfalt plenti ile 19 milyon 680 bin TL tasarruf sağladık. Yaklaşık 3 yıldır yüzde yüz yerli üretim olan çevre dostu asfalt plenti ile Kayseri’mize ve ülkemize hizmet etmenin mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz. Yenileme çerçevesinde, alt ve üst yapı, yol, kaldırım ile çevre düzenlemesi gibi bütün çalışmaları yaparak ‘Yeni Kocasinan’ı hızlı bir şekilde oluşturuyoruz. Gerek yenilenmesi gereken yollar, gerekse yeni yapılmakta olan yollar için asfalt olmazsa olmazımızdır. Ayrıca yeni yerleşim alanları ve alternatif yollar da oluşturuyoruz. Bunları yaparken 200 bin metrekare alan üzerinde Kayseri’de en yüksek kapasiteye sahip olan ve teknolojik yapısıyla dünya standartlarında asfalt üreten asfalt plentimizle asfalt üretimi gerçekleştiriyoruz."

"SESSİZ DOSTLARI YALNIZ BIRAKMADIK"

"3 yıl önce hizmete sunduğumuz ‘Küçük Dostlar Ambulans’ aracını ile şimdiye kadar hasta ve yaralı 3 bin 410 hayvana müdahale ettik. Küçük dostlara 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet veriyoruz. Öte yandan sokak hayvanları için ilçenin muhtelif yerlerinde bulunan 30 adet besleme noktasının yanı sıra 11 farklı bölgedeki besleme ünitelerine düzenli aralıklarla mama ve yem bırakıyoruz."

116 BİN 660 SORUN ÇÖZÜME KAVUŞTU

"Çözüm Merkezine kurulduğu günden bugüne kadar toplam 137 bin 566 talep geldi. Bu taleplere ilişkin belediyenin yetki ve sorumluluk alanıyla ilgili 116 bin 660’ını aciliyet sırasına göre çözüme kavuşturulmuştur. Diğer başvuruların bir kısmı zaman gerektiren işler olduğu için program dahilinde teker teker yerine getirilmektedir. Bir kısmı ise başka kurumların uhdesinde olduğu için yönlendirme yapılmıştır. Çözüm Merkezimizin bu çalışmasına yönelik vatandaşlarımızın olumlu yöndeki dönüşleri de bizleri ziyadesiyle memnun etmektedir."

Selma Kara