EN ÇOK BU YASA İHLAL EDİLİYOR

Kabahatler Kanunu'na göre yere sigara izmariti veya sigara kutusu atmanın cezası 25 Türk lirası. Ancak bu yasanın öngördüğü yaptırım uygulanmadığı için kimse tarafından dikkate alınmıyor.

EN ÇOK BU YASA İHLAL EDİLİYOR

Türkiye’de, toplum düzenini, genel ahlâkı, genel sağlığı, çevreyi ve ekonomik düzeni korumak amacıyla 2005 yılında Kabahatler Kanunu çıkarıldı. Bu kanun, gürültü yapmak suretiyle komşularına ve çevreye zarar verenlerden, çevreyi kirletenlere kadar birçok konuda cezai müeyyide içeriyor. Kabahatler Kanunu’nda sayılan suçları işleyenlere, çeşitli miktarlarda para cezası öngörülüyor.

Bu kanun çıktıktan sonra özellikle apartman dairelerinde oturanların komşularına yönelik şikâyetlerinde artış meydana geldi. Bu nedenle kanunun ilgili maddeleri en çok, gürültü yapmak veya kavga etmek suretiyle komşularını rahatsız edenlere uygulandı. Ancak yasanın öngördüğü diğer cezai yaptırımlar için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Bu maddelerin başında ise yerlere sigara izmariti ve sigara kutusu atmak geliyor.

Yerlere sigara izmariti, sigara kutusu veya benzeri madde atanların, bu kanunun 41. Maaddesi gereği 25 TL ile cezalandırılması gerekiyor. Ancak her gün Kayseri sokaklarında, belediye temizlik görevlileri tarafından en çok temizlenen atık madde, sigara izmariti oluyor. Belediye yetkilileri hergün binlerce izmaritin sokaklardan görevliler tarafından toplandığını, bu konuda yapılan uyarıların dikkate alınmadığını ifade ediyorlar.

Melikgazi Belediyesi, bu konuya dikkat çekmek için ilçenin muhtelif yerlerine hem sigara izmaritinin atılması için özel çöp kutusu yaptı hem de bu kutunun üzerine uyarı levhası astı. Söz konusu levhada yerlere izmarit atanların 25 lira ile cezalandırılacağı uyarısı bulunuyor. Kabahatler Kanunu’na göre bu cezayı kesme yetkisi, belediye zabıtalarında bulunuyor.

Belediye yetkilileri, "Tütün mamulleri ilgili izmarit, paket, ağızlık, kâğıt gibi atıkları çevreye atan kişileri gören vatandaşlar Alo Zabıta 153'ü arayabilirler" dedi. KAYSERİ ANADOLU HABER