Erciyes'in karı neden erimez? ' Er ile Cis efsanesi'

Kayserililerin ''Erciyes Dağı'nın karı eriyince borcumu öderim'' diye meşhur bir sözü vardır. Bir borç ödeneceği zaman kullanılan bu sözün özünde, Erciyes'in erimeyen karı olduğu söylenir. Peki Erciyes'in karı neden erimez? Halk arasında anlatılan Er ile Cis efsanesine bir bakalım..

Erciyes'in karı neden erimez? ' Er ile Cis efsanesi'

Erciyes'in adının geldiği kaynak olarak bilinen Er ile Cis efsanesi aslında büyük bir aşkı konu ediniyor. Ercişler Kabilesi ve beyleri Kayseri'de yaşıyor. Bey'in de güzelliği dillere destan kızı Cis, babasının göz bebeği.. Yöreye gelen genç bir delikanlı kızı görüp beğeniyor. Cis de bu genci görünce bir anda sevdalanıyor. Yiğit genç, Cis'i bey babasından istemeye karar verince alplere giderek Cis'i babasından istiyor. Bey genci görünce şöyle bir süzerek bir şart koşuyor."Karşı dağın tepesinde alev kusan ejderi öldürüp gelirsen kızım Cis'i sana veririm."

Yiğit gencimiz bu şart üzerine gelinlik alır ve onu Cis'e vererek, "Sen bu gelinliği al ve hazır ol ben ejderi kesip yanına geleceğim" der. Cis bu duruma engel olmak istemiş ve orduların baş edemediği bu ejderin sevdiğine zarar vereceğinden korkarak; "Dağ çok dik ve sapa, Ejder dev bir yaratık gel bu işten dön" demiş. Genç ise kızın babasına verdiği sözden dönmek istememiş kıza kavuşabilmek umuduyla, "Yol sapa, ejder dev ise sana olan sevdam daha büyük, ejder beni öldürürse bir kere ölürüm. Bu yoldan korkup dönmek, senden ayrı kalmak, bana binlerce kez ölmek gibi" diyerek Cis'e gelinliğini verip; nasipse gelirim giy bu gelinliği demiş.

Erciyes'in karı neden erimez? ' Er ile Cis efsanesi'

Yiğit genç, silahlar kuşanarak dağ yoluna çıkınca Cis peşinden gidip onu yolundan döndürmek istemiş.Yiğit yolundan şaşmayarak ejderin yanına varmış. Genci yakmak alev püskürten ejderin ateşi, Cis'i sarınca Er üzerine kapanıp onu korumak istemiş. İkisi birden tutuşarak yanmışlar. Cis'in beyaz gelinliği de dağın başından aşağı yayılmış ve Erciyes o günden sonra hep karlı ve dumanlı kalmış.

Erciyes'in karı neden erimez? ' Er ile Cis efsanesi'

Bu efsaneye göre Kayseri halkı Erciyes'in sonsuza kadar sisli ve karlı kalacağını anlatırmış. Erciyes'in erimeyen karının bilimsel açıklamaları bir yana bu efsane de inananlar için oldukça geçerli..