Erciyes Üniversitesi'nde şok artış: O yılda sigara kullanımı tavan yapmış!

Türkiye'de 15 yaş ve üzeri toplam nüfusta her 4 kişiden en az 1'inin sigara kullandığı belirtiliyor. Erciyes Üniversitesi öğrencilerinde de sigara içme durumu geçmiş yıllar ile kıyaslandı. Ayrıca seçilen Tıp, Mühendislik ve İlahiyat fakülterindeki öğrencilerin sırayla sigara tüketim oranı tespit edildi. Bakın en çok hangi fakültedeki öğrenciler sigara tüketiyor? Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in Kayseri haberlerinde...

Erciyes Üniversitesi'nde şok artış: O yılda sigara kullanımı tavan yapmış!

Erciyes Üniversitesi araştırmacılarının üzerinde çalıştığı 'Erciyes Üniversitesi Öğrencilerinde Sigara İçme Durumunun 1985-2019 Yılları Arasındaki Değişimi' isimli araştırma makalesi geçtiğimiz 2023 yılında yayımlandı. Araştırmada, Erciyes Üniversitesi öğrencileri arasında sigara kullanım durumu ile nikotin bağımlığı düzeyi saptanırken o yıllarda sigara tüketiminin yükseldiği kaydedildi.

Erciyes Üniversitesi'nde Raşit Dursun, Hasan Durmuş, Elçin Balcı, Yunus Deniz ve Nihat Köylüce ile Osman Günay'ın üzerinde çalıştığı araştırmada, 2018-2019 eğitim döneminde, Erciyes Üniversitesi Tıp, Mühendislik ve İlahiyat fakültelerinde okuyan öğrenciler üzerinde yapıldı. Yaklaşık 1500 öğrenciye araştırmacılar tarafından hazırlanan ve 48 sorudan oluşan anket formu ve altı sorudan oluşan Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi (FNBT) verildi.

İşte ERÜ'deki 34 yıllık değişim!

Çalışmada özellikle genç yaş grubundaki öğrencilerin sigara kullanım alışkanlıkları ve bağımlılık düzeyleri incelendi. Bununla birlikte Erciyes Üniversitesi'ndeki söz konusu fakülteler ile iki yarı çalışma sonucunda 34 yıllık değişim ortaya kondu.

En çok Mühendislik Fakültesi sigara tüketiyor!

Çalışmada yer alan bilgilere göre, 1348 öğrenci ile tamamlanan araştırma sonuçları aşağıdaki gibidir, Sigara kullanım oranı kadınlarda yüzde 6.3 ve erkeklerde yüzde 28.0 ve toplamda yüzde 16.1 olarak bulundu.

Bölümlere göre en yüksek sigara içme oranı yüzde 25.9 ile mühendislik fakültesinde görüldü. Tıp fakültesi ve ilahiyat fakültelerinde sigara içme oranları sırasıyla yüzde 13.9 ve yüzde 5.0 olarak bulundu.

Erkeklerde nikotin bağımlılık düzeyi yüksek ve çok yüksek olanların oranı yüzde 17.6 ile kadınların yüzde 6.4’lük oranından anlamlı olarak daha yüksek. Genel anlamda sigara kullanım sıklığı değerlendirildiğinde, 1985 yılında yüzde 29.8 (E:33.90, K: 12.20) ve 2005 yılında yüzde 16.7 (E: 25.60, K:5.10) iken, 2019 yılına gelindiğinde yüzde 16.1 (E: 28.0, K:6.3) olduğu görüldü.

Genel kullanım oranında düşüş var!

Araştırma sonunda varılan sonuç için şu ifadelere yer verildi: 'Erciyes Üniversitesi öğrencilerinde sigara kullanım oranı öğrenci profilinin değişimine bağlı olarak etkilenmektedir. Her ne kadar alınan önlemler ile bir dönem sigara kullanımı düşmüş olsa da 2019 yılında, cinsiyet bazında; hem kadın, hem de erkeklerde sigara içme oranında bir yükselme olduğu söylenebilirken genel kullanım oranında ise düşüş görülmektedir'

Çalışma detaylarını görmek için tıklayın...