Erciyes'te güvenli kızak için yataklı koruma

Türkiye'nin en önemli kış sporları ve turizm merkezi Erciyes'te, vatandaşların daha güvenli şekilde kayabilmeleri için kızak alanının etrafına yaylı yataklar yerleştirildi.

Erciyes'te güvenli kızak için yataklı koruma

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Erciyes AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Cahid Cıngı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kayak merkezi denildiği zaman sadece profesyonel kayakçıların kayak yapabildiği alanların akla gelmemesi gerektiğini söyledi.

Özellikle hafta sonlarında veya diğer tatil dönemlerinde ailelerin çocuklarıyla farklı bir gün geçirmek için Erciyes'e akın ettiğini belirten Cıngı, kızak, kayak ve snowboard pistlerinde gencinden yaşlısına herkesi görebilmenin mümkün olduğunu ifade etti.

Kayak ve snowboard pistlerinin daha profesyonel insanlar tarafından tercih edildiğini, amatörce kar zevki yaşamak isteyenlerin ise kızağa yöneldiğini dile getiren Cıngı, şunları kaydetti: "Her ne kadar vatandaşlarımız kızağı tehlikesiz görüp 'bir şey olmaz' düşüncesiyle hareket etmiş olsa da biz işi şansa bırakmıyor her türlü güvenlik tedbirimizi alıyoruz. Kızak alanlarımızın etrafını tamamen fileledik ve dışarıdan kayak veya snowboard yapanların bu alana yanlışlıkla da olsa girişine müsaade etmiyoruz. Kızakçılarımızın da diğer pistlere geçmesini engellemiş oluyoruz. Yoğunluğa göre sayıları 15'e kadar çıkan pist güvenlik ekiplerimiz de bu alanda hizmet veriyor. Kızak alanlarındaki son tedbirimiz ise yaylı yataklar. Kayseri'de yatak üretimi yapan bir firmamızın sponsorluğunda kızak pistinin etrafına 50 kadar yaylı yatak döşedik. Yukarıdan aşağıya hızla kayak kızakçılarımız kızağı kontrol edememeleri durumunda bu yataklara çarparak herhangi bir zarar görmeden durabiliyor."

"GÜVENLİK, OLMAZSA OLMAZIMIZ"

Cıngı, uyarılara rağmen bir kızağa bazen 3-4 çocuğun bindiğini, fazla kişinin durmayı zorlaştırabildiğini veya pistte takla atmalarına neden olabildiğine işaret etti.

Bazen de yaşlıların torunlarıyla kızağa bindiğini anlatan Cıngı, bu gibi durumlarda herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için güvenlik tedbirlerine çok büyük önem verdiklerini vurguladı.

 

Yataklı önlemle kızak pistindeki kaza ve yaralanma olayını en aza indirdiklerini belirten Cıngı, şöyle devam etti: "Çok şükür Erciyes'te hiçbir üzücü kaza yaşamasak da diğer bazı kayak merkezlerinde ölümle sonuçlanan üzücü kazalar oldu. Buralara kalabalık insan grupları geliyor ve gerekli her türlü tedbiri eksiksiz almadığımız durumda insanların canı yanabiliyor. Erciyes'te bizim olmazsa olmazımız güvenlik. İnsana gelebilecek herhangi bir zararı hiçbir şekilde telafi etmemiz mümkün değil. Potansiyel riskleri yöneterek ortadan kaldırmaya ve kayakçılara, kızakçılara dağda kendi halinde faaliyette bulunmak isteyen vatandaşlarımıza daha güvenli, daha huzurlu ortamlar sağlamak, can ve mal güvenliklerini garanti altına almaya çalışıyoruz."

KIZAKÇILAR MEMNUN

Aksaray'dan gelen ve kızak pistinde arkadaşlarıyla kaymanın heyecanını yaşayan İbrahim Şahin, Türkiye'deki birçok kayak merkezine gittiğini ve Erciyes'in hem pist kalitesi hem de güvenlik konusunda alınan önlemlerle çok daha iyi konumda olduğunu söyledi.

Kızak pistinin etrafındaki yatakları ilk gördüğünde çok şaşırdığını ifade eden Şahin, "Güvenliği çok abarttıklarını düşünüyordum ancak kayarken duramayıp yataklara çarpınca ne kadar doğru bir iş yapıldığını anladım" diye konuştu.

Ailesiyle Erciyes'te kayan Yıldırım Uçut da "Önceden kızak yaparken duramazsam ne olur, düşer veya insanlara çarpıp zarar verir miyim diye düşünüyordum. Şimdi böyle bir düşünceye kapılmadan rahat ve özgürce kayabiliyorum" dedi.