Erciyes'te paralel oyun

Göreve geldiği günden bu yana paralel Yapıya savaş açan Erciyes Üniversitesi Vekil Rektörü Prof. Dr. Hamza Çakır'ın yıpratılması için düğme basıldı. Paralel Yapı'ya yakınlığı ile bilinen kişiler, Çakır'ın önünü kesmek için karalama kampanyası başlattı.

Erciyes'te paralel oyun

Erciyes Üniversitesi’nde 17 Aralık tarihinde yapılacak olan rektörlük seçimi öncesinde önemli gelişmeler yaşanıyor. 11 adayın yarıştığı rektörlük seçiminde sona yaklaşılırken, rektörlük makamını eline geçirme hesabı yapan kişi ve gruplar da farklı algı operasyonları ile bu amaçlarına ulaşma çabasına giriştiler. Özellikle, yıllardan beri Erciyes Üniversitesi’nde kadrolaşmaya çalışan Paralel Yapı’nın, yeni dönemde elamanlarını korumak amacıyla birçok yönteme başvurarak, kendilerine yakın adayların seçilmesi için gayret gösterdikleri öğrenildi.

Erciyes Üniversitesi’nde yapılacak seçimde en çok şans verilen adaylar arasında, 5 aydır vekil rektör olarak görev yapan Prof. Dr. Hamza Çakır bulunuyor. Akademisyenlerin en çok şans verdiği çakır, göreve geldiği günden bu yana paralel yapıya karşı ortaya koyduğu net tavırla biliniyor. Daha önce bu yapıya verilen üniversite yurdunu geri alan, bedelsiz tahsis edilen yurtların geri alınması için hukuki süreç başlatan ve TEKNOPARK’ın daha önce yaptığı protokolleri iptal ettiren Prof. Dr. Çakır, farklı yerlerden gelen kadro taleplerini de titizlikle inceleyerek, paralel yapıya yakın kişilerin üniversiteye sızmasını engelledi. 
Prof. Dr. Çakır’ın seçimi kazanması halinde, Erciyes Üniversitesi’nde barınamayacaklarını düşünen bu yapıya yakın elemanların, bunu engellemek için harekete geçtikleri belirtiliyor. Prof. Dr. Çakır’ı hem Yükseköğretim Kurulu (YÖK) hem de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan nezdinde yıpratmak için çeşitli söylentiler yaymaya başlayan bu kişiler, Melikşah Üniversitesi’nde, Erciyes Üniversitesi’ne çok sayıda akademisyenin geçiş yaptığı yalanına bile sarıldılar. Oysa Çakır’ın döneminde bir tek geçiş bile söz konusu olmadı. Bazı adayların Cumhurbaşkanı ve YÖK’ün desteğini alarak aday olduğu algısını oluşturmaya çalıştığını da iddia eden aynı çevreler, akademisyenlerin vereceği oyların önemsenmediği algısını da oluşturarak, seçimi maniple etmeye çalışıyorlar.
Erciyes Üniversitesi’nde özellikle Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur’un döneminde, paralel yapıya yakın çok sayıda akademisyen kadroya alındı. FETÖ mensuplarına karşı mücadele etmeyen, bu noktada gelen istekleri de geri çevirdiği iddia edilen Keleştemur, 17 Aralık’ta yapılacak olan rektörlük seçimlerinde etkili olmak için büyük gayret gösteriyor. Keleştemur’un, tarafsız davranmayarak, bazı öğretim üyelerini aradığı ve desteklediği rektör adayıları için oy istediği ifade ediliyor. Paralel yapıya yakın kişilerin de “zarar gelmeyeceğini bildikleri için” Keleştemur’la aynı adayları destekledikleri ileri sürülüyor.

Erciyes Üniversitesi’nde 17 Aralık’ta yapılacak olan seçim için 11 rektör adayı bulunuyor. Yapılacak seçim sonucunda ilk 6 sıraya giren isimler, YÖK tarafından 3’e düşürülecek ve Cumhurbaşkanı’na sunulacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu isimlerden herhangi birini rektör olarak atayacak.