Erdoğan: 'Altyapıyı kuruyoruz'

Atatürk Kültür Merkezi'nin tamamlanıp hizmete girdiğinde İstanbul ve ülkemiz için sembol bir mekân olacağını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yapının yıkılıp yeniden inşasına karşı yürütülen direnişin, kültür-sanat hassasiyetinden değil ideolojik saplantılardan kaynaklandığını belirtti ve 'Çağdaşlaşmanın ve modernleşmenin içini boşaltmak yerine, bunların gereği olan altyapıyı kuruyoruz' ifadelerinde bulundu.

Erdoğan: 'Altyapıyı kuruyoruz'

“ÜLKEMİZDE TAŞ ÜSTÜNE TAŞ KOYDURMAMAYI MAHARET SANAN BİR LOBİ VAR”
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının devamında, “Bu zihniyet bizim karşımıza her alanda çıkıyor. Ülkemizde taş üstüne taş koydurmamayı maharet sanan, bunun için sistemin açıklarını, tüm zaaflarını kullanan, hatta dışarıdan da ciddi destek alan, adeta kurumsallaşmış bir lobi bulunuyor. Biz, ta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğumuz gün bu lobiyi tespit ve teşhir etmiştik. Başbakan olduk, bu lobinin Türkiye’nin her işinde, her yerinde aynı faaliyeti gösterdiğini gördük. Cumhurbaşkanı olduk, Avrupa’dan Amerika’ya kadar dünyanın dört bir yanında yine aynı lobinin uzantılarıyla karşılaştık” dedi.
 
AKM’nin yeniden inşasına karşı çıkan zihniyetle Türkiye’nin terör örgütleriyle mücadelesini engellemeye çalışan anlayışın aynı olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “İstanbul’da inşa ettiğimiz yeni havalimanı ve diğer büyük projelerimizi engellemek için uğraşan güçlerle, Suriye ve Irak’taki operasyonlarımızı sabote etmeye çalışan eller de aynıdır. Günümüzde küresel ve bölgesel güç mücadeleleri öylesine kural, kaide, ahlak tanımaz bir hâle gelmiştir ki, bedeli milyonlarca insanın hayatı olan alçakça bir oyun her gün yeniden sahnelenmektedir. Biz, diğer tüm alanlarda olduğu gibi, proje tanıtım töreninde bir arada bulunduğumuz AKM’nin yeniden inşası konusunda da sabırlı ve kararlı bir duruş sergiledik. Dikleşmeden dik durarak, ötekiler gibi ahlakı ve hukuku bir kenara bırakmadan ama hedeflerimizden de taviz vermeden, hamdolsun, işte bugünlere geldik.”
 
“PROJE ÜRETEMEYENLERİN MİLLETE HAKARET EDEN TAVIRLARI ÇARESİZLİKLERİNDEN”
 
Yeniden daha büyük, işlevsel ve modern bir şekilde inşa edilecek AKM’den yıllardır bu projeyi sabote etmek için uğraşanların daha fazla yararlanacağını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Fakat onların yanlış yolda gidiyor olmaları, bizi doğru işler yapmaktan alıkoyamazdı. Nitekim benzer görüntülere Marmaray’dan Avrasya Tüneline ve Yavuz Sultan Selim Köprüsüne kadar nice projede de şahit olduk. Milletimizin yapılanları ve bunları inşa edenleri olduğu gibi, engel olanları da gördüğüne inanıyoruz. Proje üretemeyenlerin, icraat ortaya koyamayanların, bu konuda topluma güven veremeyenlerin milleti hedef alan, millete hakaret eden tavırları ise, içinde bulundukları çaresizliğin ifadesidir” dedi.
 
Dünya çapında kabul gören bir otomobil, bir uçak, bir bilgisayar, bir telefon, bir işletim sistemi ortaya çıkartılamadığını; aynı başarısızlığın kültür ve sanat alanında da yaşandığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun ortam, iklim ve zihniyet meselesi olduğunun altını çizdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerinin devamında, “İklim çorak olunca, bir taraf kavrulurken diğer taraf yeşermiyor. Aslında hedef doğruydu ama yöntemler yanlış olunca neticeye ulaşılamadı. Bugün biz de, Cumhuriyetimizin kuruluş yıllarında ortaya konmuş olan muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkma hedefini isabetli buluyor ve sahip çıkıyoruz” şeklinde konuştu.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında şunları kaydetti: “Çağdaşlaşma, modernleşme laflarını ağzımıza sakız edip içlerini boşaltmak yerine, her alanda bunların gereği olan altyapıyı kuruyoruz. Geçtiğimiz 15 yılda Türkiye’yi 3 kat büyütmüş olmamız, Cumhuriyet tarihinin en büyük, en iddialı, en başarılı çağdaşlaşma ve modernleşme hamlesidir. Atatürk Kültür Merkezi’nin yerine inşa edeceğimiz yeni eser de, işte bu anlayışın bir yansıması olacaktır.”
 
TAKSİM MEYDANI’NIN YENİDEN DÜZENLENMESİ
 
Yeni AKM projesinin mimarı Murat Tabanlıoğlu’ndan inşaatın 2019’un ilk çeyreğinde bitirileceği sözü aldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, konunun takipçisi olacaklarını ve bu işe de diğerleri gibi sahip çıkılacağını kaydetti. Dünyada gelişmiş ülkelerin meydanlarıyla anıldığını, hepsinin kendilerine has dev meydanları olduğunu belirterek, Taksim Meydanı için planlanan yeni düzenlemelerin de müjdesini veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Maalesef bu tür meydanlarımız hep yok edildi, yok oldu. İnşallah Taksim yeniden o özelliğine kavuşacak. Bu trafiğin tamamen yer altına alınmasıyla Taksim Meydanı inşallah ortaya çıkacak. Bunun yanında yeni bazı adımlar inşallah Ankara’mızda da atacağız. Orada da yine bu tür meydanlarımıza kavuşacağız. Çevre düzenlemeleriyle, peyzajlarıyla da aynı zamanda örnek hâle gelecektir, bunu kısa zamanda gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.
 
Projenin, ilk AKM’nin tasarımcısı olan merhum Hayati Tabanlıoğlu’nun oğlu Murat Tabanlıoğlu tarafından yapılacak olmasının, tarihe sırt dönülmeden geleceğe doğru yüründüğünün bir ifadesi olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, diğer alanlarda da bin yıllık birikimin tamamına sahip çıkan bir anlayışla çalışmakta kararlı olduklarını vurguladı.
 
Binanın kendisi kadar, burada ortaya konacak kültür-sanat faaliyetlerinin zenginliğinin önemine de işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKM’nin belli bir elitin gelip programları izlediği yer olmayacağını, milletin gelip bu programları izleyeceğini ifade etti.
 
“KÜLTÜR-SANAT KAYNAKLARIMIZ BAŞKA HİÇBİR MİLLETE NASİP OLMAYACAK DERECEDE ZENGİN”
 
Konuşmasının devamında Türk Milletinin kültür-sanat kaynaklarının, başka hiçbir millete nasip olmayacak derecede geniş, zengin ve mümbit olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Doğu’ya doğru gidin, Kafkasya kültürü, Orta Asya kültürü, bizim kültürümüzdür. Batıya doğru gidin Balkan kültürü, Doğu Avrupa kültürü, bizim kültürümüzdür. Kuzeye gidin Kırım kültürü, Kazan kültürü, bizim kültürümüzdür” şeklinde konuştu.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Bugün şöyle geriye dönüp baktığımızda, Avrupa'nın hukuk sistemini, sosyal hayatını, kültür ürünlerini aynen alıp kullanmanın, bizi arzu ettiğimiz hedeflere ulaştıramadığını görüyoruz. Çünkü biz muasır medeniyet anlamında Batılı olmakla şeklen Avrupalı olmayı maalesef birbirine karıştırdık. Muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkmak küresel bir iddia sahibi olmak demekken kültürel taklitçiliğin asırlarca sizi kendisine rakip, hatta düşman görmüş bir dünyaya teslimiyet demek olduğunu ne yazık ki göremedik. Biz teslimiyeti reddediyor, Türkiye'yi her alanda küresel düzeyde söz ve iddia sahibi bir ülke hâline getirmenin mücadelesini veriyoruz.”
 
AKM'nin sadece 2 bin 500 kişilik salonda yapılan toplantılarla anılmayacağına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tüm içerideki etkinliklere imkân hazırlayacak, gerek tiyatro noktasında, gerek diğer kitap teşhir alanlarıyla, oralardaki dinlenme noktasında adeta kıraathaneleriyle inşallah çok daha farklı bir zenginliğe sahip olur. En üst katındaki lokantası Boğaza nazır, herhâlde İstanbul'da inşallah benzeri olmayacak ama tabii tüm mesele, oradaki takdim çok çok önemli. İnşallah Türk mutfağının oradaki takdimi, bir çekim alanını orada ayrıca oluşturarak. Sadece belli günlerde, belli saatlerde, akşamları değil, her an hareket hlinde olan bir mekân olarak tüm dünyaya hizmet verecek" dedi. HABER-FOTO: CUMHURBAŞKANLIĞI BASIN MERKEZİ