Erdoğan: 'AmacımızTürkiye'yi Daha İleriye Taşımak'

Denizli'de toplu açılış töreninde konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin 1923 yılında rejimini Cumhuriyet olarak belirlediğini ifade ederek, 'Gerçek anlamda cumhurun, yani halkın yönetimi hâline gelebilmemiz elbette biraz zaman almıştır ama sonuçta milletimiz demokrasiyi, hak ve özgürlüklerin teminat altında olduğu hukuk devletini benimsemiş, özümsemiştir. Bizim de amacımız, millî, yerli, demokrat, özgürlükçü, müreffeh Türkiye'yi daha ileriye taşımaktır' dedi.

Erdoğan: 'AmacımızTürkiye'yi Daha İleriye Taşımak'

“TÜRKİYE BUGÜNLERE DEMOKRASİYLE GELDİ”
 
Konuşmasında vatandaşlardan ‘tek millet, tek bayrak, tek devlet ve tek vatan’ için 16 Nisan’da yapılacak halk oylamasında ‘evet’ demelerini isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşların bir ağızdan ‘evet’ cevabı vermeleri üzerine, millette bu coşku ve heyecan olduğu sürece, kimsenin Türkiye’ye diz çöktüremeyeceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “ Bu terörü Allah’ın izniyle bitireceğiz. Bu ülkenin huzuruna, bu ülkenin mutluluğuna, refahına kast edenlere inşallah oralarda yaşam hakkı tanımayacağız. Denizli’den yükselen bu evetler 16 Nisan’ın da ötesinde istiklaline ve istikbaline sahip çıkan bir milletin arşa yükselen sedasıdır” dedi.
 
Halk oylamasına sunulan yönetim sistemi değişikliği ile ilgili ‘rejim değişiyor’ iddialarına cevaben Türkiye’nin 1923 yılında rejimini Cumhuriyet olarak belirlediğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gerçek anlamda cumhurun, yani halkın yönetimi hâline gelebilmemiz elbette biraz zaman almıştır; ama sonuçta milletimiz demokrasiyi, hak ve özgürlüklerin teminat altında olduğu hukuk devletini benimsemiş, özümsemiştir. Bizim de amacımız, millî, yerli, demokrat, özgürlükçü, müreffeh Türkiye’yi daha ileriye taşımaktır” diye ekledi.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bugünlere demokrasiyle geldiğini, bundan sonra da yoluna demokrasiyle devam edeceğinin altını çizdi ve aksi yönde bir tehditle karşılaşıldığında, 15 Temmuz’da olduğu gibi mücadelenin en önünde kendilerinin yer alacağını söyledi.
 
“15 TEMMUZ’DA PEK ÇOK AVRUPA ÜLKESİ BAŞSAĞLIĞI DİLEĞİNDE DAHİ BULUNMADI”
 
Fetullahçı terör örgütü (FETÖ) tarafından gerçekleştirilen; ancak milletin ve devletin iradesiyle başarısızlıkla sonuçlanan 15 Temmuz darbe girişiminde onca şehit olmasına rağmen, istisnalar hariç pek çok Avrupa ülkesinin üç gün geçmeden başsağlığı dileğinde dahi bulunmadığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, devamında şunları söyledi: “Bunlar böyle, bunlara güvenmeyin. Çünkü onlar bu FETÖ’yü destekliyordu. İşte Almanya’nın İstihbarat Başkanı çıkıyor açıklama yapıyor. Bir istihbarat başkanı açıklama yapamaz. Diyor ki; ‘Bu olayların arkasında biz bir terör örgütü olarak FETÖ’yü görmedik.’ Şunlara bak, sen ne anlarsın FETÖ’den, FETÖ’nün terör örgütü olup olmadığından. Bunu önce muhatabına sor, Türkiye’nin Millî İstihbarat Teşkilatıyla bunu görüş. Sen kimsin, haddini bil. Ha bu ne demektir biliyor musunuz? Almanya’nın en üst düzeyinde olanlar diyor ki, ‘ben söylemiyorum sen söyle’; bu, bu demektir. Ama Arapların bir sözü var, ‘men dakka dukka’ diye. Kime siz bir kötülük yaparsanız karşılığını bulursunuz; bu, budur.”
 
“CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÛMET SİSTEMİ HEPİMİZ İÇİN FAYDALI BİR DEĞİŞİMDİR”
 
Demokraside, ekonomide, yatırımlarda, büyük projelerde daha iddialı, daha güçlü bir Türkiye için yönetim sisteminin yenileneceğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, hayatının hiçbir döneminde değişimden ve yenilikten korkmadığını; Türk milletinin de tarihi boyunca iyi, güzel ve faydalı olan ne varsa almaktan kaçınmayıp değişime daima öncülük eden bir millet olduğunu dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunu istemeyenler mevcut düzenin çarpıklıklarından nemalananlardır. Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi elbette büyük bir değişimdir, ama hepimiz için faydalı bir değişimdir” dedi.
 
“VATANDAŞLARIMIZA YAPILAN MUAMELE AVRUPA BİRLİĞİ DEĞERLERİNE UYMUYOR”
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, uluslararası ilişkilerde de demokrasi odaklı bir yaklaşım içinde olduklarını, son dönemde Avrupa ülkeleri ve Avrupa Birliğiyle olan sorunların, Türkiye’nin onları demokrasi, özgürlükler ve insan hakları gibi değerlere aykırı davranmaları sebebiyle eleştirmesinden kaynaklandığını kaydetti.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerinin devamında konu ile ilgili şu açıklamaları yaptı: “Ülkemize, ülkemizi temsil eden insanlara, vatandaşlarımıza yapılan muamelelerin Avrupa Birliği değerlerine uymadığını kendilerine söylüyoruz. Bu değerler, Avrupa ülkelerinin kendi çıkarları söz konusu olduğunda rafa kaldırılacak, ama başka devletlere saygısızca dayatılacak araçlar hâline dönüştürülemez. Eğer Avrupa böyle bir yanlışa düşerse, en büyük zararı kendisi görür. Ben bunları söyleyince rahatsız oluyorlar. Kendilerini tehdit ettiğimizi söylüyorlar. Bunun neresi tehdit? Bizim yaptığımız Avrupa ülkelerini demokrasi, özgürlük, insan hakları konusundaki yanlışları sebebiyle doğacak sonuçlar konusunda ikaz etmekten ibarettir. Bir Türk atasözü der ki; dost acı söyler, ama gerçeği söyler. Bizim söylediklerimiz Avrupalılara acı geliyorsa, bilsinler ki biz onları dost kabul ediyoruz da onun için söylüyoruz. Bizim meşrebimizde yüze gülüp arkadan kuyu kazmak, arkadan hançerlemek yoktur. Türk arkadan hançerlemez, arkadan kuyu kazmaz. Avrupalılar merak etmesinler, biz ne düşünüyorsak açıkça söyleriz. Ne yapıyorsak açıkça yaparız.”
 
“MİLLETE HİZMET İÇİN GEREKTİĞİNDE BEDEL ÖDEYECEKSİN”
 
2011 yılından beri Türkiye’yi sivil siyaset eliyle yapılan, Meclisin kendi iradesiyle inşa edeceği bir Anayasaya kavuşturmak istediklerini; ancak Cumhuriyet Halk Partisi’nin oralı olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, oluşturulan Anayasa Komisyonu’nda anlaşmaya varılan 60 maddenin çıkarılması için teklif götürdüklerinde ise CHP’nin buna yanaşmadığını hatırlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Çünkü bunlar ekmeden biçmeye alışmışlar. Sorumluluk dedi mi hemen sıvışıveriyorlar. İyi de Türkiye’nin meseleleri kaçmakla çözülmüyor ki, millete hizmet sıvışarak yapılmaz ki, bunun için çalışacaksın, ter dökeceksin, mücadele edeceksin, risk alacaksın, gerektiğinde bedel ödeyeceksin” şeklinde konuştu.
 
Konuşmasında, “İstanbul’a hizmetin bedelini dünyayı cezaevinin demir parmaklıkları arkasından seyrederek ödedik. Ülkemize hizmetin bedelini tehditlerle, tacizlerle, bildirilerle, darbe girişimleriyle, hayatımıza kastedilerek ödedik” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları ekledi: “Hem elini sıcak sudan soğuk suya vurmayacaksın, hem de sürekli itiraz edip kendine paye çıkartmaya çalışacaksın; yok öyle yağma. Biz diyoruz ki, Türkiye Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemiyle daha iyi yönetilecek. Peki, Anayasa değişikliğine karşı çıkanlar ne diyor? Türkiye’nin böyle daha iyi yönetildiğini söylüyorlarsa, darbeleri, koalisyonları, krizleri, kaos dönemlerini savunuyorlar demektir.”
 
“MİLLETİMİZ DÜNYANIN EN MUTLU TOPLUMLARI ARASINDA YER ALMAYI HAK EDİYOR”
 
“Anayasa değişikliğine karşı çıkanların ülkemizi ve milletimizi daha iyiye, daha ileriye götürme konusunda herhangi bir taahhüdünü, sözünü, hayalini duyan var mı?” diye soran Cumhurbaşkanı Erdoğan, değişikliğe karşı çıkanların böyle bir dertlerinin ve hedeflerinin olmadığını söyledi ve “Hani ağlarsa anam ağlar, gerisi yalan ağlar diye bir söz var ya. Ülkemiz için dertlenirsek milletimizle birlikte biz dertleniriz. Bu dertlere milletimizle birlikte bizler derman oluruz. Onların her şeyleri gibi ağıtları da yalandır. Türkiye, dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girerek devler ligine yükselmeye layıktır. Milletimiz dünyanın en müreffeh, en huzurlu, en mutlu toplumları arasında yer almayı hak ediyor. Biz bunun için ne gerekiyorsa yapmakta kararlıyız. Yönetim sistemimizi de işte bu sebeple değiştiriyoruz” diye konuştu.
 
“DENİZLİ’YE 14 YILDA 16 MİLYAR KAMU YATIRIMI YAPTIK”
 
Tarımda ve sanayide elde ettiği başarılarla Türkiye’nin örnek şehirlerinden biri olan Denizli’nin dış ticaret hacminde Türkiye’de 7. Sırada olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, tekstilden madenlere kadar geniş bir alanda üretim üssü hâline gelen bu şehirle gurur duyduklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Geçen yılki ihracatı 2,5 milyar lirayı bulan Denizli’nin bu gayretine biz de son 14 yılda 16 milyar liraya yakın kamu yatırımı yaparak destek olduk” dedi.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, düzenlenen törenle resmî olarak açılışları yapılan ve toplam yatırım bedeli 953 milyon lira olan pek çok hizmet ve tesislerin millete ve Denizli’ye hayırlı olması temennisinde bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şehre kazandırılan eser ve hizmetlerin arasında sağlık, eğitim, adalet alanında bakanlıkların ve çeşitli kamu kurumlarının yanı sıra Denizli Büyükşehir Belediyesinin yatırımlarının olduğunu söyledi.
 
“16 NİSAN’I BAŞARIYLA ANLATMAMIZ GEREKİYOR”
 
16 Nisan’da vurulacak her evet mührünün, Türkiye’nin 2023 hedeflerinin hayata geçmesi için atılmış bir adım olduğuna vurgu yaparak, “Türkiye’nin de, Denizli’nin de 16 Nisan’dan sonra yapılacak çok işi var. Bu işlerin süratle ve kararlılıkla hayata geçirilmesi, hedeflerimize ulaşabilmemiz için, gelecek nesillere güçlü ve zengin bir ülke bırakabilmemiz için 16 Nisan’ı başarıyla anlatmamız gerekiyor” sözlerine yer veren Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini,
 
16 Nisan’ın Türkiye için yeni bir milat olması temennisiyle tamamladı. HABER-FOTO: CUMHURBAŞKANLIĞI BASIN MERKEZİ