Erdoğan: 'İdam konusunda karar, mercii millettir'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı konuşmada vatandaşların idam cezasının çıkarılması yönünde talepte bulunması üzerine: 'Şehitlerin katillerini bizim affetme yetkimiz yoktur. Karar mercii millettir' dedi.

Erdoğan: 'İdam konusunda karar, mercii millettir'

Vatandaşların, teröristlere yönelik idam cezasının çıkarılması yönünde tezahüratta bulunması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu kararı destekleme yönünde AK Parti, MHP ve CHP liderlerinin söz verdiğini hatırattı ve 16 Nisan’da verilen kararın bunun işaret fişeği olduğunu söyledi. Meclis’ten bu partilerin onayıyla kararın çıkması durumunda onaylayacağının sözünü veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis’ten bu kararın çıkmaması durumda ise bunun için bir halk oylamasına gidilebileceğini söyledi ve “Şehitlerin katillerini bizim affetme yetkimiz yoktur. Karar mercii millettir. İnşallah bunu yapacağız” ifadelerini kullandı.
 
“KARAR VE SÖZ MİLLETE AİT”
 
Önümüzdeki ilk seçimlerden itibaren kararın ve sözün millete ait olduğunun, milletin sözünün ve kararının üzerinde bir söz ve kararın bulunmadığının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: “Milletimizin yarısından fazlasının desteğiyle işbaşına gelecek olan Cumhurbaşkanı, yüzde 50 artı 1 ile hükûmetini kuracak ve icraatlarına başlayacak. Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sisteminin her hâl ve şart altında kazananı milletimiz olmuştur, ülkemiz olmuştur. Üye sayısı 600’e çıkan Meclis, kanun çıkarma ve denetleme görevlerini daha güçlü ifa edecektir. Yargımız, milletimiz adına adaletin tesisi için çalışmayı sürdürecektir. Bu yeni sistemin yürürlüğe gireceği önümüzdeki ilk seçimlere kadar, hem ülke olarak, hem de yönetim olarak yapmamız gereken pek çok iş bulunuyor. Meclis’imiz, yeni sistem için gereken uyum kanunlarını çıkartacak ve Hâkimler Savcılar Kurulunun kendi kontenjanına düşen üyelerini seçecektir. Ah ne yalanlar söylediler, neler söylediler. Meclisin yetkileri yokmuş, ah ah… ‘Ağlarım ağlatamam, hissederim söyleyemem / Dili yok kalbimin, ondan ne kadar bizarım.’ Hem içerden, hem dışardan, ne yazık ki bunları gördük.” HABER-FOTO: CUMHURBAŞKANLIĞI BASIN MERKEZİ