Ersoy: Bu Karar Kayseri'nin Prestijini Düşürecek

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi üzerine ve Kayseri'de bulunan Basın İlan Kurumu Bölge Müdürlüğü'nün kapatılaraki Adana bölgesine bağlanmasının yarattığı olumsuz etkilerini dile getirerek, önemli açıklamalarda bulundu.

Youtube Kanalı
Youtube Kanalı
Abone Ol
Ersoy: Bu Karar Kayseri'nin Prestijini Düşürecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, vergi kanunları ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi üzerine önemli açıklamalarda bulundu ve Kayseri'de bulunan Basın İlan Kurumu Bölge Müdürlüğü'nün kapatılarak Adana bölgesine bağlanmasının yarattığı olumsuz etkileri dile getirdi. Bu kararın Kayseri'nin prestijini düşüreceğini belirtti.

Alınan bu karardan vazgeçilmeli

Ersoy, 24 Temmuz günü Kayseri basın camiasının Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından alınan karar ile Kayseri'de bulunan Basın İlan Kurumu Bölge Müdürlüğü'nün kapatılarak Adana bölgesine bağlanmasının yarattığı olumsuz etkileri dile getirdi. Bu kararın Kayseri'nin prestijini düşüreceğini ve çevre illeri de olumsuz etkileyeceğini belirten Ersoy, bu karardan ivedilikle vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

Kısa Vadeli Sigorta Prim Oranları Yeniden Belirleniyor

Vergi Kanunları ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerine de açıklama yapan Ersoy, kısa vadeli sigorta kolları prim oranının yeniden belirlenmesine dair düzenlemeleri vurguladı. Bu düzenleme ile kısa vadeli sigorta kolları prim oranının yüzde 2,25'ten yüzde 1,5'e kadar indirilebileceğini veya yüzde 2,5'e kadar artırılabileceğini ve bu konuda Cumhurbaşkanına yetki verildiğini belirtti.

‘Vergi İndirimi Uygulaması Kalkıyor’

Ersoy, yaşlılık, malullük, ölüm aylığı alan emeklilerin ve hak sahiplerinin dosya bazında 10 bin TL olan aylık asgari ödeme tutarının 12 bin 500 TL'ye yükseltilmesine ilişkin düzenlemeler yapıldığını hatırlattı. Ayrıca, EYT'den yararlandıktan sonra aynı iş yerinde çalışmaya devam eden emeklilerin istihdamını sağlayan işverenlere uygulanan vergi indirimi uygulamasının kaldırılacağını ve bu uygulama ile işverenler arasındaki ikili uygulamanın sona erdirilmesinin amaçlandığını dile getirdi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı Bütçesine Ödenek Artışı

Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesine 2024 yılında ödenek eklenmesine dair Cumhurbaşkanına yetki verilmesinin sağlandığını açıklayan Ersoy, yatırım fon ve ortaklıklarının vergi istisnasından yararlanabilmesi için kâr payı dağıtma şartının getirileceğini belirtti. Ayrıca, yap-işlet-devret modeli ile kamu-özel iş birliği modeli projeleri kapsamında elde edilen kazançlardan yüzde 30 kurumlar vergisi alınmasının amaçlandığını söyledi.

Kurumlar Vergisinde Yeni Dönem

Ersoy, yurt içi asgari kurumlar vergisinde düzenlemeler yapılacağını ve bu düzenlemelerle kurumlar vergisi mükelleflerinin hesaplayacakları kurumlar vergisinin tespitine yönelik vergi güvenlik müessesesinin ihdas edilmesinin öngörüldüğünü açıkladı. Böylece, kurumlar vergisi mükelleflerinin hesaplanan kurumlar vergisi matrahına ilişkin kurumlar vergisi oranını ve hesaplanan vergi üzerinden indirim mekanizmasını kullanabileceğini belirtti. Ayrıca, düzenlemeyle hesaplanan verginin kurumların indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının yüzde 10'undan az olamayacağına ilişkin hükmün yer aldığını söyledi.

Asgari Kurumlar Vergisi Geliyor

Son yıllarda artan dijitalleşme ve teknolojik gelişmeler nedeniyle ülkelerin ve uluslararası kuruluşların vergi sistemlerini revize ettiğini belirten Ersoy, hazırlanan kanun teklifiyle, dünya genelinde elde ettikleri yıllık konsolide hasılatı 750 milyon Euro karşılığı Türk lirasını aşan çok uluslu işletmelere asgari düzeyde kurumlar vergisi uygulanmasını amaçlayan düzenlemeler yapıldığını ifade etti. Bu düzenlemelerle, çok uluslu işletmeler için öngörülebilir sonuçlar sağlayan şeffaf ve kapsamlı bir vergilendirme sisteminin uygulamaya koyulmasının hedeflendiğini söyledi. Ayrıca, büyük çok uluslu işletmelerin elde ettikleri kazançlar üzerinden hesaplanan toplam verginin asgari kurumlar vergisi oranına eşitlenmesini amaçlayan ilave bir vergileme sistemi oluşturulacağını açıkladı.

Yurt Dışına Çıkış Harcı 500 TL'ye Yükseliyor

Yurt dışına çıkış yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından alınan harç tutarının güncellenerek 500 TL olarak belirleneceğini ve harcın her yıl yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanacağını belirtti. Kamu görevlileri sendikalarına ilişkin düzenlemelerle, sendika üyesi olan kamu görevlilerine toplu sözleşme ikramiyesi ödenmesiyle ilgili düzenlemeler yapıldığını açıkladı.

Hunat TV'nin 5. Yılı Kutlandı

Ersoy, konuşmasında ayrıca Kürşat Açıkgöz'ün Genel Yayın Yönetmenliğini yaptığı Hunat TV'nin 5. yılını kutlayarak, yayın hayatında başarılar diledi.