ERÜ Başhekimi Doğru 'Bu bilgiler gerçeği yansıtmamaktadır'

Kayseri'deki Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Radyoloji bölümünde görevli, 12 röntgen teknisyeninin troid kanserine yakalandığı iddia edilen haberle ilgili Erciyes Üniversiteleri Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Kudret Doğru'dan açıklama geldi.

ERÜ Başhekimi Doğru 'Bu bilgiler gerçeği yansıtmamaktadır'

Radyasyon Güvenlik Kurulu Başkanı ve Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kula ve İş Sağlığı ve Güvenliği Birim Sorumlusu Doç Dr. Elçin Balcı ile ortak basın toplantısı düzenleyen  Başhekim Doğru, “Öne çıkan haberde 12 kişinin troid kanseri olduğuna dair bilgilerin gerçeği yansıtmadığını öncelikle söylemek istiyorum” diyerek başladığı açıklamalarda şunları dile getirdi: “Bizim hastanelerimizde 2015 yılından itibaren aktif çalışan bir iş sağlığı denetim kurulu var ve bu birim tarafından yapılan rutin kontrollerde  tespit edilen bazı hastalıklar var. Bu iş sağlığı zemini ile ilgili kamu kesiminde 1 Temmuz 2016 tarihi itibariyle başlayacak olan rutin muayene ve tetkik çalışmalarını bir 2015 yılında başlatmış bulunuyoruz. Tabi 2015 yılındaki rutin personel muayene ve takiplerinde tespit edilen durumlar var. Yaklaşık 3 bin çalışan olan bu hastanede çalışanların 150 kadarı radyasyonlu ortamda çalışan personeldir. Bu rutin tetkikler sırasında radyasyonlu ortamda çalışanlara ilave bazı tetkikler yapılması gündeme geldi. Bunu güvenlik kurulunda konuşarak karara bağladık ve bu kişilere radyasyon koruyucu gözlük gibi, troid koruyucu kullanılması gereken bir takım ekipmanların yanında yıllık geçmesi gereken kontrollerde de radyasyonda çalışanların troid gibi fazladan kontrol yaptık. Neticede bu muayeneler 2016 yılı için yine tekrar ediliyor, her yıl bu kontrolleri yapmak mecburiyetindeyiz. Bu rutin muayeneler sırasında şuana kadar 12 kişi troidinde nodül tespit ettik, bunlardan iki tanesini kanser şüphesiyle ameliyat ettirdik. Ameliyat sonrasında da sağlığına kavuştular ve şuan çalışmaya devam ediyorlar. Şuan için bu kişilerle ilgili iş sağlığı güvenliği birimi tarafından yapılan işlemler rutin bir şekilde işletiliyor.”

Ortak basın açıklamasında söz alan Radyasyon Güvenlik Kurulu Başkanı Kula ise 2 personelde rastlanan kanser nedeninin bir çok etkene bağlı olacağını ve açıklanmasının mümkün olmayacağını ifade ederek; “Troid konser vakaları istatiksel olarak rastlantıda olabilir, ortamdan kaynaklanıyor olabilir ama bunu şuan için söyleme şansına sahip değiliz. Stokastik etkiler söz konusu. Buna bağlı da ‘Olmuştur’ ya da ‘olmamıştır’ deme şansımız şuan tıbben mümkün değildir” şeklinde konuştu. 

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci’nin gerekli önlemler alınmaması iddiasına ilişkin ise rutin olarak önlemlerin alındığı ve bu konuda yapılan her çalışmanın kayıtlarda yer aldığını söyleyen İş Sağlığı ve Güvenliği Birim Sorumlusu Balcı da, “Haberlerde geçtiği şekilde iş sağlığı güvenliğinin konu ile ilgili ihmalinin bulunduğu ile ilgili cümleler vardı. Biz 2015 yılından itibaren rutine bindirdiğimiz şekilde yaklaşık 3 ayı kapsayan 3 bin personelimizin periyodik muayenesini yapıyoruz. İşe giriş muayenesinden sonra işçi için yapılacak en önemli şey periyodik muayenedir. Periyodik muayeneleri yaptıktan sonra da çalıştıkları birimlerdeki riskler göz önünde bulundurularak kişilerde hastalık erken dönemde tespit ediliyorsa gerekli tedavisi yapılıyor. Her şey kayıtlarda yer almaktadır. İş Sağlığı ve Güvenliği Kurulu’nun aslında bu olay sonucunda ne denli doğru çalışmalar yaptığı ortaya çıkmış ve çalışanlarının hastalıklarını erken teşhis ile tedavi ettiği görülmüştür ama nedense bu hiç gündeme gelmiyor " dedi. HABER: KAAN AKBAŞ