ERÜ'den alarm verilmişti! Erciyes Onlarla Kaynıyor
'Anadolu sincapları' olarak bilinen gelengiler, Kayseri'de çoğunlukta Erciyes Üniversitesi kampüsünde görülürken, bu yıl Erciyes Dağı'ndaki artışları da dikkat çekti. Daha önce Erciyes Üniversitesi (ERÜ) tarafından nesli tükendiğine dair alarm verilen bu hayvanlar için, Erciyes'e pikniğe giden vatandaşlar 'Erciyes bunlarla kaynıyor' yorumunu yaptılar.
Erciyes Dağı'nda ve Erciyes Üniversitesi çevresinde yaşayan 'Anadolu sincapları' olarak bilinen gelengiler, sıcak havaların da etkisiyle daha çok görünmeye başladı.
ERÜ'den alarm verilmişti!
Erciyes Üniversitesi daha önce, gelengi popülasyonunda azalma yaşandığını bildirerek alarm vermişti. Yapılan açıklamada, ’Sevimli ve aktif doğasıyla Üniversitemiz kampüsünün simgesi haline gelen gelengilerin, son yıllarda popülasyonunda azalma kaydedildi. Rektörlüğümüz bünyesindeki Gelengi İzleme Komitesi tarafından yapılan incelemeler neticesinde gelengi popülasyonunda azalmaya neden olan muhtemel faktörler ortaya konularak çözüm önerileri sunuldu.’ ifadelerine yer verilmişti.
Popülasyonunun azaldığı belirtilen gelengilerin Erciyes’te çok sayıda görülmesi umut verici olsa da, uzmanlar gelengilerin habitatlarındaki dengenin korunmasının önemine dikkat çekiyorlar.
Vatandaşlar farketti
Erciyes Dağı'na piknik yapmak için giden vatandaşlar, "Sabahın erken saatlerinde geldik. Erciyes Dağı, muhteşem bir manzaraya sahip, ancak bunun yanı sıra burada gelengiler gibi başka güzellikler de var. Zararsız ve sevimli hayvanlar. Nesilleri tükeniyor diye duyduk ama burada oldukça fazlalar. Ekmek attığım anda 10 gelengi birden geliyor." şeklinde konuştu.
Gelengi nerelerde görülür?
Gelengi, diğer adıyla Anadolu yer sincabı (Spermophilus xanthoprymnus), özellikle Türkiye'de yaygın olarak bulunan küçük bir memelidir. Bu sincaplar, kazı yapma davranışlarıyla bilinirler ve genellikle kırsal ve bozkır alanlarda görülürler. Toprağı kazmaları sayesinde ekosistemde önemli bir rol oynarlar. Küçük boyutlarına rağmen oldukça dayanıklıdırlar ve Türkiye'nin çeşitli iklim koşullarına iyi bir şekilde uyum sağlamışlardır.