ERÜ İlahiyat Camii yetersiz geliyor

Kayseri'nin en büyük ve eski üniversitesi olan Erciyes Üniversitesi'nin (ERÜ) içerisinde bulunan tek cami, üniversite nüfusuna yetmiyor.

ERÜ İlahiyat Camii yetersiz geliyor

Sadece öğrenci sayısı 49 bin 801 olan, diğer taraftan hastaneye gelen hasta ve yakınları, üniversitenin akademik ve hizmet biriminde çalışan memurlarının da düşünüldüğünde 50 bini aşan nüfusu ile adeta bir il büyüklüğünde olan Erciyes Üniversitesi'nin içerisindeki tek caminin, bu nüfusa yeterli gelmediği görüldü. Cuma günleri kılınan Cuma namazında namaz kılmaya gelen bir çok vatandaşın sıkışarak da olsa camiye sığmadığı, yere serilen naylon hasırlarla kıyıda köşe de kendi imkanları ile namaz kıldığı gözlemlenirken, bazı Cuma günlerinin ise yağmurlu, ya da karlı olduğu zamanlarda ise büyük mağduriyetler yaşandığı belirlendi.

2 BİN 500 KİŞİLİK CAMİYE 50 BİN NÜFUS

Ortalama nüfusu 50 bin olan ERÜ'nün merkezinde 1987 yılında yapılmış olan ERÜ İlahiyat Fakültesi Camii'nin 2 bin 500 kişi kapasiteli olduğu belirtilirken, ortalama 50 bin nüfuslu ERÜ'nün yarısının da kadın olduğu düşünüldüğünde söz konusu cami yine de 10'da birine hitap ediyor. Üniversitenin ortalama 25 bin erkek nüfusu olduğu düşünüldüğünde bile bu caminin toplam kapasitesi nüfusun 10'da 1'ine yetecek düzeyde kalıyor. Cuma esnasında camiye sığamayan ve mağduriyet yaşayan vatandaşlar ise buraya bir cami yapılmasının gerekliliğini ifade ederken, "Cuma namazı farz, kılmazsak olmaz, ancak kılmak istediğimizde de mağduriyet yaşıyoruz. Yaz günlerinde neyse, dışarıda kılınabilir ama yağmur altında, karda, buzda soğukta ise ibadetimizi yapmakta çok zorlanıyoruz" ifadelerinde bulundu.

Üniversitenin kampüs alanının büyüklüğü de göz önüne alındığında, sadece namaz kılmak isteyen vatandaşların camiye sığmama sorununun değil, uzakta kalan vatandaşların da camiye ulaşmakta zorluk yaşadığı dikkat çekiyor. Buna göre kampüsün diğer ucundaki Mimarlık fakültesinden birisinin camiye gelmesi için yaya olarak yarım saat yürümesi ve ortalama 1 buçuk kilometre yok katetmesi gerekiyor.    

BU DURUM SADECE ERÜ'YE ÖZGÜ DEĞİL

Söz konusu cami cemaatının camilere sığamama durumunun sadece ERÜ içerisindeki İlahiyat Fakültesi Camii'ne özgü olmadığı da bilinirken, aynı durumun şehrin merkezindeki Hunat, Kurşunlu gibi camilerde de bulunduğu, ayrıca Organize Sanayi Camii gibi Kayseri'nin en büyük camisinde de durumun tıpkı ERÜ İlahiyat Fakültesi Camii'ndeki gibi olduğu dikkatlerden kaçmadı. Benzer manzaraların bu camilerde de görülmesi, 'camilerimiz yetersiz mi?' sorularını akıllara getirdi. ÖZEL HABER: KAAN AKBAŞ